Datoteke Desktop.ini: Kaj je to in se ga lahko znebite?

Mnogi uporabniki, ki delajo z računalniki z operacijskim sistemom Windows, včasih opazijo pojav nekaterih datotek Desktop.ini na namizju. Blago rečeno, mnogi od njih so presenečeni, če ne celo več. V tem primeru bi se morali bolj osredotočiti na to, kaj povzroči, da se datoteka Desktop.ini pojavi v delovnem prostoru. O tem, kaj so ti predmeti, bomo podrobneje razpravljali. Toda takoj želim opozoriti vse uporabnike, da je v delovnem prostoru več datotek (to je normalno).

Datoteke Desktop.ini: kaj je to?

Najprej je treba opozoriti, da so to same datoteke, ki imajo to razširitev. Mnogi uporabniki po pojavu takih objektov na namizju začnejo panike, jih zamenjujejo kot viruse ali učinke njihovega vpliva na računalniški sistem. To ni res.

INI datoteke v katerem koli operacijskem sistemu Windows so konfiguracijske nastavitve. Upoštevajte razširitev: INI pomeni inicializacijo - inicializacijo. To pomeni, da je v prostem delovnem prostoru trenutno aktivna konfiguracija parametrov nekaterih programov ali sistemskih procesov, čeprav očitno ne bi smeli biti vidni, ker so konfiguracija sistema in njena konfiguracija navadno skriti pred očmi uporabnika. Včasih lahko nastavitve uporabite za spreminjanje prikaza delovnega območja zaslona ob zagonu programa.

Zakaj se datoteke pojavijo na namizju?

Zakaj potem uporabnik vidi več datotek Desktop.ini? Kaj so ti predmeti in zakaj sopotrebujete? Ne bojte se. Ali vam je to všeč ali ne, vendar so ti objekti vedno na namizju. To je samo, da niso prikazane pod standardnimi nastavitvami. Očitno je, če so takšne datoteke vidne, uporabnik izdal nastavitve za prikazovanje skritih ali zaščitenih sistemskih objektov.
V tem primeru morate poklicati najbolj običajen Explorer, uporabiti meni Pogled in preveriti možnosti prikaza za zgornje sistemske datoteke (ne skrite datoteke in mape, in sicer zaščiteni objekti). Če parametri nimajo kljukice, jo morate samo postaviti, nato pa se bo pred tem uporabnikom prikazalo namizje brez teh datotek.

Vsebina datotek

Toda ne nagajite se skriti te predmete. Dejstvo, da lahko takšne vrste datotek vsebujejo zelo pomembne informacije o namestitvi nekaterih programov.
Če pogledate namizje, lahko preprosto odprete datoteko s standardnim beležnico, ki je na voljo v kateri koli različici sistema Windows. Uporabite lahko desni klik menija z možnostjo "Odpri s pomočjo" ali pa samo pokličite glavni program in odprite preko glavnega menija. Zdaj si oglejte vsebino. Praviloma obstajajo le dve vrstici. Prva se nanaša na inicializacijo razreda Shell, druga pa na DLL dinamične knjižnice, ki se uporablja pri konfiguriranju konfiguracije, ki se običajno nahaja v sistemskem imeniku System32.

Desktop.ini (Windows 7): Ali želite izbrisati datoteke?

Veliko uporabnikov je povsem naravno vprašanihvprašanje, povezano z odstranitvijo teh predmetov: "Ali je vredno delati?". Načeloma odstranjevanje takšnih konfiguracij ni priporočljivo, čeprav tudi v tem primeru ne pride do nič posebnega s sistemom. Druga stvar je, da bodo nekatere nastavitve "vzletele" in v najbolj neprimernem trenutku. Ampak to so samo posledice neprevidnega ravnanja z datotekami INI. Veliko lažje in varneje je spremeniti atribute datotek, tako da niso vidne v delovnem prostoru.

Uporaba atributov

Ni treba posebej poudarjati, da so lahko takšne vrste datotek, kot vse druge, skrite. Če želite to narediti, morate v najenostavnejšem primeru ravnati takole:
 • prek menija PCM v datoteki pokličite razdelek »Lastnosti«;
 • V zavihku glavnih parametrov v razdelku atributi zabeležimo element "Skrit";
 • obdržite spremembe (gumb "Uporabi" ali "V redu").
 • Ampak to še ni vse. Zdaj se morate prijaviti v raziskovalec, uporabiti meni Pogled in na seznamu nastaviti prepoved za prikaz zaščitenih sistemskih datotek. Šele po tem na namizju od njih in skladbe ne bo ostalo.

  Več informacij

  Te datoteke so Desktop.ini. Kaj so ti predmeti, ti si verjetno že jasno. Končno, obstaja samo eno vprašanje: "Kateri konfiguraciji pripadata ti datoteki?". V večini primerov mora uporabnik obravnavati običajne procese v ozadju samega operacijskega sistema. Vendar ne bomo izključili in možnosti, da določen uporabniški program privzeto shrani svoje nastavitve na namizje. Kdaj?Skrivanje datotek ne bo grozno. Aplikacija na začetku zagotavlja dostop do takšnega konfiguratorja, čeprav ima lahko skrit atribut. Toda za brisanje takšnih datotek ni vredno. Malo stvari se lahko zgodi? Ne pozabite, da je treba nekatere programe ponovno namestiti. In če "vzlet" resno programsko opremo, potem setup lahko traja veliko časa.

  Poleg tega je treba posebej opozoriti, da se takrat, ko lahko povezana aplikacija ali uporabljene knjižnice v nekaterih primerih prenehajo nalagati v RAM v avtomatskem načinu, ki ga zagotavlja konfigurator (tudi pri zagonu glavnega programa) . Nato je treba v najboljšem primeru ponovno namestiti aplikacijo ali programski paket, kar lahko tudi vzame dragocen čas. Zato lahko sklepamo, da je bolje skriti te datoteke, kot pa jih izbrisati. Nimajo vpliva na hitrost sistema v smislu porabe pomnilnika ali obremenitve CPE-ja.

  Sorodne publikacije