Kako izbrati notranjo anteno z ojačevalnikom?

Stalno plačevanje naročnin za uporabo storitev satelitske ali kabelske televizije uporabnike sili k iskanju drugih načinov gledanja televizijskih oddaj. Za lastnike televizijskih sprejemnikov z vgrajenim digitalnim sprejemnikom je sprejemanje prizemne digitalne televizije najboljša možnost. To postane pomembno zaradi dejstva, da namerava Rusija v bližnji prihodnosti opustiti oddajanje TB v analogni obliki in prehod na digitalno oddajanje. Velik vpliv na kakovost gledanja televizijskih programov zagotavlja prava izbira sprejemne antene. V velikih naseljih v bližini oddajnih centrov uporabniki pogosto raje uporabljajo notranje antene z ojačevalniki. V članku boste izvedeli, kako ga pravilno izbrati.


Vrste televizijskih anten v zaprtih prostorih

Videz televizijskih anten lahko določi njegove osnovne parametre. Ti vključujejo:
 • območje ali pas frekvenc, v katerih deluje antena;
 • Pridobitev antene.
 • Frekvenca in valovna dolžina sta neposredno povezani. Oddaje televizijskih oddaj potekajo v obsegu valov metrov in decimetrov. Geometrijske dimenzije elementov, ki so del industrijske ali domače antene, so povezane z valovno dolžino signala. Višja kot je frekvenca ali manj valovne dolžine signala, manjše geometrijske dimenzije morajo imeti elemente konstrukcije antene. Razpon valovnih dolžin televizijskega oddajanja(1-12 kanalov) ustrezajo valovni dolžini od 5 do 1 metra. Vibratorji tega območja se izvajajo v obliki "brkov", katerih dolžina se lahko spremeni glede na število aktivnega kanala.


  Ta oblika ustreza anteni metrskih valov. Decimetrski valovi, na katerih se oddajajo digitalne televizijske oddaje (25-60 kanalov), ustrezajo valovni dolžini od 1 do 10 centimetrov. Antenski elementi tega območja so odprti okviri, obroči, podolgovate elips s kompletom horizontalnih plošč ali kovinskih palic, pritrjenih na skupni prečni prerez. Dolžina vsake od njih ne presega (10-30) cm.
  Prisotnost samo takšnih elementov zasnove omogoča ime antene decimetra. Antena v valovni dolžini je kombinacija obeh anten - meter in decimetr. Ni posebnih notranjih anten z digitalnimi TV ojačevalniki. Prenos prenosov DVB-T2 v Rusiji poteka v območju decimeternih valov. Vsaka antena tega območja se uporablja za sprejem, skupaj z dekodirno digitalno TV-kartico.
  Dobitek antene (brez ojačevalnika) je mogoče oceniti s številom elementov, ki so pritrjeni na prečno os. Večje število horizontalnih elementov ustreza višji vrednosti dobitka. Prisotnost na prečnici rešetke, ki se nahaja za vibratorjem (pravokotnik, elipsa), močno poveča dobitek antene v območju valovnih dolžin decimetra.

  Uporaba anteneojačevalnik

  Notranje antene z ojačevalnikom za TV pripadajo razredu aktivnih anten. Antena sama sprejema signal, ne ojača. Vrednost njegovega povečanja kaže na zmožnost antene, da koncentrira energijo signala v smeri proti viru koristnega sevanja, medtem ko zmanjša intenziteto signalov iz drugih smeri. To je neposredno povezano s smernim koeficientom delovanja, ki je določen z obliko antene. Vrednost dobička je izražena v decibelih (dB) in je relativna vrednost. Vrednost 1 dB ustreza ojačanju vertikalnega vibracijskega zatiča, ki sprejema signale iz vseh smeri. Antenski ojačevalnik ojača vse signale, ki so prišli do antene (sprejemnika) iz katere koli smeri.
  Njegov glavni namen je zmanjšati slabljenje signala v kablu, po katerem se prejeti signal prenaša na televizor. Pri izbiri sobne antene z ojačevalnikom za televizor naj kupec najprej posveti pozornost dizajnu same antene. Priložena dokumentacija navaja vrednost skupnega faktorja (ob upoštevanju ojačevalnika). Pozornost je treba posvetiti premeru kabla, ki povezuje anteno s priključkom televizorja in njegovo dolžino. Večji premer kabla ustreza manjši količini dušenja signala v njem. Dolžina mora ustrezati lokaciji notranje antene z ojačevalnikom, da se zagotovi najboljši sprejem televizijskega signala. Učinkovitost ojačevalnika se poveča z večjo dolžino kabla.

  PovezavaProstorska ojačevalna antena

  Vsak ojačevalnik ima v svoji sestavi aktivne elemente (tranzistorje), ki za svoje delovanje potrebujejo enosmerno napajanje. Strukturno ima lahko antena vgrajen ojačevalnik, ki je lahko vgrajen v njegovo telo ali pa se lahko izvaja kot ločena naprava. V prvem primeru mora imeti aktivno anteno ohišje priključek za priključitev ločenega omrežnega napajalnega adapterja.
  Pri uporabi avtonomnega antenskega ojačevalnika se napajalni priključek izvaja preko priključka na ohišju, sam pa se z anteno poveže s televizijskim koaksialnim kablom prek visokofrekvenčnega priključka. Drugi močni ojačevalnik se uporablja za povezavo s koaksialnim kablom z antenskim vhodom televizorja.

  Značilnosti uporabe notranjih anten z ojačevalnikom

  Pri odstranjevanju televizijskega sprejemnika, ki je oddaljen več kot 5 kilometrov od prenosnega centra, je treba uporabiti aktivne antene, pri čemer je treba upoštevati teren in prisotnost gostega gradiva na poti širjenja radijskih valov. Lokacija notranje antene je izbrana eksperimentalno. Z omejenim antenskim kablom je lahko prostorska TV-antena z ojačevalnikom nameščena v bližini televizorja, ki se nahaja v bližini okna in je usmerjen proti telecentru (repetitorju). Ne pozabite na potrebo po vtičnici za napajanje antenskega ojačevalnika. Njegov visok dobiček ne vodi vedno k boljšemu sprejemu v mestnih okoljih.

  Zaključek

  Po pregledu gradiva, predstavljenega v članku, bo zainteresirani bralec lahko iz velikega števila notranjih anten izbral ojačevalnik, ki ponuja trgovino, kar bo zagotovilo sprejem visokokakovostnih televizijskih programov. Lokacija notranje antene se določi posamično za vsak primer posebej.

  Sorodne publikacije