Parallels Desktop za Mac: namestitev, konfiguracija, glavne značilnosti programa

Ena od ključnih značilnosti računalnikov Mac je razpoložljivost operacijskega sistema MacOS (prej Mac OS X). Sistem ima svoje pluse in minuse, nekdo se občuduje, sovraži nekoga in mnogi izberejo Mac samo skozi to. Kaj pa, če morate delati z operacijskim sistemom Windows? Nekdo je ogorčen in bo proti takšni pustolovščini, toda realnost je, da se od časa do časa, celo lastniki računalnikov "jabolka", za pomoč obrnejo na Microsoftove izdelke.


Uvod

Vsak uporabnik računalnika Apple ve, da v prenosnih in namiznih "strojih" Mac-a obstaja pripomoček za namestitev sistema Windows vzporedno z glavnim sistemom - Boot Camp. To je najbolj dostopna in enostavna rešitev, vendar to ni najbolj priročno, saj bo za delo z Windows preko Boot Campa potrebno vedno znova zagnati računalnik. V tem primeru sistemi ne bodo med seboj povezani. Uporabite orodja za virtualizacijo, kot je Parallels Desktop for Mac, da se izognete nepotrebnim dejanjem in prihranite čas. Grobo rečeno, to je program za namestitev na sistem. Tako se Windows in drugi operacijski sistemi na Macu izvajajo kot standardne aplikacije.
Sistemske zahteve
Parallels Desktop za Mac bo potreboval vsaj 4 GB RAM-a, procesor Intel Core i3 ali novejši, operacijski sistem pa ni starejši od Mac OS X Yosemite 1010. Zahteva 850 megabajtov za namestitev samega programa in 15 gigabajtov za vsako navidezno napravo. Če želite delati z Parallels Desktop 9, se bo Mac prilagodilračunalnik z dvema gigabajtoma RAM-a. Potrebujete tudi operacijski sistem Mac OS X Lion 10.8.


Kako namestiti Parallels Desktop za Mac?

Postopek namestitve samega programa se ne razlikuje od namestitve katere koli druge aplikacije na računalniku Mac. Ta proces ne bo problem. Nato morate izbrati sistem, ki bo nameščen v navideznem računalniku. Nekatere lahko prenesete neposredno prek aplikacije, kot je Linux ali Chrome OS, z odprto kodo. Ne smete izvleči in namestiti drugega macOS-a. To bo morda potrebno v primeru, da se sprosti nova vdelana programska oprema, zato se odločite, da jo boste testirali v virtualnem stroju, da ne bi tvegali. V sistemu Windows je situacija nekoliko drugačna, sama se bo morala prenesti (korist 10-te različice se brezplačno distribuira na spletu), vendar jim daje veliko več priložnosti.
Med namestitvijo vas program pozove, da izberete način, v katerem bo Windows deloval. Zaslon lahko izberete v stilu različice Windows 8 - celozaslonski ali v sedmem slogu - vsaka aplikacija v ločenem oknu. Če želite, lahko program prisilite, da za operacijska sistema Mac OS X poganja aplikacije Windows v "native", tako da jih je lažje upravljati brez preklopa na drugo platformo. Po tem bodo vsi programi programa Windows označeni kot Parallels, tako da jih lahko enostavno ločite od programov, ki so nameščeni v Macu. Pod virtualnim strojem lahko dodelite do 64 gigabajtov virtualnega pomnilnika RAM, povežete do 16 virtualnih procesorjev in dodelite do dva gigabajta video spomina. Seveda, da bi virtualni stroj deloval hitreje kotračunalnik, na katerem je nameščen, ne bo deloval, zato morajo te nastavitve temeljiti na tehničnih lastnostih računalnika (zaželeno je, da se osredotočite na priporočene parametre). Količina pomnilnika, nastavitve grafike, omrežne nastavitve in druge nastavitve je mogoče spremeniti po namestitvi in ​​zagonu virtualnega računalnika.

Značilnosti Parallels Desktop 11

V novi različici programa so se pojavile tri pomembne funkcije. Prvi se imenuje Coherence - orodje za združevanje vmesnika dveh operacijskih sistemov, da bi proces upravljanja brezhiben in hiter. V tem načinu vsa okna in datoteke delujejo v enem okolju. Preprosto povedano, lahko zaženete brskalnik, Edge, ne da bi zapustili MacOS namizje, in kopirajte podatke od tam v Safari in odprite datoteko, ki je shranjena v Macintosh HD, z Explorerjem. Po potrebi lahko onemogočite dostop do datotek in odložišča. Druga značilnost, ki se imenuje potovalni način, je možnost varčevanja z energijo. Tisti, ki uporabljajo virtualne stroje, vedo, da potrebujejo veliko sredstev in znatno skrajšajo čas trajanja baterije prenosnih računalnikov. V Parallels Desktop 11 se je ta problem rešil z "zamrznitvijo" programov pri nedejavnosti. Tretja funkcija je dostop do geolokacijskih podatkov v virtualnem stroju. To zahtevajo nekatere spletne strani, pa tudi Cortanin glasovni pomočnik.

Stroški

Profesionalna programska oprema je vedno vredna denarja in Parallels Desktop za Mac ni nič drugačen. Ključ za aktivacijo licence je na voljo na uradni spletni strani Parallels. Program je na voljo v štirihrazličice:
  • Trial - prost dostop do vseh funkcij programa v štirinajstih dneh.
  • Standard - popoln dostop do vseh funkcij programa brez možnosti nadgradnje na naslednjo različico. Cena - 4000 rubljev, enkratno plačilo.
  • Professional - dostop do vseh funkcij programa in kasnejših nadgradenj. Cena - 5000 rubljev, letno plačilo.
  • Poslovanje - možnost namestitve programa na več računalnikov v istem podjetju. Cena je po dogovoru za vsako podjetje in pisarno posebej.

  • Namesto zaključka

    Na splošno je Parallels Desktop verjetno najboljši pripomoček za virtualizacijo operacijskih sistemov. Paralele imajo tekmece, kot so VirtualBox in VmWare, vendar imajo vsi kritične slabosti. VirtualBox ne podpira sodobnih različic DirectX-a in porabi veliko energije, medtem ko VmWare deluje počasi. Poleg tega nihče, razen inženirjev Parallelsa, ni uspel doseči popolne integracije programov Windows na Mac. In funkcije, kot so Coherence in sploh, da Parallels Desktop najboljši program v razredu, gledaš ceno, dostojno zadeti na denarnici. Rešitev Parallels je idealna za igralce, ki želijo oceniti sodobne igralne projekte, ki niso izdani za Mac. Za razvijalce, ki ustvarjajo aplikacije ali programe za različne platforme za Windows. Za oblikovalce, ki ne morejo brez Photoshopa.

    Sorodne publikacije