Namesto "Desktop" - črni zaslon: kako popraviti težavo?

Pogosto se uporabniki pritožujejo, da se ob zagonu sistema Windows (katera koli različica) namesto slike pojavi črn zaslon namesto namizja. Ni niti bližnjic do aplikacij in glavnih plošč! Zelo pogosto se lahko na zaslonu pojavi kazalec, ali pa ga sploh ni mogoče videti. Včasih se izda tudi spremljevalno sporočilo, da sistem ne more najti skriptne datoteke. Kaj storiti v takem položaju, še naprej in poskušajte razumeti.

Zakaj se ob zagonu Windows namesto »Namizje« pojavi črn zaslon?

Razloge za takšen pojav je mogoče najti precej, vendar, če rečemo, da lahko povzroči takšno obnašanje sistema, je mogoče odgovoriti ne vedno. V večini primerov se problem videza črnega zaslona namesto namizja v operacijskem sistemu Windows 10 ali drugih različicah ponavadi pojasni z zrušitvami v delu Explorerja, ki je odgovoren za prikazovanje grafičnega vmesnika sistema. Res je, deloma je. Vendar pa ni vredno odrezati računov in možnih zrušitev pri delu grafične kartice z manjkajočim ali zastarelim gonilnikom ter težavami s poškodovanimi sistemskimi komponentami, kot tudi virusnim učinkom. Zdaj ne bomo govorili o virusih, vendar bomo več pozornosti namenili parametrom samih operacijskih sistemov.


Namesto namizja "Windows" - črn zaslon: kaj naj naredi?

Za začetek si poglejmo situacijo z uporabniško spremenjenimi nastavitvami namizja, ob predpostavki, da je v grafikiVmesnik je prisoten in gumb "Start", "Opravilna vrstica" in sistemski pladenj s področjem sporočil in ne le bližnjicami. Ne glede na to, kako banalno se sliši, pa lahko uporabnik sam postavi kot sliko ne ozadje, temveč preprosto črno polnilo ali, kot v Windows 10, uporablja visoko kontrastno črno temo.
Bližnjice lahko izgubite samo zato, ker so bile ikone v meniju PCM na namizju preprosto onemogočene. Preverite, ali je ta možnost omogočena. Vendar, kot kaže praksa, pogosto ni zagon, preden se namizje prikaže z vsemi elementi (čeprav se zdi, da se Windows zažene brez očitnih zrušitev in napak).


Kaj storiti pri prenosu sistema?

Če se pojavi črn zaslon namesto namizja Windows in podobne spremembe, ko se sistem zažene, je mogoče zagonsko storitev grafičnega vmesnika poškodovati. Za začetek lahko uporabite poseben zagonski meni ob ponovnem zagonu (F8 v Windows 10 ne deluje), ki se odloči za prenos najnovejše konfiguracije, v kateri so bili shranjeni delovni parametri in nastavitve. Ta možnost včasih odpravlja težavo. Če to ne deluje, poskusite nastaviti povrnitev s prisilno zaustavitvijo in vključitvijo (morda potrebujete tri ali več).
Opomba: Za vrnitev uporabe tipke F8 v deseti različici sistema morate izvršiti ukaz, prikazan na zgornji sliki za ukazno vrstico. Če to ne deluje, poskusite prenesti z varnim zagonom.

Kako znova zagnati storitev Desktop?

Pa poglejmo, kaj storiti s pojavom črnega zaslona namesto namizja (ali celo zaslona z nameščeno sliko, vendar brez kontrolnih elementov) s katero koli možnostjo zagona. Očitno se mora uporabnik lotiti natančno zrušitev pri delovanju glavne storitve za zagon grafičnega vmesnika. Zagnati jo je treba ročno. Za začetek lahko pokličete konzolo "Run" (istočasno pritisnete kombinacijo tipk Win + R) in vstavite ukaz explorer.exe.
Če se meni za zagon programa ne odpre na ta način, poskusite poklicati upravitelja opravil prek znanega Ctrl + Alt + Del. V meniju Datoteka izberite novo opravilo in izvedite zgornji ukaz. Praviloma, ko se izvede, postane vse svoje mesto. Toda vsakič, ko postopka ne zaženete ročno. Če je težava v tem, in namesto namizja, se pojavi črn zaslon z zavidljivo nespremenljivostjo, kot možnost, uporabite vnos storitve v zagonskem delu po prejšnji izdelavi bližnjice za izvršljivo datoteko. Ampak ponavadi razlog leži veliko globlje, in odpraviti posledice napak sistema bo imel bolj učinkovite metode.

Kako znova namestiti gonilnike grafičnega vmesnika?

Poleg procesorja in pomnilnika RAM, se na začetku operacijskega sistema Windows takoj uvede grafična kartica, ki je odgovorna za prikazovanje grafike. Ampak problem v svojem delu, najpogosteje povezana z voznikom, in lahko privede do videza namesto "Delo.""črni zaslon". Zaključek je očiten: morate znova namestiti gonilnik. To lahko storite v varnem načinu ali med običajnim prenosom po Raziskovalcu (ne smete zamenjevati z Raziskovalcem). V upravitelju naprav uporabite želeno menijsko vrstico PCM ali kliknite gumb za posodobitev, ko pokličete lastnosti izbrane naprave.
Če to ne pomaga, popolnoma odstranite grafično kartico iz sistema. Po ponovnem zagonu sistema Windows se bo gonilnik, ki ga želite namestiti, poskusil namestiti sam. Če se to ne zgodi, naredite posodobitev z uporabo ozkih pasovnih aplikacij (kot je na primer NVIDIA Experience) ali uporabite splošni program, kot je Driver Booster. Če želite najti in namestiti posodobljen ali manjkajoči gonilnik, se boste morali povezati z internetom (brez tega taki programi preprosto ne delujejo in v najboljšem primeru dajo napake).

Katere ukrepe je treba opraviti v registru?

Nazadnje, razmislite, kako se šteje, da je to najbolj učinkovita rešitev. Pokličite orodje za urejanje registra v meniju ali "Upravitelj opravil" (regedit), v veji HKLM poiščite razdelek Winlogon.
Bodite pozorni na parametre Shell in Userinit. Za prvi ključ mora biti vrednost explorer.exe za drugo polna pot do izvršljive komponente Userinit.exe, ki se nahaja v mapi System32 v glavni mapi Windows na sistemski particiji (na pogonu C). Če takšnih tipk ni, ustvarite te možnosti sami. Podobno opravite iskanje v veji HKLU in izbrišite zgornje tipke (če so tam). Zdokončate ponovni zagon sistema.

Nekaj ​​besed na koncu

Če nič ne pomaga, preverite sistemske datoteke (sfc /scannow), poiščite in popravite napake na trdem disku, da preverite računalnik pred virusi z uporabo prenosne aplikacije in na zelo skrajni ravni V tem primeru jo poskusite vrniti v prvotno stanje (Windows 10).

Sorodne publikacije