Čistilo motorja: pogledi, pregledi

Lastniki starih avtomobilov z motorji visoke hitrosti so pogosto prisiljeni uporabljati različne čistilnike motorjev, ki v teoriji še naprej uporabljajo. Vendar pa spor, ki obdaja izpiranje motorjev, ne obstaja. Nekdo meni, da ta operacija prizadene mehanizem, čeprav so drugi vozniki prepričani v obratno smer. Poglejmo, kaj so čistila motorjev, je učinkovito izpiranje in ali ga sploh potrebuje. Prav tako je primerno govoriti o pranju sistema za gorivo. Vse to bo obravnavano spodaj.

Kaj so čistila za motorje?

Obstajajo različne metode in priprave za čiščenje motorja iz različnih sedimentov. Prva in najbolj razširjena je metoda popolnega izpiranja. Treba je opozoriti, da se ta metoda pogosto uporablja na različnih postajah, vendar je njena učinkovitost nizka. Če ima stari motor v komorah debelejše olje, potem pranje s polnim tokom ni primerno. Potrebujete posebne kemikalije in namestite prisilno recikliranje. Pri pranju s polnim izpiranjem je to preprosto.

Postopek izpiranja

Za začetek se vse olje iz oljnega sistema varova, nato se izlije posebno olje za pranje (ali posebno tekočino). Najpogosteje gre za preprosto poceni mineralno olje z visoko vsebnostjo detergentov. V tem primeru se odstrani stari oljni filter in se namesti nov (je zaželeno poceni, ker ga je treba po pranju izmetati). Po polnjenju izpiralnega olja in zamenjave filtra je treba zagnati motor insegrejte 10-15 minut. Nato lahko izpraznite odpadno olje. Najverjetneje bo črna in z vsebino velikih delcev umazanije. Ostanke iztrošene tekočine lahko odstranite s pomočjo vakuumske črpalke, ki je praktično v vseh strokovnih delavnicah. Večina voznikov nima te opreme, zato je priporočljivo počakati približno 20 minut po odstranitvi pokrova okrova ročične gredi, tako da je olje popolnoma združeno. Po tem je čas, da postavite nov oljni filter, zaprite pokrov ohišja motorja in napolnite novo olje.

V pregledih vozniki opozarjajo na učinkovitost uporabe take metode na bolj ali manj novih avtomobilih. Lastniki umazanih motorjev vedno ostanejo nezadovoljni s popolnim pranjem in se zatekajo k agresivnim sredstvom.

Mehko izpiranje

Ta metoda uporablja poseben čistilec motorja (npr. Hi Gear), ki deluje v povezavi s starim oljem. Polil je v staro matico. Mehka čistilna naprava vključuje topila in detergente, vendar je njihova vsebina majhna. Čiščenje sistema je počasno, zato strokovnjaki svetujejo, da dodate ostanek za izpiranje za 300-500 km pred zamenjavo olja. Poleg tega se operativne lastnosti in viskoznost slednjih v interakciji s čistilcem ne spreminjajo. Sodeč po povratnih informacijah lastnikov avtomobilov s starimi motorji (z veliko plastjo sedimentov), ​​je takšno izpiranje neučinkovito za motorje s pomembnim tekom. Poleg tega obstaja verjetnost, da bo tako izpiranje povzročilo cepljenje velikih delcev umazanije in lahko zamašioljni kanal
Pri redni uporabi je to splakovanje varno in primerno za zelo umazane motorje. Po uporabi sredstva za izpiranje se zamenja staro olje, ostanek maziva odstranimo z vakuumsko črpalko in poplavimo novo.

Kemično izpiranje

Za njegovo uporabo se uporablja močno agresivno sredstvo, ki se vstavi v motor pred zamenjavo olja. Takšna zdravila se običajno imenujejo "petminutna" ali "sedemminutna". Napolnjeni so s sistemom (staro olje mora biti v notranjosti), pustite, da motor deluje v 10 minutah (točen čas je na embalaži), skupaj z pripravkom izpustite odpadno olje. Filter je seveda treba zamenjati z novim.
Pomembno je odstraniti ostanke starega olja pred pranjem motorja in polnjenjem sveže masti. Zato je v vsakem primeru potrebna vakuumska črpalka. On je tisti, ki najbolje opravlja to nalogo. Če izpustite olje iz bloka motorja, ne boste odstranili vseh ostankov agresivnega kemičnega dodatka. Ta čistilec motorjev je zelo učinkovito sredstvo, zato je priporočljivo, da ga uporabljate sistematično - 2-3 možnosti za olje. V tem primeru se plasti nanosa ne bodo oblikovale na stenah, kar bo močno povečalo vir motorja.

Ali poškoduje motor?

V pregledih lastniki avtomobilov pišejo, da ima takšno agresivno sredstvo uničujoč učinek na tesnila, ki lahko banalno puščajo po izpiranju motorja. Zato je treba izbrati zanesljiv motor čistilec. Gear, na primer, zagotavlja zelo zanesljivo mehko inagresivne tekočine. Z uporabo sredstev neznanih proizvajalcev pa se lahko očala resnično poškodujejo, potem pa jih je treba zamenjati z novimi.

Profesionalno pranje

Za profesionalno pranje se uporablja posebna naprava za prisilno kroženje maziva skozi kanale. S pomočjo profesionalnega čistilca bencinskih motorjev (in dizelskih motorjev) je mogoče učinkovito odstraniti kontaminacijo, ne boji se blokade naftnih kanalov. V tem primeru bo ostanek olja tudi čist. Namestitev deluje na naslednji način. Oljni filter se odstrani, motor se pretvori v končno olje. Na izvrtino je priključen cevni nastavek. Druga cev se poveže z ustjem za zaliv olja, tretji priključek je priključen na odprtino za izpust olja.
Rezervoar naprave je napolnjen z agresivnimi tekočinami, dani enoti pa se "preganja" v krogu, kar učinkovito odstrani vso kontaminacijo. Vsa umazanija se zamuja na samem filtru in ne pade nazaj v motor. Pogosto imajo takšne naprave na nekaterih mestih prozorne cevi in ​​vidijo, kako izplavna tekočina postane črna od umazanije. Ta postopek lahko poteka v eni uri, vendar je odvisen od stanja motorja. Takšno čiščenje je zelo učinkovito in primerno tudi za zelo umazane motorje. Mnogi lastniki starih avtomobilov v pregledih kažejo, da njihovi motorji po čiščenju na ta način najdejo novo življenje.
Seveda pri takšnem izpiranju ni potrebeza zagon motorja, sama instalacija postavi potreben pritisk in izpere umazanijo s pomočjo agresivne kemije. Po končanem postopku je treba motor ponovno sprati z mineralnim oljem za pranje. To je potrebno za popolno odstranitev agresivnih snovi, ki bodo nujno ostale tam. No, potem lahko že pour "native" olje, spremenite filter in vožnja. Podobni čistilniki dizelskih motorjev (in tudi bencina) so na mnogih STO. Čeprav je ta storitev dražja od standardnega čiščenja, vozniki včasih nimajo izbire.

Čistila za sistem za gorivo v motorju

Čiščenje lahko zahteva ne samo oljne kanale motorja, ampak tudi sistem za gorivo. Ko motor začne slabo delovati, je težava v šobah - včasih jih je treba oprati. To storite s pomočjo posebnih čistil za sistem za gorivo. Liqui Molly, Hi-Gear, Suprotec, Autoprofi Line - vsi ti proizvajalci ponujajo vrsto orodij. Dodajo se bencin v določenem razmerju (vedno označeno na embalaži), zaradi česar se sestava gorljive tekočine nekoliko spremeni. Zlasti se poveča količina kisika v gorivu. To kaže na prisotnost dodatnih kisikovih spojin, zaradi katerih se izboljša izgorevanje goriva. To je točno tisto, kar potrebujete za čiščenje delov motorja.

Rezultat

Droge resnično delujejo. Po uporabi motor deluje bolje, poraba goriva se zmanjša za 100 kilometrov, izpušni plin pa je manj ostankov ogljikovodikov. To je eden od najpomembnejših kazalnikov, ki določajo stopnjo onesnaženosti sistema za gorivo in motorjakot celoto Na ruskem trgu, takšna zdravila so poceni - njihova cena je v povprečju 300-400 rubljev na steklenico z zmogljivostjo 250-300 ml

Sorodne publikacije