CD predvajalnik: Pregled, Vrste, Značilnosti in Mnenja

Era CD-jev in posledično vseh sosednjih tehnologij počasi, a zanesljivo ustreza koncu. Vendar še vedno obstajajo ljubitelji klasične glasbe ali filmov. Tako kot gramofonske plošče. CD-ROM-i uporabljajo posebne naprave - CD predvajalnike. Prispevek predstavlja pregled teh naprav, njihove značilnosti in zanimive možnosti.

Zgodovina pojava

To je čudno, vendar so znanstveniki napredovali pri izdelavi zgoščenk za lasersko obdelavo, preden so razvili prve osebne računalnike. O tem odkritju sta pripomogla dva ruska izumitelja - Alexander Prokhorov in Nikolaj Basov. Da so ustvarili osnovo za tehnologijo - prvi hladni laser. Za kar so prejeli tudi Nobelovo nagrado. Poznejši razvoj in ustvarjanje celovitih bralnih naprav in pravzaprav so se prevozniki začeli ukvarjati s Philipsom in Sonyjem.


Glavni gonilni sili za popularizacijo tehnologije CD so bili velikani IT - Microsoft in Apple.
Sony in Philips dolgo časa nista mogla doseči skupnega imenovalca glede obsega shranjenih podatkov. Prvotno je Sony ponudil disk v velikosti 100 mm, Philips - 115. Po eni od verzij bi morala biti zmogljivost diska dovolj velika, da se na njej posname Beethovenova simfonija št. To je bila instalacija, ki je sčasoma predstavljala osnovo za standard CD-ROM. Tako sta se obe družbi strinjali, da bo standard velikosti 120 mm, trajanje 74 minut in frekvenca 441 kHz.

Razvoj obsega

Dela na zgoščenkah se niso ustavila in leta 1996 se je na Japonskem pojavil nov standard - DVD. Minimalna velikost je 47 GB. Takrat je bilo dovolj, da se snema polnopravni film v sprejemljivi kakovosti. Izboljšanje te tehnologije je privedlo do možnosti uporabe obeh strani diska, pa tudi več delovnih slojev na njih. To je omogočilo povečanje skupnega obsega do 17 GB.


Coming MP3

O formatu MP3 je verjetno slišal vsak, ki je nekoč prenesel glasbo iz interneta. Ta format je pritekel v svetlobo zvoka in obrnil vse od glave do pete. Na splošno je MP3 kodek, to je mehanizem za stiskanje in razpakiranje avdio podatkov po posebnem algoritmu. Snemanje glasbe na zgoščenkah je trajalo večkrat, kar je trajalo več kot 74 minut. zlasti bi lahko na navaden CD prišlo okoli 200 skladb v MP3 formatu. Trenutno je to najbolj priljubljena in znana vrsta glasbenih datotek in skladb. Če želite igrati to vrsto, ste potrebovali posebne igralce z ustreznim kodekom. Torej so bili CD MP3 predvajalniki.

Kako se bere CD?

CD predvajalnik proizvaja podatke z uporabo laserskega žarka. V osrčju načela je izračun spremembe intenzivnosti odboja svetlobe s površine. Na ta način se izračuna izmenjava vdolbin na osnovi diska. Vrtenje diska poteka na račun motorja. Prebere glavo, medtem ko tudi ne miruje. S servo pogoni se premakne od središča diska do njegarob Na začetku operacije naprava bere podatke iz glave, ki se nahajajo na začetku diska, torej kjer je njegov premer manjši. S pomočjo pridobljenih informacij sistem spozna, kje se nahaja pesem, film ali podatki. In lahko hitro postavite glavo za branje na pravo mesto.
Včasih se iz enega ali drugega razloga izkaže, da je glava umazana. In ker je v notranjosti naprave, ni mogoče ročno očistiti naprave. Zato se uporabljajo posebna čistila za CD predvajalnika. Lahko so suha in vlažna. Na njihovo površino se nanese poseben čistilni element, ki pri vrtenju vpliva na lečo in jo tako očisti. Vendar pa sodeč po povratnih informacijah uporabnikov ta pristop ni vedno kos svoji nalogi in mnogi priporočajo, da je za analizo naprave in ročno čiščenje izdelka potreben čas.

Prvi CD predvajalniki

CDP-101 so postali ustanovitelji serije Sony. Nekoč je bilo zelo drago. Čitalnik je izdelal optični senzor s polprevodniškim laserjem z uporabo digitalnega branja.
Iz prvih pripomočkov je navedeno, da je bilo mogoče hitro izbrati želeno sestavo in njen položaj. Kot indikator se je uporabil preprost zaslon, ki je odražal čas glasbene kompozicije. Kot pogonski pogon je bil uporabljen pladenj pogona. Celoten proces upravljanja je potekal z uporabo desetih fizičnih gumbov. Ta naprava je postavila standarde na področju naprav zabranje CD-jev.

"Estonija LT-001-Stereo"

Prvi domači CD predvajalnik je bil "Estonija LP-001". Izdelala ga je tovarna Talin Punane RET v Talinu. Imel je vse lastnosti, ki jih prinaša ta tip igralca - branje skladb in hiter prehod od kompozicije do kompozicije.
Seveda je izraz "domače" nekoliko napačen, saj je večina komponent še vedno Philips - vodilni na tem področju v tistem času.

Sodobni trg igralcev

V našem času je napravo za predvajanje CD-ja vseeno mogoče najti na policah trgovin z elektroniko. Res je, zdaj ne izvedeli. Sodoben CD in DVD predvajalnik je zmogljiva, prefinjena strojna naprava z veliko čipi in funkcijami.

Onkyo C-N7050

Videz igralca spominja na klasično napravo 90-ih. Vendar pa njegova "polnitev" pravi nasprotno. Naprava je opremljena z vrati USB za povezovanje drugih naprav. Na ta način lahko predvajate zvok iz več mobilnih pripomočkov neposredno na ta CD predvajalnik. Na voljo je tudi Ethernetna vrata za povezavo z računalnikom.
Seznam podprtih formatov je precej velik - MP3 AAC, FLAC, WAV in druge znane vrste.

Philips EXP2540 /02

Odličen predstavnik družine prenosnih predvajalnikov CD-jev. Končana v prefinjeni beli izvedbi. Podprti formati - MP3 CD, CD-R, CD-RW, ki jih lahko predvaja v različnih načinih. Na primer, v naključnem vrstnem redu ali ponovitvi ene sestave. Kot vir zvoka se uporabljajo standardne 35mm slušalke. Med prikazom je odgovorenLCD zaslon, ki prikazuje informacije o številu albuma, nivoju baterije, funkcijah in času posnetka.
Funkcija Magic ESP vam omogoča, da med tresenjem ali tresenjem predvajate pesmi brez drhtenja. Temelji na predpomnjenih delih skladbe, da se prepreči prekinitev zvoka.

Panasonic SL-SW405

Še en prenosni CD predvajalnik. Njegova posebnost - odpornost na padce in udarce. Gumirano ohišje ščiti pred prahom in celo vodo. Na LCD-prikazovalniku so prikazane trenutne informacije o poti, trajanje, stanje baterije. Ima vgrajen izenačevalnik, ki bo prilagodil zvok gurmanom čistega zvoka. Od zanimivih funkcij - sposobnost programiranja zaporedja skladb.
Kot vir energije se uporabljata dve AA bateriji. Ta kompaktni CD-predvajalnik je idealen za poslušanje glasbe na poti, na sprehode, tek in potovanja.

Prihodnji CD-ji in uporabniški pregledi

Kot taka ni CD-ja v prihodnosti. Tehnologije se razvijajo in pojavljajo se nove metode prenosa in shranjevanja podatkov. Torej, Flash diski postopoma pridobivajo tržni delež. Njihov obseg, hitrost in zanesljivost so časi, ki presegajo parametre CD. V zvezi s tem uporabniki vedno bolj ocenjujejo predvajalnike CD-jev v ozadju novega razvoja. Na primer, pogosto se pritožujejo zaradi pomanjkanja brezžične komunikacije v nepremičnih CD-predvajalnikih. Ustvarili so jo za poslušanje glasbe s CD-ja. Ni potrebe, da ustvarjate drugezvočnih virov, zlasti tistih, kot je omrežje. Toda nekateri proizvajalci še vedno uvajajo to funkcijo v svoje izdelke, tako da je klasični CD predvajalnik običajen medij za prenos zvoka.
Druga pomembna zahteva uporabnikov za CD predvajalnike, vključno s prenosnimi, je bila prisotnost tako imenovanega sistema Antishoot. To je mehanizem zaščite pred pretresom, ki bi lahko nepričakovano prekinil kompozicijo ali se popolnoma prevrnil na naslednjo. To je bilo povezano tudi z vrsto pregledov v času, ko so bili CD-predvajalci trendovska novost, ne pa arhaična naprava.

Sorodne publikacije