Ali je mogoče mešati olja različnih proizvajalcev? Viskoznost motornega olja

Ali je mogoče mešati olja različnih proizvajalcev? To vprašanje že več let muči voznike. Vendar nihče ne more dati jasnega odgovora na to vprašanje. Na eni SRT izrazijo svoje mnenje, kar lahko nasprotuje mnenju sosednje SRT. Razumimo.

Ali obstaja idealno olje?

Ni idealne možnosti, ki bi vam ustrezala. Tudi če sedaj najdete kakšno primerno mazivo, potem ni nobenega zagotovila, da se po letu ali dveh ne bo pokvarilo. Tudi nekatera olja izginjajo s trga in pojavljajo se nova. Proizvajalci avtomobilov sami v svojih priporočilih spreminjajo razrede olj, ki jih je treba uporabljati v motorjih, ki so jih razvili. Zato obstajajo vprašanja lastnikov avtomobilov, ki želijo vedeti, in ali je mogoče mešati olja različnih proizvajalcev. Navsezadnje obstajajo situacije, ko ni drugega izhoda. Na primer, senzor tlaka olja na progi je bil v ognju, in oseba, ki se je ustavila za pomoč, je mazivo druge znamke. Dovoljeno je mešanje motornih olj tako, da je mogoče priti do najbližje bencinske črpalke.

Vrste olj

Začnimo z dejstvom, da imajo vse masti drugačno sestavo in so razdeljene po vrsti. Glavna značilnost je viskoznost motornega olja. Obstajajo tudi sintetična, mineralna in polsintetična olja. Po namenu PMM se proizvajajo za bencin, dizelske motorje itd. Vsak proizvajalec uporablja svoje osnove pri razvoju določenega olja, dodaja.Nekateri dodatki dodajajo spiranje ali antikorozijske lastnosti itd. Zato je logično, da je mešanje izdelkov različnih proizvajalcev včasih nezaželeno in včasih sploh ni mogoče.
Dejstvo je, da se pri vstopu na trg preskuša združljivost olj z PMM drugih blagovnih znamk. Za pridobitev certifikata so iz njega izključeni nasprotujoči si elementi. Obstaja nekaj referenčnih olj, ki služijo kot model za primerjavo novih izdelkov. To pomaga določiti, katere kompozicije se lahko mešajo skupaj in katere ne.

Ali je mogoče mešati sintetično in polsintetično maslo?

Poglejmo še en trenutek. Ali lahko mešam različne vrste olj? Nekateri strokovnjaki trdijo, da tega ni mogoče storiti. Drugi se s tem ne prepirajo, vendar priznavajo, da jih je mogoče mešati samo v nujnih primerih, ko je treba avtomobil preprosto pripeljati na bencinski servis, kjer bodo opravili popolno zamenjavo. Nenehno vožnja z mešanimi vrstami olj ne more. Vsi se s tem strinjajo. Glavni razlog je v dodatkih, zaradi katerih olja dobijo potrebne lastnosti. Tudi osnova različnih vrst olj je bistveno drugačna. Zato nihče ne more zagotoviti normalnega delovanja motorja, če voznik zmeša različne vrste PMM. V nujnih primerih je dovoljeno voziti avto do bencinskega servisa. Pri manjši hitrosti motorja je priporočljivo voziti z nizko hitrostjo.
Glavna sintetična podlaga je težka rastlinska olja. Pri proizvodnji polsintetičnih olj pa se uporabljajo naftni derivati.Nekateri strokovnjaki trdijo, da bo kombinacija teh izdelkov omogočila vozniku, da vozi približno 500-1000 km, vendar ne več. Tako, da se takšna varianta lahko obdrži za nujne primere v primeru, da pa jih pomešamo tako strogo ne priporočamo.

Mešanje mineralnega olja s polsintetičnimi materiali

Nekateri lastniki avtomobilov v svoji radovednosti gredo še dlje in želijo vedeti, ali je mogoče mešati mineralno in polsintetično olje. To je strogo prepovedano. Kombinacija polsintetične in mineralne osnove se ne bo zgodila, ker je njihova sestava popolnoma drugačna. Posledica takšnega mešanja je lahko:
 • Zelo hitro drsenje motorja in zakoskovka obročev.
 • Precipitacija dodatkov in posledično izguba potrebnih lastnosti olja.
 • Ostro povečanje viskoznosti motornega olja, ki v tem stanju uniči vse kanale.
 • V zvezi z mešanjem sintetičnih mineralnih olj ni priporočljivo. Za mineralno olje je potrebno dodati le mineral.

  Katera olja je mogoče mešati?

  Včasih je mešanje dovoljeno in ne škoduje elektrarni. Olja različnih proizvajalcev, vendar z enako osnovo, viskoznostjo in namenom za enake motorje se lahko med seboj pomešajo. Vendar pa je iskanje takšnih izdelkov dovolj težko. Nenazadnje ni posebne tabele, kjer bi bila navedena združljivost olj. Prav tako je treba omeniti, da je na trgu veliko ponaredkov (včasih precej dobrih), ki imajo drugačno podlago. In celo mešanica ponarejanja z originalom očitno ne bo koristila motorju. Dada ostaja odprto vprašanje, ali je mogoče mešati olja različnih proizvajalcev.

  Ni priporočljivo mešati sintetičnih PMM različnih viskoznosti, tudi pri enem proizvajalcu. In če se nekaj zgodi na cesti in morate dodati nafto, potem je idealno, da pokličete prodajalca in na njem navedete, katero olje se lahko doda v odsotnosti "naravnega" goriva in energije. To je potrebno, da se v prihodnje ne bodo plačala popravila. Če uporabljate motorno olje GM 10W-40, potem GM 5W-40 ni več priporočljiv zaradi različne viskoznosti. Če je nujno potrebno dvigniti raven, je mogoče dodati olje drugega proizvajalca, vendar z isto viskoznostjo (to je 10W-40). No, in če imate elektrarno "mineralna voda", potem morate dodati povsem enako. Nobeno drugo olje ne more uiti.

  Kaj storiti, če ste že mešali olje?

  Tudi po mešanju olj enake viskoznosti, vendar pri dveh različnih proizvajalcih, s tako "koktajlom" ni mogoče dolgo potovati. Na najbližjem STO morate izprazniti olje, izpirati motor in zamenjati mast. Tukaj je seznam ukrepov, ki jih je treba sprejeti:
 • Nakup v trgovini pralni olje. Za te namene lahko uporabite tudi dizelsko gorivo.
 • Pripravite drenažni rezervoar.
 • Zmes vlijte v notranjost.
 • Izlijte pranje. Upoštevajte, da je pranje motorja potrebno v primeru kršitve pogojev njegovega delovanja. Mešanje olj različnih proizvajalcev in še več vrst je resna kršitev.
 • Ostanke po pranju raztopite.
 • Nalijte novo olje.
 • Nekateri nasveti

  Po mešanju različnih PMM-jev v motorju je treba vnaprej izvesti naslednja dva nadomestka za olje, saj v vozlišču v vsakem primeru ostanejo ostanki prejšnjega maziva. Če ni mogoče najti istega izdelka proizvajalca, vendar je treba olje nujno spremeniti, je treba prednost dati olju z enakimi lastnostmi, čeprav od drugega proizvajalca. Če najdete črno barvo maziva, ko jo preverite s sondo, to pomeni, da morate zamenjati filtre. Zdaj veste, če lahko mešate olja različnih proizvajalcev. Poskusite se izogniti temu, kadar je to mogoče.

  Ali je mogoče mešati olja za prenos moči različnih proizvajalcev?

  Stanje prenosa je enako kot pri motornih vozilih. Kljub takšnim značilnostim strokovnjaki ne priporočajo mešanja. Kot motorji so tudi olja za menjalnike sestavljena iz osnovne podlage (sintetične, polsintetične, mineralne) in dodatkov. In če je lahko osnova različnih proizvajalcev enaka, bo število in vrsta dodatkov jasno drugačna. Da dajejo olju edinstveno razliko. Formulni aditivi so strogo zaupni, zato je nemogoče natančno določiti, kaj je v njem. Z mešanjem olj različnih proizvajalcev je nemogoče natančno določiti, kako se bodo aditivi obnašali. Morda bodo padle oborine in potem bo mazivo izgubilo svoje lastnosti.
  Vendar v vozlišču za prenos ni takšnih temperaturnih režimov, ki bi obstajali v samem motorju. Toda tukaj temperatura nima posebne vloge. Obleganje pri mešanju - to je glavni sovražnik voznikov, ki so se odločili, da oddajo olja različnihproizvajalci. Seveda se ne more oblikovati. Toda takšna loterija nima nič opraviti. Tako je možno v oddajanju v nujnih primerih izliti različna olja, potem pa je treba ob prvi priložnosti mešati.

  Priljubljena zavajajoča

  To je zabloda precej pogosta in se ne nanaša samo na prenos, ampak tudi na motorna olja. Dejstvo je, da obstajajo 3 baze: mineralne, sintetične in polsintetične. Mnogi vozniki verjamejo, da če se mineralna baza zmeša s sintetično, se bo pojavila polsintetična mešanica in da bodo na ta način mešana druga olja. V resnici pa ni.
  Ta vrsta mešanja pomeni nastanek pene in po 500 km tekanja se oborina oblikuje v obliki belkastih kosmičev. Po 1000 km teka, postane vsa ta mastna debela in zamaši vse odprtine sistema. Tudi podobna sestava lahko stisne žleze. Če se te napake odkrijejo že v zgodnji fazi, lahko rešite težavo, odstranite staro olje in zakopate novo, priporočeno s strani proizvajalca. V tem primeru se lahko izognemo težavam. Zato pri mešanju olj za prenos je zaželeno, da se na njej ne vozi več kot 500 km.

  V zaključku

  Zdaj razumete, da lahko mešate olje v motorju in kako to naredite pravilno. Če ni akutne potrebe, je bolje, da tega ne počnemo, če pa ni drugega izhoda, mešamo olja na enaki podlagi in z enakimi značilnostmi.

  Sorodne publikacije