Kje je merilnik tlaka olja in kako ga spremeniti?

Senzor tlaka olja je naprava, ki pretvarja mehanske sile v električne signale različnih značilnosti. Po dekodiranju teh signalov ECU avtomobila preveri tlak v mazalnem sistemu v realnem času. To je zelo zanesljiva naprava, včasih pa lahko lastniku avtomobila prinese veliko težav. Za pravilno dovoljenje je pomembno razumeti, kje se nahaja senzor tlaka olja. Poskusimo zapolniti vrzel v znanju voznikov.

Zakaj potrebujete ta senzor?

Dovod mazalne tekočine ali olja na torno enoto v motorjih z notranjim zgorevanjem se lahko izvede na različne načine. Najbolj priljubljen je spray. V ta namen so v distribucijski gredi posebne odprtine. Da bi se olje normalno razpršilo, je potreben določen pritisk.
Če se tlak zmanjša in je to pogosto posledica nizke ravni tekočine v okrovu ročične gredi ali okvare črpalke, se trenje v pari poveča. To vodi do hitre obrabe in včasih tudi do motenj. Za zagotovitev, da je voznik takoj opozorjen na padec tlaka, je sistem za mazanje opremljen s takšnim senzorjem. Kjer je nameščen senzor tlaka olja, je odvisen od motorja in oznake vozila, vendar je v vsakem motorju. Signal, ki ga ta naprava generira, se lahko bere drugače. Najpogosteje na sodobnih modelih voznik ne bo videl natančnih dokazov. Sedaj armaturna plošča osvetli ustrezno svetilko, če se tlak spusti na kritično raven. V starejših modelih je posebna lestvica in jigger,o tem, kaj točno lahko ugotovite pritisk.


Kako je senzor urejen

Večina teh elementov deluje na načelu pretvorbe ene vrste energije v drugo. Najprej se pojavi mehanski napor, ki neposredno vpliva na senzorski element senzorja ali se pretvori v električni impulz. V sodobnih modelih avtomobilov lahko pogosto vidite naprave drugega tipa. Da, elektronski impulzi se berejo in interpretirajo v sistemu EBU.

Naprava senzorjev starega tipa

Klasični instrumenti pisalnega stroja s senzorjem predstavljajo nekaj podobnega merilniku tlaka. To je ena izmed sort. Merjenje tlaka se izvaja z deformacijo elastične membrane.

Ko je membrana stisnjena, pritisne na steblo. Slednji pa stisne tekočino v posebno cevko. Na drugem koncu pa stisne tudi tekočina. Zadnji dvigne puščico na ročniku. To je diaphanometer.

Sodobni senzorji

Sodobnejši izdelki merijo tlak v oljnem sistemu s pomočjo senzorskega pretvornika. Pogosto se zvija v bloku valjev. Kje je senzor tlaka olja v določenem modelu avtomobila, je naveden v priročniku. Lahko se nahaja na različnih mestih. Pričevanje tega senzorja se prenese na računalnik v obliki elektronskega impulznega signala. Tudi v primeru naprave obstaja še en vmesni pretvornik. Pretvarja mehanski tlak v električni impulz. Kot občutljiv element v teh napravah se pogosteje uporablja trdna kovinska membrana z uporom. Slednje spreminja odpornostglede na velikost deformacije. Elektronski upor se pretvori v električne impulze, ki se prenašajo v računalnik.

Preverjanje lastnosti

Če je na armaturni plošči avtomobila žarnica, je to lahko dve stvari. Da, motorju je zmanjkalo olja ali senzor ni uspel. Najprej je vredno preveriti nivo tekočine s sondo. Strokovnjakom svetujemo tudi, da preverijo stanje oljnega filtra. Poleg tega se motor sam preveri glede prisotnosti udarcev olja. Če je raven normalna, pojdite na diagnostiko same naprave.
Najlažje je namestiti namerni senzor. Zahteva se lahko od sosedov v garaži. Toda element mora biti popolnoma enak kot na diagnosticiranem vozilu. Kje je senzor tlaka olja na ventilih VAZ-211016? Na teh motorjih je element na levi strani bloka motorja, natančneje na končnem delu telesa v bližini ležajev odmične gredi. Če po zamenjavi običajne žarnice ne gori več, to pomeni, da je bila naprava izprana. Element lahko preverite z multimetrom. Že vemo, kje je senzor tlaka olja. Tako bo enostavno preveriti, ali pride do moči senzorja in ni okvar električnega tokokroga.

Če je merilnik tlaka, lahko izmerite raven tlaka. Merilna naprava mora biti privita v luknjo senzorja. Nato zaženite motor. V stanju mirovanja bo normalni tlak približno 065 kilogramov na kvadratni centimeter.Če merilnik tlaka ni, se lahko za preverjanje uporabi druga metoda. Če želite to narediti, morate vedeti, kje je senzor tlaka olja na "Lanos 15" (fotografija je v našem članku). Najdemo ga v spodnjem desnem kotu motorja - v kotu, pod generatorjem, nad paleto.
Naprava je privita v črpalko. Enak položaj je na Zazi Chance, Chevrolet Lanos in senzor tlaka olja (kjer je že, vemo) je treba odviti in nato zavrteti z zaganjalnikom, vendar ga ne smemo zagnati. Napako je bilo treba zamenjati s pravilnim, saj je treba vedeti, kje je treba izvesti senzor tlaka olja na Lanosu 1.5, in to bo enostavno.

Kako zamenjati senzor za različne avtomobile, zlasti: večina senzorjev je ključnega pomena na 21.
Najprej morate najti postavko. Nato se iz njega odstrani terminal z ožičenjem. Če je potrebno, lahko preverite, ali hrana prihaja k njemu. Nato se staro orodje zavrti s ključem. In na njegovem mestu je nameščen nov senzor, priključki so priključeni, motor se zažene za preverjanje.

Kako poiskati tlačni senzor za olje na "Tavrii" in "Slavutah"

Že prej je bilo ugotovljeno, da je ta element na različnih modelih lahko na različnih mestih. "Tavria" in "Slavuta" sta taka vozila, ki jih pogosto kupujejo vozniki začetniki. Stroji so poceni in enostavni za uporabo. Z okvarami (ki so precej pogosta pri teh modelih), vozniki začetniki dobesedno padajo v paniko,še posebej, če se je napaka pojavila na cesti. Te stroje lahko popravite sami.
Ni težav pri iskanju rezervnih delov. Potrebno je samo vedeti, kje je senzor tlaka olja na "Tavrii", da ga privijemo na svoje mesto in gremo še dlje. Iskana naprava se nahaja na bloku valjev motorja na eni oljni liniji z oljnim filtrom. Na splošno imajo ti motorji različne senzorje, tako da ne bo nobenih težav. Načelo zamenjave je enako kot pri drugih avtomobilih.

Cherry Amulet

Če želite popraviti kitajsko limuzino Chery Amulet na mestu preloma, to ne bo delovalo, ker rezervnih delov za te avtomobile ni povsod. Če je nadomestni element z njimi, potem je treba najti, kje se nahaja merilnik tlaka olja "Chery Amulet". Spodaj je prikazana fotografija njegove lokacije.
Nameščen je na desni strani bloka motorja (modra). Element se nahaja v dovodni cevi za olje. Zamenjajte ga zelo preprosto - potrebujete ključ "22". Če želite zamenjati, odstranite sponke, izklopite element iz motorja in na njegovem mestu zavrtite nov. Tesnilne mase ni mogoče uporabiti.

Sorodne publikacije