Akustika za domači kino: vrste, značilnosti, ocene, pregledi

Ta čas je prinesel veliko pomembnih sprememb v kakovosti življenja človeštva in mnogi ljudje zavračajo televizijo, ker ni več odgovarjal na ravni gospodinjstva: človek si ne želi le pogledati, kaj mu je na voljo, temveč tudi samostojno izbrati najnovejši kino za ogled, poleg tega, da igrajo vse vrste računalniških iger in se seznanijo z glasbenimi skladbami - jazz ali klasično - z vso eleganco in bogastvom orkestralnega zvoka. In moški postane akustični domači kino. Glede na pogoje - stanovanjske, domače, finančne - je lahko zelo različna.

Razpršene oči

Pred zainteresirano osebo pride do morja predlogov: akustika za domači kino z vgrajenim ojačevalnikom, stropna akustika, z močnim subwooferjem ali običajnim stereo sistemom - kar je bolje? In pred koncem te težke izbire, ne bo našel počitek, kot da neuspeli junak iz hollywoodske pravljice, nepričakovano padel v čarobni svet obupnih želja. Prvič, oseba potrebuje vedro hladne vode, da vzbudi iskanje rešitve za glavo. In zakaj je vprašanje: kakšni so različni stereo in akustika za domači kino? Ko je dobro premišljen in ga preučil, bo oseba na to odgovorila nič in bo zagotovo prav.

Seveda obstajajo izjeme, vendar kot vedno poudarjajo pravilo. Glavna naloga, ki jo opravlja akustika za domkino - poskus, da se gledalec potopi čim globlje v filmski dogodek. Tukaj najprej deluje realizem podobe želenega formata, a glavna stvar je zvok. To je akustika za domači kino, ki osebo potopi v popoln pogled, saj jo zvoki obdajajo. So povsod - za, spredaj, levo, desno, spodaj in zgoraj. Lebdijo, se gibljejo v prostoru in ravno zaradi tega pojava ustvarjajo sliko zavezanih dejanj. Tako je verjetno ustvaril večkanalni zvok, ki zažene celoten nabor akustike.

O ravnotežju

Da bi dobili popoln in kakovosten zvok, ni dovolj kupiti več stolpcev in jih postaviti v sobo. Tukaj potrebujete strokovnjaka ali samostojno odločitev, ki ste jo prejeli kompetentno - iz dolge študije tega problema. Komplet akustike se najpogosteje odlikuje po številu zvočnikov, ki so tudi veliko različnih vrst. Lahko so stropne ali stenske, kot tudi vgrajeni stropi in stene. Tu je več kombinacij, ki se zelo pogosto uporabljajo.

Izbira akustike za domači kino zahteva upoštevanje različnih podrobnosti, ki so bodisi obvezne bodisi pomembne. Na primer, obvezno ravnovesje med velikostjo akustičnega sistema in samimi prostori. Zelo pomembno je upoštevati naravo zvoka opreme in zvočnikov. Pomembno ravnovesje med številom zvočnikov v sistemu in zahtevami večkanalnega zapisa.

Število govorcev

Strokovnjaki pravijo, da je najboljša akustika za domači kino - 5.1 pregled, ki bo izveden v prvih poglavjih tega člena. To soŠtevilke označujejo petkanalni sistem, kar pomeni, da je sestavljen iz petih stolpcev: sprednji par na straneh zaslona, ​​središče akustike pod zaslonom ali TV, nekaj stebrov - zadaj. Potrebujete tudi subwoofer, ki bo nudil močan in sočen bas. Takšen komplet bo dal najbolj vreden prostorski zvok.
Čeprav je vse mogoče storiti še bolje. Akustična ocena domačega kina narekuje njeno. Napredek je napredek, vendar je hitrost brez primere. Oseba, ki živi z življenjem, bo izbrala novejšo obliko. Klasičnih pet kanalov je že mogoče obravnavati kot preteklost. Bilo je tudi šest- in semikanalnye akustične sisteme. Poleg tega je vedno več sprejemnikov, ki imajo možnost govoriti devet kanalov.

Čarobne številke

Zaradi lažjega izbora so večkanalni kompleti digitalno označeni, preprosti in razumljivi. Navedena je na sprejemnikih in v večini zapisovalnih formatov. Na primer, 7.2 ali 6.1. Prva številka je predvajanje kanalov, druga pa je število globokotoncev, ki igrajo le globok in lep bas. Če se te številke preberejo na sprejemniku, je druga številka število nizkotonskih zvočnikov, ki jih lahko priključite. Zato se štejejo akustika - zvočniki, globokotonci. Vsaka številka je najdena in definirana. Iz tega sledi, da bo več zvočnikov priključenih na sprejemnik, boljši bodo zvočniki za domači kino, in dlje ne bo zastarelo (vsaj moralno). Seveda se večkanalni kompleti akustike v raznolikem skladišču prodajajo v pripravljeni obliki. Ta način je preprostučinkovito, ne zahteva posebnega prodiranja v vprašanje. Kar se imenuje za lene. Napredni ljubitelji glasbe vedo, da pripravljeni kompleti ne prinašajo čudovitega zvoka, pogosto je skromen, vendar ne najhujši. Kakovost zbirke skoraj vedno zavira. Zato je bolje, da ne obžalujete časa in da je komplet, tako da je akustika aktivnega domačega kina zadovoljna v najdaljšem možnem času. To bo stalo več, vendar bo vsaka modra cole upravičila to navezanost na veselih večerov, polnih čarov zvoka.


Določitev izbire

Zdaj je čas, da se vrnemo k odgovoru na vprašanje, kaj se razlikujejo od običajnih stereo in zvočnikov za domači kino. Ni razlike! Vsi sestavljajo svoj komplet istih zvočnikov. Kaj je treba najprej upoštevati pri izbiri? Enotnost proizvajalca, vendar kot največja - celo serija (tu ne morete upoštevati nizkotonca). Samo to bo zagotovilo kakovostno, polnopravno, celo zvočno polje. Naloga ni lahka, moram priznati. Akustika - zvočniki, subwooferji - vsi proizvajalci pripravljajo serijo, kjer je zadaj, sprednji par in steber osrednjega kanala. Še vedno je treba opredeliti blagovno znamko in serijo, ugotoviti, kateri načrt zvoka je zadovoljen in močno ceno. Kaj je torej problem? Samo v izbiri, ker je ogromna.
Glasbene okuse je treba povezati s pogoji prostora, ki je namenjen kupljenemu akustičnemu sistemu, od zdaj naprej vse konstruktivne izbire. Na primer,vgrajen zvočnik za domači kino ni lovljenje oči. To je plus. Ne brez minusov, seveda, vendar bodo nižji. Zvočniki za domači kino so zelo dobri za majhne prostore. Tla imajo veliko prostora, vendar imajo najboljši zvok - močan in dinamičen. Zvok zidu daje skoraj enako, vendar se ne pretvarja, da kvadratnih metrov tal.

Kakovost zvoka

Če so vsi ti sistemi na tleh enaki ali obešeni na strop, bo celoten zvok enak, zvočno polje pa je nejasno in enakomerno. Zdi se, da je tako, vendar se skoraj nikoli ne uporablja. Lastniki kinematografov so pogosto ljubitelji glasbe in poslušajo glasbo, posneto z dvojnim kanalom. Njegovo reprodukcijo je mogoče doseči le s sprednjimi zvočniki, zato jih vlagamo na naslednji način: glavni del denarja - v kvalitativnem frontalnem paru, po preostalem načelu - na zadnji strani. Na splošno je to pravilno in logično. Ampak spet si lahko boljši! Navsezadnje so bile izjeme že omenjene. To velja, kadar jih je treba uporabiti.

TNH

Poleg običajne univerzalne akustike je komplet čisto kinematografski zvok, ki daje akustične sisteme ob prisotnosti potrdila o TNH. Z ugotovljenimi številkami je zdaj čas za obravnavo pisem. To niso ruske črke, toda angleščina, označena s križanjem Tomlinsona Holmana, je niz zahtev za vsako akustično komponento domačega kina. TNH je zagotovilo za brezhiben kinematografski zvok in sliko v skladu z izvirnikom. To je niz patentov in standardov, ki soza snemanje in predvajanje zvoka.
Glavna ideja TNK je ustvarjanje v majhnih prostorih iluzije prisotnosti v velikem kinu. Če imajo vsi sestavni deli (sistem zvočnikov, sprejemnik, DVD predvajalnik, kabli itd.) Ta certifikat, bo sistem zvočnikov zelo drag in zelo zapleten, vendar le visoke kakovosti. Čeprav je v certifikatu več ravni, ni nobenih poceni. Ta oprema je namenjena premožnim, od katerih so številne tudi sobe za domači kino zgrajene posebej z natančnimi geometrijskimi parametri za določeno vrsto akustičnih sistemov.

Vgrajena akustika

Ker je ta vrsta akustike domačega kina trenutno najbolj priljubljena, je smiselno, da se o njej pogovarjamo podrobneje. Kaj je razlog za to priljubljenost, je znano: izbira komponent nujno vpliva na estetsko komponento notranjosti. Včasih je vgrajeni vmesnik zamenjal stenski zvočnik, kar je pripomoglo k varčevanju prostora na tleh. Zagotavljala je ustrezno kakovost zvoka, le nekoliko odstopila od tal. Vendar se je od takrat veliko spremenilo. Vgrajena akustika se je med tehnološkim napredkom spremenila, zdaj pa se je po parametrih povečala tako visoko, da lahko preseže kakovost zvoka in tla. Vsekakor je daleč od repa. Ima odlično zasnovo voznika, prilagaja resonanco v prostoru, izvaja sistemsko integracijo, kar navdušuje enako veliko prisotnost v večnamenskem kinu, opremljenem z opremo.zadnja beseda znanosti in tehnologije. In to ne zapušča domov. In ne zamašiti talne obloge. Uporaba zgolj vgrajene akustike in globokotonskih zvočnikov.

Soba

Vsakdo ve, da je, če se resno držimo pravil, zgraditi idealno domače gledališče lahko samo v dveh pogojih: prisotnost velike želje in precej denarja. Prava stvar je, da pod njo postavite poseben prostor z geometrijo, zasnovano za določeno vrsto akustičnih sistemov. Optimizacija prostora v vsakem primeru je obvezna in to morate vzeti resno. Če je prostor velik, lahko stroški opreme in dela celo prestrašijo nenavadne takšne vsote ljudi. Tu se ustavi. Projektov takšnega načrta ni tako veliko zaradi visokih stroškov. V okviru domačega kina naj bo predviden prostor trideset kvadratnih metrov. Toda veliko bolj pogosto samo dodeli za njega enega od stanovanjskih. Zvok v tem primeru bo v veliki meri odvisen od akustike samega prostora, od objektov, ki se nahajajo na njem, in še posebej od subwooferja, če je dodan sistemu. Metoda bo morala izbrati dolgo in trdo. To lahko storite na več načinov. Na primer, vključite glasbo z jasnim zvokom, ekspresivnim basom in eksperimentom, s prenosom subwooferja iz kraja v kraj v iskanju boljšega zvoka - ne z gromom, brez kaše, ampak z jasnim, skoraj brez brenja in čistim basom. Kjer je tak zvok, obstaja subwoofer in prostor. Ne glede na lepoto notranjosti. Mogoče, in moram preurediti pohištvo.

Če je bila soba majhna

UV majhni sobi je najbolj optimalna možnost namestitve zvočnikov naslednja. TV ali zaslon - blizu ene stene, kavč - popolnoma nasprotno. Po referenčnih - logičnih shemah se ne zgodi. Toda v območju spektakularnega sondiranja bo malo prostora, in dodaten par sedežev v njem se ne bo držal. Sedenje na robu ne sodi v "zeleno cono", zato od gledanja ne bo prejelo niti najmanjšega užitka. V nekaterih primerih, če je pohištvo napačno, ti ljudje še vedno pokrivajo zadnje zvočnike. In, seveda, v majhni sobi, je treba posebno pozornost nameniti dejstvu, da je bila akustična obdelava prostora izvedena v celoti in kompetentno. Tudi najdražja in premišljena oprema ne bo prinesla veselja, ker bo slaba akustika prostora z lahkoto ubila kakovost zvoka. In vam ni treba preobremeniti sobo za občinstvo, bolje je uporabiti domači kino enega za drugim. Ni zelo lepo, če zvočnik zadnje stene visi v ušesu, ali obratno - sprednja plošča se ne sliši. Ne izgine samo učinek prisotnosti v filmu, temveč tudi želja, da jo gledamo.

Sklepi

Domači kino je kompleksen mehanizem, njegov dober zvok pa je njegov sestavni del. V nasprotnem primeru iz filma ne pride samo čutni užitek, ampak tudi zadovoljivo razpoloženje. Slika in zvok morata delovati v enem samem ansamblu. Akustični ojačevalniki zagotavljajo optimalen zvok zahvaljujoč njim in ustvarjajo enako čarobno vzdušje polnega potopitve. Zato so vse komponente ene in jih je treba izbrati in namestitiprav Velika tehnika v majhni sobi ne bo dala niti nekoliko pozitivnega rezultata. Manjši kot kvadratni metri so pogostejši parazitski učinki brenčanja nizkih frekvenc.

Ocena

Če se še vedno odloči za nakup akustičnega kompleta za domači kino, ta rešitev vsaj odpravi nezdružljivost opreme. Tu so najboljši vrhunski akustični kompleti (rezultati za leto 2016). Od cenovno ugodnega Sony BDV-E4100 kompleta, ki je prejel devet od desetih. Na drugem mestu - LG LHB755 je dal vodji eno desetino. Samsung HT-J5530K in Philips HTB7150K dokončata rating. Cena takih kompletov se giblje od 19.000 do 24.000 rubljev. V srednji cenovni kategoriji so na prvem mestu Samsung HT-J7750W in LG BH9540TW (od 37.000 do 50.000 rubljev). V premium razredu: Onkyo HT-S7705 - od 80000 rubljev - na položaju vodje, in dražji Harman /Kardon BDS 880 (od 85000 rubljev) je postal drugi.

Sorodne publikacije