Tiristorski regulator moči: vezje, princip delovanja in uporaba

V članku je opisano, kako deluje regulator tiristorske moči, katerega shema je predstavljena v nadaljevanju: V vsakdanjem življenju je pogosto potrebno prilagoditi moč gospodinjskih aparatov, kot so električni štedilniki, spajkalnik, kotli in odtenki, v prometu - vrtljaji motorja itd. itd. Pomoč prihaja z najpreprostejšo amatersko zasnovo - regulator moči na tiristorju. Zbiranje takšne naprave ne bo težko, lahko postane prvi self-made napravo, ki bo opravljala funkcijo uravnavanja temperature vžiga spajkalnik začetnik radio amater. Treba je omeniti, da so pripravljene spajkalne postaje s temperaturnim nadzorom in drugimi prijetnimi funkcijami za red velikosti dražje od preprostega spajkalnika. Najmanjši nabor delov omogoča sestavo enostavnega tiristorskega regulatorja moči z vrtljivo montažo.


Upoštevajte, da je montaža na tečajih način za izdelavo elektronskih komponent brez uporabe tiskanega vezja in z dobro spretnostjo omogoča hitro sestavljanje elektronskih naprav z zmerno kompleksnostjo. Lahko naročite tudi elektronski oblikovalec tiristorskega krmilnika, za tiste, ki želijo sami razumeti vse, bo predstavljen spodnji diagram in pojasnjeno načelo delovanja.

Obseg tiristorskih regulatorjev

Mimogrede, gre za enofazni tiristorski regulator moči. Takšna naprava se lahko uporablja za nadzormoč ali hitrost. Vendar, za začetek, morate upoštevati načelo tiristorskega dela, ker nam bo omogočilo razumeti, kakšno obremenitev je bolje uporabiti tak regulator.


Kako deluje tiristor?

Tiristor je polprevodniško krmiljena naprava, ki lahko prevaja tok v eni smeri. Beseda "upravljana" ni lahka, saj z njeno pomočjo, za razliko od diode, ki prav tako vodi tok samo do enega pola, lahko izberete trenutek, ko tiristor začne izvajati tok. Tiristor ima tri ugotovitve:
 • Anoda.
 • Katoda.
 • Krmilna elektroda.
 • Da tok teče skozi tiristor, morajo biti izpolnjeni naslednji pogoji: del mora biti napetostno krmiljen, na krmilni elektrodi mora biti zagotovljen kratkoročni impulz. Za razliko od tranzistorja nadzor tiristorja ne zahteva držanja krmilnega signala. Na tej nijansi se ne konča: tiristor se lahko zapre samo s prekinitvijo toka v vezju ali z oblikovanjem povratne napetosti anode - katode. To pomeni, da je uporaba tiristorja v enosmernih tokokrogih precej specifična in pogosto nespametna, vendar izmenična vezja, na primer v takšni napravi, kot je tiristorski regulator moči, je vezje konstruirano tako, da je zagotovljen pogoj za zapiranje. Vsak polavas bo zaprl ustrezni tiristor. Za vas, najverjetneje, ni vse jasno? Ne obupajte - spodaj bo podrobno opisan postopek končne naprave.

  Področje uporabetiristorski krmilniki

  V katerih krogih se učinkovito uporablja tiristorski regulator moči? Shema vam omogoča natančno nastavitev moči ogrevalnih naprav, kar pomeni, da vpliva na aktivno obremenitev. Pri delu z visoko induktivno obremenitvijo lahko tiristorji preprosto ne zaklenejo, kar lahko povzroči, da regulator ne deluje.

  Ali lahko nadzorujem hitrost motorja?

  Mislim, da je veliko bralcev videlo ali uporabljalo vaje, brusilne stroje, ki se običajno imenujejo "Bolgari" in druge naprave. Opazimo lahko, da je število zavojev odvisno od globine gumba na sprožilcu naprave. Pri tem je v tem elementu prav tako vgrajen tiristorski regulator moči (katerega shema je prikazana spodaj), s katerim se izvede sprememba števila vrtljajev. Bodite pozorni! Tiristorski regulator ne more spremeniti hitrosti asinhronih motorjev. Tako se napetost regulira na kolektorskih motorjih, opremljenih s čopičem.

  Shema tiristorskega regulatorja moči na enem in dveh tiristorjih

  Tipičen tokokrog za zbiranje tiristorskega regulatorja moči z lastnimi rokami je prikazan na spodnji sliki.
  Izhodna napetost v tem tokokrogu od 15 do 215 voltov, v primeru uporabe določenih tiristorjev, nameščenih na odvodu toplote, je moč približno 1 kW. Mimogrede, stikalo z lučko za nadzor svetlosti je izdelano po podobni shemi. Če nimate potrebe po polni regulaciji napetosti in dovolj, da dobite na izhodu 110 do 220Volt, uporabite to vezje, ki prikazuje enofazni enofazni regulator moči na tiristorju.

  Kako deluje?

  Naslednje informacije veljajo za večino shem. Oznake črk bodo upoštevane po prvem krogu tiristorskega krmilnika.Tiristorski regulator moči, katerega princip delovanja temelji na fazni kontroli vrednosti napetosti, prav tako spremeni moč. To načelo je, da pri normalnih pogojih obremenitve deluje spremenljiva napetost gospodinjskega omrežja, ki se spreminja glede na sinusni zakon. Zgoraj, pri opisovanju principov tiristorja, je bilo rečeno, da vsak tiristor deluje v eni smeri, to pomeni, da krmili svoj polavas od sinusoide. Kaj to pomeni?
  Če z uporabo tiristorja periodično priključite breme v določenem času, bo vrednost obratovalne napetosti nižja, ker bo del napetosti (obratovalna vrednost, ki "pade" na obremenitev) manjša od omrežja. Ta pojav je prikazan na grafikonu. Osenčeno območje - to je območje napetosti, ki je bilo obremenjeno. Črka "a" na vodoravni osi označuje trenutek odpiranja tiristorja. Ko se pozitivni polaval konča in se začne negativno obdobje polavala, se eden od tiristorjev zapre in istočasno odpre drugi tiristor.

  Poglejmo, kako naš tiristorski krmilnik moči deluje posebej

  Prva shema Predčasno bomo rekli, da namesto besed »pozitivni« in »negativni« bosta uporabljeni »prvi« in »drugi« (polovični valovi).Torej, ko se na našem vezju začne delati naš prvi pol val, se zmogljivosti C1 in C2 začnejo polniti. Hitrost njihovega polnjenja je omejena s potenciometrom R5. ta element je spremenljiv in z njegovo pomočjo je nastavljena izhodna napetost. Ko je kondenzator C1 potreben, da odpre napetostni disistor VS3, se diistor odpre, skozi njega teče tok, skozi katerega se odpre tiristor VS1. Trenutek razčlenitve gostilnika je točka "a" na grafu, predstavljenem v prejšnjem delu članka. Ko vrednost napetosti preide skozi nič in se tokokrog pojavi pod drugim pol valom, se tiristor VS1 zapre in postopek se ponovi na nov način, samo za drugi dinistor, tiristor in kondenzator. Upori R3 in R3 služita za omejitev toka krmiljenja, R1 in R2 pa za shemo termične stabilizacije. Načelo druge sheme je podobno, vendar nadzoruje le enega od pol valov izmenične napetosti. Zdaj, vedoč načelo dela in sheme, lahko zberete ali popravite regulator tiristorske moči z lastnimi rokami.

  Uporaba regulatorja v domači in varnostni opremi

  \ t
  Ne moremo le reči, da ta shema ne zagotavlja galvanske izolacije od omrežja, zato obstaja nevarnost električnega udara. To pomeni, da se ne dotikajte kontrol na kontrolnikih. Uporabiti morate izolirano ohišje. Oblikujte svoj instrument tako, da ga lahko skrijete v nastavljivi napravi, da najdete prostor v ohišju. Če regulirana naprava miruje, potemNa splošno je smiselno povezati ga s stikalom z lučko za nadzor svetlosti. Ta rešitev delno ščiti pred udarci, odpravlja potrebo po iskanju primernega ograjenega prostora, ima privlačen videz in je izdelana z industrijsko metodo.

  Sorodne publikacije