Windows 10: Fotoaparat ne deluje na prenosnem računalniku. Kako omogočiti ali odpraviti težave pri delu?

Spletne kamere, ki se uporabljajo za video komunikacijo, že dolgo niso več luksuzni predmeti, danes pa so na vseh prenosnih računalnikih. Vendar se zgodi, da kamera na prenosnem računalniku Winds 10 ne deluje. Zakaj? Razlogi in metode za njihovo odpravo so lahko precej. Tukaj je seznam ključnih situacij in rešitev za vklop spletne kamere ali odpravljanje težav, če ne deluje. Naslednje možnosti so odlične za deseto različico sistema, vendar za vse druge spremembe.


Zakaj "vetrovi 10" ne vidijo prenosne kamere: možni razlogi

Za začetek si poglejmo nekatere glavne razloge, zakaj uporabnik ne more dostopati do spletne kamere. To je lahko pogosta okvara naprave, vendar vprašanja, povezana z njo, ne bodo upoštevana.
Med najpogostejšimi situacijami, ko fotoaparat na prenosnem računalniku z operacijskim sistemom Windows Vista ne deluje, je mogoče opaziti naslednje:
 • kamera je izklopljena na ravni strojne opreme;
 • je fotoaparat izklopljen v programskem okolju;
 • Ni zahtevanih voznikov.
 • Na podlagi zgoraj navedenih razlogov je možno svetovati več osnovnih metod za aktiviranje naprave, o katerih bomo podrobneje razpravljali.

  Kako vklopiti kamero na prenosnem računalniku z "vetrovi 10" s tipkovnice?

  Najprej bodite pozorni na tipkovnico prenosnika. Prenosni računalniki imajo eno glavno značilnost, ki je, da nekatere vgrajene napravevključeni so izključno z uporabo bližnjic na tipkovnici, med katerimi je tudi gumb Fn (moduli Wi-Fi in Bluetooth, zasnova zaslona, ​​zvok itd.).


  Možno je, da kamera na prenosnem računalniku z "vetrovi 10" ne deluje samo zato, ker se ne vklopi v samodejnem načinu, ampak v ročnem načinu. Preverjanje delovanja naprave je lahko tudi absolutno elementarno, na primer s programom Skype. Nastavitev spletne kamere na prenosnem računalniku z operacijskim sistemom Windows Vista ni mogoče samo v tej aplikaciji, temveč tudi s pomočjo glavnega upravljalskega programčka, če je ta predviden, ali s spletno metodo testiranja.

  Aktiviranje kamere v upravitelju opravil

  Če opisano ni primerno, pokličite Upravitelja naprav (devmgmt.msc) in tam najdite kamero tako, da vnaprej določite prikaz skritih naprav. Fotoaparat bo praviloma označen kot naprava za obdelavo slik.
  Če ima puščico s puščico navzdol, to pomeni, da je naprava izključena. Preko menija PCM morate izbrati vrstico "Enable" in pogledati rezultat.

  Težave z namestitvijo gonilnikov

  Če po tem ne deluje kamera na prenosnem računalniku Windswitch 10, je lahko zelo verjetno, da ni nameščenih nobenih gonilnikov ali pa so banalno zastarele. V prvem primeru fotoaparat morda ne bo identificiran in bo na seznamu neznanih naprav označen kot rumeni trikotnik s klicajem. V drugi različici se lahko vidi kot uporabna naprava.
  V obeh primerih je treba izbrati linijo posodobitve gonilnika ali uporabiti vhod za lastnost v PCM. Če se sistem ne posodobi, lahko odstranite gonilnik in ga poskusite znova namestiti. Če to tudi ne pomaga, morate namestiti programsko opremo z izvirnega diska ali poiskati gonilnike z identifikatorji VEN in DEV iz seznama ID opreme. V skrajnem primeru lahko napravo celo odstranite iz sistema, nato pa program Windows Installer prosi, da naloži preneseni gonilnik iz določenega vira, tako da izbere mapo z datoteko, ki je shranjena prek funkcije pregleda.

  Omogočanje kamere v BIOS-u

  Ko so gonilniki v redu, vendar lastnosti fotoaparata kažejo, da je naprava izklopljena, je najverjetneje aktivirana v nastavitvah BIOS-a.
  V nastavitvah morate najti konfiguracijo Onboard Device Configuration ali Advanced, v kateri bo prisotna kamera (spletna kamera ali kamera). Za to napravo morate omogočiti možnost Enabled. Če na seznamu ni fotoaparata, je težava v tem, da BIOS pokaže skrajšano možnost konfiguracije. Vsi parametri so prikazani, ko uporabljate kombinacijo Ctrl + F1, potem pa jo morate ponovno vklopiti. Posebno pozornost namenite namestitvi operacijskega sistema. Če je ta parameter nastavljen na Start, fotoaparat ne bo deloval. Da ga omogočite, nastavite Finish, shranite spremembe (F10 in tipko Y) in ponovno zaženite prenosni računalnik.

  Sorodne publikacije