ATI Radeon HD 5700 Series: Specifikacije

ATI Radeon HD 5700 Series je serija grafičnih adapterjev, namenjenih širokemu občinstvu, ki vključuje navadne uporabnike in navdušence za računalniške igre. Podjetje AMD je v letu 2009 sprostilo to linijo, tako da je trg z video karticami, ki podpirajo DirectX 11.0. Ko so razvijalci izdali ATI Radeon HD 5700 Series, so priznali, da se ta linija šteje za obrezano različico HD 5800, ki je tudi poceni. Vendar na trgu ni bilo tako uspešno kot konkurenti z INVIDIA, ki so svoje izdelke izdajali v razumnem cenovnem razredu. V tej izdaji bi morala biti grafična kartica trije predstavniki - 57505770 in 5790. Priimek se ni pojavil na trgu iz neznanih razlogov. Proizvajalec se je odločil, da ne bo vnesel te vrste grafične kartice, ampak jo preprosto premakne v naslednjo serijo, pri čemer se pnevmatika poveča na 256 bitov.


Radeon HD 5750 Vapor-X

Tako je ATI Radeon HD 5700 Series sposoben podpirati delovno frekvenco 700 megahertz, vertikali in piksle pa upravlja 720 vsestranskih procesorjev. Čeprav je bil nanometrski grafični procesor Juniper zmanjšan na 40 nanometrov, kar je močno vplivalo na število tranzistorjev (le nekaj milijard jih je bilo), obstajajo tudi pluse. Prednost tega je edinstvena konstrukcija radiatorja in kakovostno hlajenje. Vapor-X je kot dopolnilo predstavil 80-milimetrski hladilnik, ki popolnoma ohlaja celotno tiskano vezje. Sistem kapilarne drenaže toplote deluje na ta način - procesor se vbrizga z določeno količino vlage, ki se postopoma segreva,izhlapeva, pri čemer se večina toplotne energije zmanjša. Širina pomnilniškega vodila je ostala enaka, v primerjavi s prejšnjo serijo - 128 bitov, velikost pomnilnika pa se je povečala na en gigabajt.


Radeon HD 5770

Predstavnik ATI Radeon HD 5700 Series je skoraj slabši od prejšnje generacije, in sicer Radeon HD 4870. V grafični kartici naslednje generacije je frekvenca stream procesorjev veliko večja, število tranzistorjev pa se je včasih povečalo. Kaj ne moremo izbrati iz nove grafične kartice, podpore DirectX 11.0, tehnologije Radeon-Eyefinity. Ta tehnologija ne vpliva na zmogljivost, za razliko od CrossFire, ki omogoča povezavo več video adapterjev, povečanje njihove frekvence in pasovne širine. Na frekvenci je Radeon HD 5770 rahlo pred mlajšim bratom, povečal je delovno frekvenco na 1200 megahertzov, ko je v 5750 znašal 1150 megahertzov. Cena številke so nejasne, saj je cena kartice 6 tisoč rubljev, ko za isto produktivnost lahko plačate 4 tisoč rubljev za HD 5750. Dobra grafična kartica z visoko zmogljivostjo se je dokazala kot tiho in hladno delo. Vendar pa mnogi proizvajalci, ki so dobili svoje roke na osnovno različico ATI Radeon HD 5700 serije, dodajo različne spremembe v obliki overclocking ali dodatno hlajenje. Zadnji parameter je še posebej pomemben, saj se bo kartica obnašala tiho tudi pri delu s tridimenzionalno sliko.

Serija ATI Radeon HD 5700: pregledi

Uporabniki, ki so kupili grafične pospeševalnike te generacije, so opazili nizko raven hrupa. Nove igre so izpostavljenekomaj - stabilne 30 okvirov v novostih pri nizkih nastavitvah. Toda mnogi tudi opozoriti, da s pravilno nego video kartico lahko traja več let. Velik plus je prisotnost velike količine video pomnilnika, kot bi se lahko pohvalilo nekaj grafičnih kartic v tistem času. Glede negativnih ocen imajo tudi veliko stvari. Mnogi uporabniki so se pritoževali zaradi spremembe frekvence termopasta zaradi stalnega segrevanja samega čipa. Pritožbe so se dotaknile tudi teme zmanjšanja pomnilnika, ki se je v primerjavi s prejšnjo serijo prepolovilo, kar je negativno vplivalo na splošno učinkovitost. Cenovni razpon je postal tudi vir motenj za stranke, saj se je v razmerju med ceno - kakovost grafičnih kartic tega proizvajalca močno razlikovala od "zelenih" konkurentov.

Sorodne publikacije