Radeon HD 3850: Opis video kartice

Prva grafična kartica, ki se je pojavila v seriji 3800, je bila izdana leta 2008. Zaradi novega videza, uporabniku prijazne zasnove in podpore proizvajalčevih tehnologij je Radeon HD 3850 najbolj iskan model svojega časa.

Značilnosti

Tako ima jedro procesorja HD 3850 s frekvenco 670 MHz kodno ime RV670. Stream procesorji v grafičnem procesorju 320 kosov, frekvenca pomnilnika pa je 830 megahertz. Teksturni bloki so predstavljeni v količini 16 kosov, kot tudi bloki rasterizacije. Kar zadeva video pomnilnik, sta na voljo dve možnosti - 256 megabajtov in 512 megabajtov. Seveda je za igre na srečo najbolje imeti več video pomnilnika. 256-bitna vodila zagotavljajo pasovno širino 53 gigabitov na sekundo, kar je potrebno za hitrejšo izmenjavo informacij.


Velikost čipa je v primerjavi s prejšnjo serijo postala precej manjša - 55 nanometrov. Te nastavitve vam omogočajo, da porabite manj energije in zmanjšate količino sproščene toplote. Grafični procesor je zgrajen na 666 milijonov tranzistorjev.

Testiranje iger in programov

Glede porabe energije lahko rečemo, da je grafična kartica HD 3850 tretja po Radeon HD 6670 in GeForce GT 240. Njegova poraba energije je manjša od 100 vatov. Učinkovitost tega grafičnega procesorja je na sredini seznama in je manjša od 20 vatov. V skladu z indeksom produktivnosti kartica zaostaja - to ni presenetljivo, ker je predstavnik zgodnjega modela. V igri Serious Sam 2 z nastavitvami za maksimalno in brez glajenjaGrafična kartica proizvaja stabilnih 125 okvirjev, in z nastavitvami glajenja, je zaslon prikazal 71 slik na sekundo. Enako velja za igro Call Of Juarez, kjer so glavne nastavitve nastavljene na maksimum, igra proizvaja stabilne 34 okvirje. Z vklopom 16x povečave, so rezultati nekoliko nižji - samo 25 sličic na sekundo. Tukaj v plen stare generacije so stvari malo boljše - v prvi različici lahko vidite zmogljivost do 130 slik na sekundo, povezano anti-aliasing pa zmanjša kakovost na 84 slik.

Opis zunanjosti in notranjosti

Plošča tiskanega vezja je dosegla referenčni standard, sprednja stran ventilatorja je nameščena na strani radiatorja, kar omogoča boljše hlajenje video čipa. Arhitektura plošče se ne razlikuje od prejšnje generacije, razen nalepk za hlajenje. Za priključitev dodatne moči je na voljo 6-polni priključek. Grafična kartica je pakirana v kompaktno škatlo, ki vsebuje vse, kar potrebujete: adapterji za video izhod, adapterji za starejše napajalnike, most za povezovanje več grafičnih kartic, gonilnike, navodila za uporabo in nalepko z logotipom.

Sorodne publikacije