VGA kompatibilen video krmilnik: Kaj je to in kako popraviti težave z grafičnim vmesnikom?

Zelo pogosto se veliko uporabnikov računalnikov in prenosnih računalnikov sooča s precej neprijetno situacijo, ko po ponovni namestitvi operacijskega sistema diskretni grafični pospeševalniki, ki so nameščeni neposredno na matično ploščo, izginejo s seznama opreme, ki je predstavljena v upravitelju naprav. V tem primeru uporabnik namesto lastne grafične kartice vidi video krmilnik (VGA-compliant), ki je označen z rumenim klicajem, kar pomeni, da gonilnik ni nameščen. Prav tako se zgodi, da se zdi, da naprava ni bila označena kot naprava brez gonilnika, vendar se pri zagonu iste igre začnejo resne težave, ker ne določajo zahtevanega grafičnega vmesnika v sistemu. Zakaj se to dogaja in kakšne ukrepe je mogoče sprejeti v takih razmerah, bomo o tem še razpravljali.


Kaj je video upravljalnik (VGA) v upravitelju naprav?

Začnimo z dejstvom, da je takšna naprava, ki je prikazana na seznamu opreme "Device Manager", za ne-delujočo grafično kartico le naključna. Sistem preprosto definira grafično kartico ne kot vgrajeno strojno opremo, temveč kot navidezni adapter. Dejstvo, da je to "železna" kartica, lahko včasih ugibate, kaj je pogosto označeno kot PCI video krmilnik (VGA-skladen). Reža PCI na matični plošči služi samo za namestitev grafičnega vmesnika. Toda, spet, operacijski sistem vidi izključno vv obliki virtualnega krmilnika. Zakaj?


Zakaj je nameščen neprimeren gonilnik?

Problem z napačno namestitvijo gonilnika je najpogosteje posledica dejstva, da potrebna programska oprema za grafični adapter ne najde potrebne programske opreme v svoji lastni bazi podatkov Windows (če tega ne vedo v začetni namestitvi, ki ob ponovitvi uporablja samo lastne baze gonilnikov) . Druga zelo pogosta situacija je, da pri ponovnem nameščanju sistema brez formatiranja sistemske particije lahko novi OS, ki ga je mogoče namestiti, podeduje stare napake, pri katerih gonilniki grafične kartice niso bili v celoti odstranjeni. Zaradi tega obstajajo konflikti in Windows sam namesti najprimernejši gonilnik (kot se zdi), kar je popolnoma neprimerno za grafično kartico. Res je, da lahko najdete primere, ko se zdi, da je ime grafične kartice prikazano, vendar sistem še vedno kaže, da nameščeni gonilnik ni prisoten v kartografskem sistemu, in sicer v VGA kompatibilnem video krmilniku (NVIDIA). Za naprave v seriji GeForce je natančen razlog v tem, da zastareli gonilniki niso bili popolnoma odstranjeni.

Kako znova namestiti VGA kompatibilni video krmilnik z najlažjo metodo?

Kljub takim konfliktom je težko popraviti situacijo.
Najprej v Upravitelju naprav na seznamu izberite VGA skladen video krmilnik, nato pa v meniju PCM izberite možnost posodobitve gonilnika in nato usmerite sistem na iskanje posodobljenih gonilnikov. Če to ne pomaga, je mogoče, rešitevproblem bo povrnitev gonilnika (samo če je ustrezen gumb v razdelku lastnosti adapterja aktiven).
Če to ne deluje, samo odstranite napravo iz sistema in poglejte, kako natančno se bo po tem pojavila definicija grafičnega vmesnika (v nekaterih primerih se to zgodi takoj in včasih boste morda morali znova zagnati sistem).

Uporaba avtomatiziranih programov in podatkovnih baz

V primeru diskretnih grafičnih čipov je mogoče uporabiti disk z gonilniki, ki je bil priložen nakupu. Prav tako rešuje problem obiska uradne strani proizvajalca, kjer lahko najdete najnovejšo programsko opremo na modelu grafične kartice.
Pri adapterjih NVIDIA in ATI proizvajalci pogosto ponujajo dodatne aplikacije, ki omogočajo tudi namestitev ali nadgradnjo (na primer NVIDIA Experience). Če njihova aplikacija ne daje ničesar, poskusite uporabiti avtomatizirane programe, kot so DriverPack Solution ali Driver Booster. Prvi pripomoček vsebuje lastno bazo podatkov, ki je veliko večja od tiste, ki jo uporablja Windows. Oba dodatka za nadgradnje sta dostopna prek uradnih spletnih virov za prenos in namestitev posodobitev. Uporabite lahko tudi nekaj informativnih orodij.
V priljubljenem programu Everest lahko na primer prenesete gonilnike za grafično kartico, ko si ogledate informacije o izhodnih napravah slike.

Kaj storiti, če ga voznik ne najde?

Če ničod zgoraj, ni pomagalo, in na seznamu grafičnih naprav, je še vedno le VGA združljiv video krmilnik, uporabite Device Manager, v meniju PCM, pokličite njegov razdelek lastnosti, pojdite na kartici podatkov, s spustnega seznama, izberite prikaz opreme ID, kopiranje ali pisanje \ t najdaljša črta z identifikatorji DEV in VEN, po tem pa določite iskanje gonilnikov na internetu, prenesite in namestite sami.
Opomba: Če bo namestitev nameščenega gonilnika obveščena o napakah, boste morali ročno odstraniti vse gonilnike. V ta namen izvedite analizo v programu Driver Sweeper, odstranite vse najdene predmete, pojdite v register (regedit), nastavite iskanje ključev z imenom proizvajalca grafične kartice, odstranite vse, kar najdete, znova zaženite računalnik in poskusite znova namestiti gonilnike. Včasih je težava lahko povezana s komponentami PhysX, zato ni izključeno, da jih bo treba izbrisati.

Sorodne publikacije