Upravljanje diskov: izbrišite particijo. Nekaj ​​osnovnih načinov

Pogosto lahko vidite situacijo, ko morajo uporabniki sistema Windows iz nekega razloga rešiti problem, kako izbrisati particijo. Disk Management (vgrajeno sistemsko orodje) vam omogoča, da to storite brez posebnih težav. Uporabite lahko tudi specializirano programsko opremo. Ampak v vsakem primeru, to vprašanje je treba pristopiti zelo resno, pred tehtanjem vse prednosti in slabosti. V bistvu se ta dejanja uporabljajo za združevanje particij, ko je potrebno popraviti nekatere zrušitve sistema, pripraviti se na ponovno namestitev ali pretvoriti particije GPT.


Kako odstraniti particijo (upravljanje diska)?

Windows sistemi imajo vgrajena orodja za delo s katerim koli tipom particij. To je pripomoček, imenovan Upravljanje diskov. Z lahkoto lahko izbrišete del ali naredite druge manipulacije z njim. Do tega orodja lahko dostopate na več načinov: preko PCM-ja na ikoni računalnika, preko "Control Panel" (upravljanje diska se imenuje preko administracije) ali prek menija "Run" z vnosom ukaza diskmgmt.msc.
Tukaj je dovolj, da izberete želeni del in uporabite vrstico za izbris glasnosti prek menija PCM. Sistem bo izdal opozorilo, da bodo podatki v tem razdelku uničeni. Če se strinjate, potrdite dejanje, potem pa bo tako imenovano nedefinirano področje, v katerem lahko ustvarite novo particijo ali razširite drug razdelek zanjenega računa. Toda to je še ena tema.


Upravljanje diskov v Windows 10 preko ukazne konzole

Eno najbolj vsestranskih orodij za takšne operacije je ukazna vrstica, ki uporablja orodje DiskPart (orodje za nadzor particij za particije). Ukrepi tukaj so precej preprosti, vendar moramo biti še posebej previdni pri izbiri potrebnih delov. Zato upravljanje z diski v sistemu Windows 10 ali v kateri koli drugi različici sistema prek ukazne konzole se začne s klicem s skrbniškimi pravicami (cmd) in uvajanjem začetnega ukaza diskpart s pritiskom na tipko za njim.
Po izvršitvi te vrstice, obseg seznama omogoča ogled vseh pogonov in particij, ki so v sistemu. Označene samo, da ne bodo črke, in številke (želeni del lahko določite vsaj za njegovo velikost). Nato izberemo del, ki ga želimo izbrisati, s pomočjo seznama N, kjer je N številka želenega odseka. Nazadnje vnesite ukaz za izbris glasnosti, po katerem bi morali dejansko izbrisati. Če izbrana oznaka iz nekega razloga ni izbrisana, lahko predpišete možnost razširjenega brisanja - izbrišite preglasitev glasnosti. Ko so vsi postopki zaključeni, se izvede izhodna linija, po kateri se konzola lahko zapre in sistem se ponovno zažene.

Najboljši programi za delo z diski in particijami

Če uporabnik iz nekega razloga ne želi ali ne more uporabiti vgrajenega orodja, je kot sredstvo za odstranitev primeren kateri koli program za upravljanje diskov, ki se uporablja za ustvarjanje logičnih particij.
Med najpreprostejšimi in najbolj priljubljenimi pripomočki so:
 • AOMEI Partition Assistant Standard;
 • MiniTool Partition Wizard;
 • Acronis Disk Director;
 • Master particije EaseUS;
 • GParted;
 • Active @ Partition Manager itd.
 • Primer uporabe programa iz AOMEI

  Upoštevajte primer prvega pripomočka, ki je predstavljen na seznamu (čeprav skoraj vsi delujejo na enakih načelih in še posebej na nerazumljivih vmesnikih). razlikujejo).
  Tukaj morate samo izbrati želeni uporabniški razdelek in nato izbrati vrstico za brisanje v spodnjem levem meniju. Zdi se, da je vse preprosto. Prednost tega programa pa je, da bo takoj ponudil dve možnosti za brisanje: hitro in popolno. V prvem primeru bo odstranitev izvedena na tak način, da bo po tem, če obstajajo ustrezni programi za obnovitev podatkov, ki so bili prej shranjeni v oddelku datotek in map, dostop do vsakogar. V drugem primeru naj bi bile informacije popolnoma izbrisane in jih ne bo mogoče obnoviti, tudi če gre za najnaprednejšo programsko opremo (sektorji, v katerih so bile informacije shranjene prej, bodo imele ničelne vrednosti). Vendar številne nezmožnosti za obnovitev podatkov v tem primeru povzročajo utemeljene dvome.
  Nato izberemo želeno metodo in pritisnemo gumb "OK", po katerem se ustvari zapoznela naloga. Na zgornji plošči pritisnite gumb "Uporabi" in nato po preverjanju pravilnosti podatkov v potrditvenem oknu kliknite gumb "Pojdi". Po tem bo izbrani del izbrisan(ocenjeni čas izvajanja operacije je prikazan na dnu okna).

  Na koncu

  To je vse o programih tretjih oseb, ukazni vrstici in orodju za upravljanje diskov Windows. V vseh treh primerih lahko preprosto izbrišete odsek. Glavno vprašanje je le smotrnost takšnih dejanj, saj bo za namestitev sistema potrebno ustvariti zagonsko particijo, jo označiti s formatiranjem itd.

  Sorodne publikacije