Kakšna ločljivost zaslona je boljša za monitor? Katere možnosti so najpomembnejše?

Sodobni trg računalniških perifernih naprav in komponent je pripravljen potrošniku ponuditi veliko različnih modelov monitorjev. Vse se lahko razlikujejo po vrsti matrike, diagonali zaslona, ​​vrsti osvetlitve ali razmerju stranic. Različni monitorji imajo lahko tudi drugačno ločljivost zaslona. Sodobni modeli lahko zlahka imajo celo 4K ločljivost. Ampak ali je to primerno za vaš monitor? To je veliko vprašanje. Proizvajalci praviloma navedejo samo največjo vrednost, na kateri je zmožen prikaz naprave. Optimalno število taktno je znižano. Torej, katera ločljivost zaslona je boljša za monitor? O tem bomo razpravljali v gradivu.


Kaj določa izbiro dovoljenja?

Odvisno je od mnogih dejavnikov. Pri izbiri optimalne ločljivosti je treba upoštevati diagonalo zaslona, ​​razmerje stranic, vrsto matrice in "hertznost" monitorja. Čeprav je bil zadnji parameter uporabljen za prikaz CRT. Sodobni LCD paneli ne zahtevajo finega prilagajanja Nemcev. Kljub temu druge lastnosti vplivajo na ločljivost zaslona monitorja. Kaj je bolje? To bomo razumeli s pomočjo metode poskusov in napak. Sam je v tem primeru učinkovit. Prav tako ne pozabite, da je ločljivost zaslona neposredno odvisna od zmogljivosti operacijskega sistema. Na primer, operacijski sistem Windows Windows se zelo slabo spopada s spreminjanjem besedila in ikon pod ločljivostjo 4K. Medtem ko operacijski sistemi, podobni Linuxu (Ubuntu, Mint), nimajo takšnih težav.

Izbira na podlagi vrste matrike

Katera ločljivost zaslona je boljša za monitor z matriko TN + Film? Poglejmo natanko to različico, saj je ta vrsta matrike prevladujoča v proračunskih modelih. Za ta monitor bo optimalna ločljivost Full HD (1920 x 1080 slikovnih pik). Tudi če je namenjen za 2K. Dejstvo je, da je v takih matrikah razdalja med slikovnimi pikami precej dostojna. Zato ne bi smeli biti občudovani z dovoljenjem. Toda s ploščami IPS je druga stvar. Tukaj lahko prikažete vsaj vse 4K. Toda spet ne smemo pozabiti na možnosti skaliranja operacijskega sistema. Na splošno bomo analizirali ločljivost zaslona za monitorje z različno diagonalo. Začnimo z najmanjšim - 17 palcev.


Monitorji 17 "

Torej, kakšna ločljivost zaslona je boljša za 17-palčni monitor? Najprej morate pregledati dokumentacijo na napravi in ​​določiti največje dovoljeno dovoljenje, ki ga zaslon lahko doseže. To je, glede na proizvajalce, vendar ste videli, kako slabo je vse videti na to resolucijo? Tukaj, in proizvajalci verjetno niso videli.Če je zaslon širokozaslonski, potem je varno nastaviti Full HD resolucijo, če je podprta. z desno tipko miške kliknite na namizje Če v meniju izberete postavko »Ločljivost zaslona«, se prikaže okno za izbiro možnosti, kjer morate izračunati omejitev dovoljenja, da premaknete drsnik do konca, če monitor podpira Full HD, potem pa drzno postavimo vrednost.

Monitorji 17 "CRT

Če še vedno uporabljate staro CRT "semnashku" (malo, kaj hudič ne šali), potem morate najprej nastaviti frekvenco utripanja (zloglasna "hercnost"). To lahko storite po istem algoritmu kot najvišja ločljivost. Samo v oknu kliknite "Napredno", pojdite na zavihek "Monitor" in v seznamu "Hitrost osveževanja zaslona" izberite želeno število Hertz. Optimalno - 75-85. Zdaj lahko začnete z izbiro dovoljenja. Za EPT je optimalna ločljivost zaslona 1280 x 1024 slikovnih pik. Prav s tem dovoljenjem ne bo nobenih težav z prikazom ikone in besedila. Lahko, seveda, postavite še več, toda potem ne morete ničesar obvladati. To ni zaslon LCD. Besedilo bo zamegljeno. Torej, kaj ločljivost zaslona je boljši za monitor 17 palcev, smo že pogruntal. Nadaljujemo. In v zameno - 19 palcev.

Monitorji 19 "CRT

Ne bi bilo tako, toda med 19-palčnimi monitorji so CRT monitorji s 4: 3 razmerjem.Torej, začnimo. za 19-palčne monitorje? V primeru CRT, spet morate začeti s prilagajanjem osveževalne frekvence na zaslonu, nato pa samo pojdite na nastavitev ločljivosti. Pustite, da ostane nespremenjena, če je nastavljena zgoraj, bo uporaba monitorja neprijetna in če je spodaj, potem in (ikone in pisave) bo zelo veliko pa, da niti CRT 19 palcev z razmerjem 4 do 3 -.. zelo redkih primerih pa je LCD zaslon z enakodiagonale 4 do 3. Čudno je, da je standardna ločljivost zaslona za njih popolnoma enaka.

Monitorji 19 "

In kaj je 16 do 9? Kakšna ločljivost zaslona je boljša za 19-palčne monitorje? Širokozaslonski monitor ima nekoliko drugačno strukturo, zato bo ločljivost drugačna. "Širokozaslonska" ločljivost Full HD (1920 x 1080 slikovnih pik), ki je najbolj udobna za delo, in tudi, če uporabnik sedi za računalnikom do konca dneva, potem s tem dovoljenjem, bo obremenitev oči minimalna, in to je pomembno, ker je napačna. dovoljenje lahko resno poškoduje uporabnikove oči po drugi strani velikani z zaslonom 22 palcev
.

Monitorji 22 "

No, s takšno diagonalo, slavo Gatesa, obstajajo samo LCD plošče, to je približno njih, in kakšna je ločljivost zaslona boljša za 22-palčni monitor? To ni tako preprosto. s tako diagonalo, ki ima tako IPS in TN matrice, vendar ne glavna stvar.In glavna stvar je, da obstajajo modeli z deklarirano Full HD ločljivostjo, in z 2K.In če vaš monitor ima 2K ločljivost, potem ne Dejstvo, da bo udobno delati Tukaj boste morali izbrati dovoljenje "na oči." Igrajte se z nastavitvami, premaknite drsnike. rezervni v Full HD pogledal na monitor bolje kot "native" 2K. Toda predvsem ne bi smeli dobiti vključeni. Ne podcenjujte treba Ločljivost zaslona "skozi tla". Slike iz tega bolje ne biti.
Preberete lahko tudi spremno dokumentacijo naprave. MogočeBodite tam, bodo priporočila o tem, katera resolucija je najboljša za monitor. Ampak ne dejstvo, da bodo sovpadale z vašimi preferencami. Na splošno je ločljivost zaslona precej abstraktna vrednost. Vsak uporabnik konfigurira računalnik sam in monitor je vključen. Ena stvar je gotova: to komponento je treba konfigurirati tako, da bo uporabnik čim bolj udobno delal na njem. Ker se preko monitorja prenašajo tone informacij. In če dolgo časa sedite za nepravilno konfiguriran zaslon, boste morda zaslepljeni. In to potrebujete? Ok, zdaj gremo na res velike igrače. V zameno pa monitorji z diagonalo 23 palcev.

Monitorji 23 "

Te naprave so nameščene kot zasloni za domačo rabo, vendar je malo problematično, če jih postavite na namizje, vendar nekateri upravljajo. Katera ločljivost zaslona je boljša za 23-palčni monitor? naprava, ker ti zasloni lahko podpirajo Full HD, in 2K, 4K. Optimalna ločljivost zaslona te velikosti bo 2K ločljivost. Če je vaša naprava zasnovana za to, potem jo pogumno postavite. Ampak 4K je še vedno bolje upočasniti. do dokaj novega "čipa." Zato Vsi operacijski sistemi in aplikacije so prilagojeni temu, vendar je delo v teku. Ne pozabite, da za vzpostavitev takega dovoljenja potrebujete posebnega gonilnika proizvajalca monitorja, ki ga lahko prenesete s uradne strani ali namestite z diska, ki je priložen napravi Ne pozabite, da imajo monitorji z diagonalo 23 inč in večpovečano tveganje za oči z nepravilno nameščenim dovoljenjem. Katera ločljivost zaslona je boljša za monitor, se odločite. Ampak sledite priporočilom proizvajalca ne bo vredno. Specifikacije natančno določajo tista dovoljenja, ki so bila testirana pri različnih načinih delovanja. Na teh podatkih je monitor pokazal najboljše rezultate. Zato se ne bi smeli zanemariti nasveti inženirjev proizvajalca. Včasih imajo dovolj poslovnih informacij. Medtem pa se premikamo v še večjo diagonalo - 24 palcev.

Monitorji 24 "

Te naprave se ne razlikujejo veliko od prejšnjih, zato so njihova delovna dovoljenja podobna. Torej, katera ločljivost zaslona je boljša za 24-palčni monitor? na enak način kot v prejšnjem modelu, vendar pa bo zaradi nestandardnega razmerja lahko dovoljenje ročno nastavil "na oči". Na 24-palčnih zaslonih je razmerje 16: 10. Zato mora izbrati ločljivost, ki je udobna za oči. reči, 24-palčni monitorji niso tako pogosti gostje na mizah Mislim, da so precej konzervativni in ne želijo trpeti zaradi nestandardnih razmerij, vendar je tržni delež teh monitorjev še vedno zelo visok, tako da bo monitor, ki ga razmišljamo, pravi velikan - 30-palčni zaslon.

Monitorji 30 "

Videti takšne pošasti na namizjih uporabnikov so lahko izjemno redki. Ali bodo strokovnjaki v kateri koli industriji pridobili takšen prikaz. Ali nor igralec. Povprečni uporabnik ni nikolikupiti nekaj takega. V standardnem stanovanju, ta monitor preprosto povsod. Računalnik je lažje povezati s televizorjem. Učinek bo enak. Vendar pa obstajajo takšne škatle, ki jih morajo sprejeti. Torej, kaj je ločljivost zaslona boljša za 30-palčni monitor? Tudi tukaj je vse odvisno od proizvajalčevih specifikacij. Ampak, če pogledate zgolj diagonalno, lahko varno postavite 4K. Če monitor podpira tako dovoljenje. Malo je smiselno odložiti. Značke in besedilo bodo videti slabše z nižjo ločljivostjo. Nekateri "trideset" so izostreni in pod 2K ločljivostjo. To je tudi normalno. Ampak ne poskušajte polagati Full HD na kakršenkoli način. Nič dobrega se ne bo zgodilo. Katera ločljivost zaslona je boljša za monitor, v tem primeru proizvajalci bolje vedo. Zato je vredno slediti njihovim priporočilom. Vendar jih lahko uporabljajo samo profesionalci. In v tem primeru, bolj, bolje. To še posebej velja za oblikovalce in slikovne delavce. Besedilo ni veliko, vendar se bo kakovost prikaza slike pri visoki ločljivosti bistveno povečala.

Če največja ločljivost ni nastavljena

To je pogosta težava za tiste, ki so sedeli na računalniku. Če nastavitve operacijskega sistema ne omogočajo ločljivosti več kot 600 do 800 pik, to pomeni, da v sistemu manjkajo gonilniki. In to ni dejstvo, da so vozniki tik pod monitorjem. Bolj verjetno je, da novinec preprosto pozabi namestiti programsko opremo za grafično kartico. Potem so možni takšni triki. Če so vozniki na njej sto odstotkov, potem jesmiselno preveriti njihovo različico. To se zgodi, da stara različica "drva" ne želi identificirati novih monitorjev. Zato je zelo zaželeno, da programsko opremo za grafično kartico posodobite na trenutno različico.

Če monitor ne prikaže ničesar

Tukaj je več možnosti. Prvič: niste ga vstavili v vtičnico. Preverite napajanje in kabel. Drugič: za ta monitor potrebujete posebne gonilnike. Zadnja težava se pogosto pojavlja pri napravah, ki podpirajo G-Sync. Programsko opremo morate namestiti s CD-ja, ki ste ga dobili z monitorjem. Tretja možnost: Če imate monitor CRT, ste postavili nesprejemljivo visoko "hercnost". Počakajte minuto in slika se bo vrnila.

Zaključek

Torej, katera resolucija je najboljša za računalniški monitor? Kot že razumete, je ta parameter neposredno odvisen od diagonale, vrste monitorja in vrste matrike. Zato je treba najprej upoštevati vse posebnosti, in potem že potrebno dovoljenje. Lahko ga izberete tudi "na oči". Udobno in bivanje. Pri tem imajo pomembno vlogo tudi osebne preference. V vsakem primeru boste morali prebrati spremno dokumentacijo naprave. Pogosto so specifikacije, ki jih ponuja proizvajalec, najbolj pravilne. Toda ne bodite preobremenjeni z dokumenti. Malo stvari lahko piše? Ne verjamem v vse.

Sorodne publikacije