Kako narediti particijo aktivno v operacijskem sistemu Windows in s programsko opremo drugih proizvajalcev: štiri preproste metode

Pogosto pri namestitvi operacijskih sistemov Windows ali pri njihovi uporabi obstajajo resne napake, povezane z dejstvom, da particija, ki se uporablja zanje, ni aktivna. O aktivaciji, o tem, kaj potrebuje in kako aktivirati particijo, bomo nadalje razpravljali. Gradivo predstavlja štiri glavne načine, ki jih lahko brez izkušenj uporabljajo tudi neizkušeni uporabniki.

Kaj pomeni "aktivirati particijo" in zakaj je potrebna?

Najprej je treba opozoriti, da mora vsak zlonamerno pismen uporabnik računalnika ali prenosnega računalnika, ki temelji na sistemu Windows, jasno razumeti, da je aktivni odsek tisti, v katerem je nameščen operacijski sistem ali pa je že nameščen, natančneje, njegov primarni zagonski nalagalnik. Med prvo namestitvijo operacijskega sistema Windows z izbiro želenega pogona, ki bo deloval kot sistemska particija, običajno ni težav, saj so vse operacije maksimalno avtomatizirane. Toda, ko poskušate namestiti drugi operacijski sistem v virtualno particijo ali celo izmenljiv pogon v obliki bliskovnega pogona ali pomnilniške kartice, ki se lahko, če je potrebno, zaganja, mimo fizičnega trdega diska s sistemsko particijo, to ni tako preprosto. Brez aktiviranja želene particije ne bo prepoznana kot tista, na kateri je zagonski nalagalnik. Najbolj neprijetna stvar je, da včasih aktiviranje sistemske particije, ki se imenuje, leti, in pri nalaganju stacionarnega računalniškega terminala aliPrenosnik prikaže sporočilo, da nameščenega operacijskega sistema ni mogoče najti.


Aktiviranje upravljanja diskov

Zdaj pa poglejmo, kako narediti particijo diska aktivno, če to ni sistemski pogon, Windows pa se nalaga brez težav. V tem primeru lahko z ukazom diskmgmt.msc uporabite vgrajeno orodje za upravljanje diska, ki ga kliče ukazna konzola za zagon. Tukaj so dejanja precej preprosta.
Izberite particijo, ki jo želite namestiti na zagonskem nalagalniku (ponavadi ima oznako "Rezervirano za sistem") in nato prek PCM-ja obiščite aktivacijsko točko. Po prenosu je težava izginila.

Kako narediti particijo aktivno: ukazna vrstica

Vendar pa se ta tehnika uporablja v primeru, da se Windows sam ne more zagnati. Kako narediti particijo aktivno v tem primeru? To storite tako, da po zagonu uporabite zagon z izmenljivega medija (na primer z obnovitvenega diska ali izmenljivega medija), da pokličete ukazno vrstico (najverjetneje z uporabo bližnjice Shift + F10 na tipkovnici) in nato uporabite orodje.


Seznam ukazov, ki jih je treba vnesti (brez ločil na koncu):
 • diskpart;
 • seznamska disketa;
 • na tem disku 0;
 • seznam delov;
 • na tem delu 1;
 • aktivno.
 • Bodite pozorni na številke oddelkov. Vnesti jih je treba glede na informacije, prejete po izvedbi drugega ukaza. Želeno sekcijo lahko določite po velikosti. V operacijskem sistemu Windows 7 ima običajno velikost 100 MB, osma in deseta -približno 350 MB.

  Aktiviranje izbrane programske particije drugega izdelovalca

  Če zgornja možnost ni primerna za vas, na primer zaradi očitne kompleksnosti izvedljivih datotek, lahko uporabite zagonske medije, ki imajo ustrezna orodja v orodni vrstici (na primer Disk Director iz Acronisa ali pomočnika particije od AOMEI). Kako narediti sekcijo dejavno z njihovo pomočjo? Na splošno se vsi taki programi med seboj ne razlikujejo veliko, njihov vmesnik pa je zelo podoben disku za upravljanje particij, ki je na voljo v sistemu Windows. Obstajajo samo imena izvedenih operacij (in ne toliko).
  Ponovno izberite želeni del in aktivirajte aktivacijo. Šele ko uporabljate takšne pripomočke od zgoraj, morate klikniti gumb aplikacije in nato potrditi dejanja s klikom na gumb »Pojdi« ali »Zaženi« (odvisno od izbranega programa).

  Aktiviranje particije na bliskovnem pogonu

  Za delo z izmenljivimi pogoni je mogoče svetovati še en zanimiv pripomoček, imenovan Bootice. Uporablja se lahko ločeno in v paru, na primer s programom WinNTSetup. V njem se po zagonu samodejno zazna pomnilniški pogon. Kako narediti particijo aktivno na izmenljivem mediju? V programu morate klikniti na gumb "Upravljanje z deli", nato izberite želeni del in kliknite gumb za aktiviranje.
  Ta pripomoček je opazen zaradi dejstva, da pri namestitvi sistema Windows s programom WinNTSetup, ki lahko signalizira težave z izbranimi zagonskimi in glavnimi particijami OS zprikazovanje rdečih ali rumenih indikatorjev, popravljanje napak je osnovno. V ta namen uporabite gumbe zagonskega zapisa (MBR) in PBR (konfiguracija).

  Sorodne publikacije