Program za snemanje diskov

Kot veste, od svojega nastanka na trgu medijskih informacij optični diski vseh vrst standardov in formatov precej trdno vstopajo v življenje vsakega uporabnika računalnika ali gospodinjskih aparatov, namenjenih za delo z njimi. V skladu s tem se je razvijal trg programske opreme, programsko opremo tretjih oseb pa so raje uporabljali programi za zapisovanje diskov, ne pa lastna sredstva operacijskih sistemov Windows, ki so se takrat izkazala za zelo omejene. Poskusimo razumeti, katere programe uporabiti za ta namen in ne izgubiti takšnih "dedovskih" metod, njihovega pomena.

Kako aktiven je zapis in zapisovanje diskov?

Seveda, danes je vse bolj priljubljen z izmenljivimi mediji za shranjevanje informacij v obliki rednih pogonov flash in izmenljivih pomnilniških kartic. Razpoložljive količine prostora na disku imajo veliko več kot optični mediji. Vendar pa takšne naprave imajo tudi nekatere omejitve uporabe, v nekaterih primerih pa tudi brez zapisovanja informacij o optičnih pogonih samo ne more. Iz tega razloga sežiganje diskov ne izgubi pomena. Obstaja veliko situacij, v katerih so takšne operacije morda potrebne. Toda najprej se pogovorimo o tistih, ki se najpogosteje pojavljajo.


V katerih primerih lahko potrebujete program za zapisovanje na disk?

Na preprost način lahko navedemo situacijo z igranjem glasbe na zastarelih domačih igralcih, ki se izračunajoizključno pri uporabi običajnih CD-jev.
Z njimi ne priključite bliskovnega pogona ali pomnilniške kartice. In precej stari modeli ne morejo reproducirati niti MP3 posnetkov, saj prepoznajo samo obliko avdio CD-ja (CDA), ki na trdem disku računalnika ali bliskovnega pogona brez predhodne konverzije, ne piše. Po drugi strani pa je bila na diskih, ki so bila v pogonu, ko je bil zagnan glavni program, obvezna večina računalniških iger ali specializirane programske opreme. Kopiranje informacij na trenutnem izmenljivem mediju ne daje učinka, saj se programski moduli neposredno nanašajo izključno na "železni" ali navidezni pogon. Ampak tukaj samo in bi lahko prišli do neke vrste disk gorilnika program, ki bi se lahko uporabili za zapisovanje glasbe ali celo klon originalne programske opreme diskov (in celo z obvodom zaščite pred kopiranjem, ki bi jih lahko imeli nameščen)


Orodja za operacijske sisteme Windows

Zdaj pa pojdimo neposredno na programsko opremo, ki se lahko uporablja za pisanje informacij na optični medij. Privabljanje tretje osebe, kot je to večina uporabnikov, ni vedno vredno. Ko gre za kopiranje navadnih datotek v izmenljivi medij, ko vam ni treba nastaviti specializiranega diskovnega formata ali izvajati konverzije izvornega materiala, je lažje uporabljati program za zapisovanje v sistemu Windows 7 ali kateri koli drug OS tegadružino
Izvedljivi ukrepi so zelo preprosti. Druga možnost: ali ko vstavite prazen medij, sistem sam ponudi, da izvede zapis, nato pa preprosto izberete potrebne datoteke in potrdite začetek postopka ali pa uporabite kontekstni meni predmeta PCM ali skupine predmetov z izbiro točke njihovega pošiljanja na CD /DVD pogon
Če pogon manjka, vas bo Windows pozval, da vstavite prazen disk in začnete kopirati. Če je kopiranje v sistemih Windows bolj ali manj dopustno, je lahko brisanje ali formatiranje prepisljivih medijev pogosto težavno, saj drugih programov za zapisovanje in zapisovanje diskov kasneje morda ne bo mogoče zaznati, glede na to, da že imajo obstaja nekaj informacij. V najboljšem primeru lahko uporabite tako imenovani multisession način, vendar daleč od dejstva, da bodo zabeležene informacije brali gospodinjski aparati.

Najbolj priljubljeni pripomočki

Kot je že jasno, ima programska oprema tretjih oseb z veliko širšo paleto funkcij kot operacijski sistemi Windows prednost. Izbira takšnih (celo brezplačnih) programov za snemanje diskov je danes ogromna. Vendar, če pogledate izvor tega razvoja, nekateri programi še vedno ne izgubijo svojega pomena. Med najbolj znanimi so:
 • Nero Burning ROM;
 • Ashampoo Burning Studio;
 • InfraRecorder;
 • BurnAware;
 • ImgBurn;
 • DeepBurner;
 • UltraISO;
 • Alkohol 120% itd.
 • Daleč od istega somožnosti, kljub dejstvu, da je izdelava diskov lahko povsem vse. Poskusimo ugotoviti, kaj in v katerih primerih je najbolje uporabiti.

  Zapisovanje optičnega medija na primeru Nero Expressa

  Programska oprema Nero Burning ROM je verjetno ena najbolj znanih in priljubljenih med uporabniki. Vsebuje več glavnih modulov, med katerimi je najbolj priljubljen Nero Express - majhen program za najhitrejše snemanje vseh vrst informacij na optičnih medijih. Pogosto je ta pripomoček povezan z ustvarjanjem diskov, ki vsebujejo več vrst večpredstavnostnih vsebin (glasba ali video), toda v sami aplikaciji lahko uporabite običajno kopiranje s popolnoma prilagodljivimi parametri, ki na žalost ni na voljo v sistemu Windows.
  Iz glavnega programa se razlikuje le v omejeni podpori najbolj osnovnih formatov diskov (na primer ne more ustvariti UDF ali mešanih CD /DVD diskov).
  V samem pripomočku je dovolj, da izberete vrsto podatkov, ki jih je mogoče posneti, disk in končni format medija, dodate potrebne datoteke ali mape, nato pa aktivirate začetek postopka snemanja. V tem primeru lahko konfigurirate nekaj dodatnih parametrov, ki jih bomo povedali ločeno. Podobno preprosto brisanje predhodno posnetih diskov, ki so, za razliko od formatiranih medijev s pomočjo Windows, prepoznani brez težav.

  Kloniranje diskov

  Ne manj pogosto je ustvarjanje kopij originalnih plošč brez fizičnega prenosa informacij,na primer na trdi disk z naknadnim zapisovanjem na drug optični medij.
  V tem primeru je lahko zapisovanje diskov v operacijskem sistemu Windows 7 ali drugih sistemih izvedeno tudi z uporabo aplikacij, predstavljenih na zgornjem seznamu, vendar pa se lahko nesporni vodja naenkrat imenuje program CloneDVD, ki je ustvaril (in ustvaril) kopije vseh (celo zaščiten disk) čim hitreje in lažje. Od uporabnika je potrebno le vstaviti izvirni medij, po njegovem branju pa prazno "blot" zahtevane glasnosti.

  Delo s slikami in ustvarjanje zagonskih diskov

  Praktično katera koli od zgoraj omenjenih programov za zapisovanje diskov (uporablja se Windows 7 ali drug sistem ni tako pomemben) omogoča delo s slikami. Za razliko od operacijskega sistema, ki privzeto odpre slikovno datoteko navideznemu pogonu, program uporabniku omogoča izbiro: ali ustvariti navidezni pogon (če je nameščen poseben emulator) ali napisati sliko na disk. Če je medij za ponovno zapisovanje, se bo informacija o njem pozvala, da jo oblikuje. Poleg tega lahko uporabite tudi ročno ustvarjanje zagonskih diskov.
  V tem pogledu bo aplikacija UltraISO, ki ima v meniju poseben oddelek za samodejno nalaganje, najboljša možnost. Vendar pa je pri izbiri ustrezne programske opreme vse odvisno samo od uporabniških nastavitev.

  Nianse informacij o snemanju

  Z zapisovanjem diskov v operacijskih sistemih Windows 10 in spodaj s programi alibrez njihove uporabe imajo malo razumevanja. Zdaj pa recimo nekaj besed o nekaterih nedokumentiranih nastavitvah. Ker gre za programe, ne za sistemska orodja, morajo biti pozorni na nekatere pomembne možnosti in nastavitve. Prvič, da bi se izognili napakam ali zlomom med snemanjem (zlasti glasbo in video), je priporočljivo, da nastavite najmanjšo hitrost snemanja, ki jo podpira disk (po možnosti 2 ali 4x).
  Kot dodatno sredstvo je zaželeno uporabiti tako imenovano preverjanje podatkov po koncu zapisa. Seveda bo proces kot celota trajal več, v tem primeru pa ste lahko popolnoma prepričani v berljivost optičnega medija in datotek, ki so na njem.

  Kratek sklep

  To je kratka informacija o snemanju plošč z uporabo popolnoma različnih programskih orodij. Na koncu ostaja še dejstvo, da so specializirani programi resnično višji od sredstev operacijskih sistemov Windows, saj imajo v svojem arzenalu večji nabor orodij. V skladu z načeli praktično vseh teh programov so popolnoma enaki, razlike pa so možne le v nekaterih nebistvenih podrobnostih. Vendar pa mnogi priporočajo uporabo samega Nero Burning ROM-a, saj ta paket omogoča izvajanje vseh zgoraj navedenih operacij, uporaba samega programa pa je poenostavljena, tako da jo lahko razume vsak neizkušen ali nov uporabnik.

  Sorodne publikacije