Grelnik vode za bazen: model, opis, izbira

Pri vzdrževanju bazenov se posebna pozornost posveča postopkom čiščenja. Ohranjanje optimalnega biološkega, sanitarnega in higienskega ravnovesja je predpogoj za ohranjanje vodnega telesa. Za to se uporabljajo različna sredstva od filtrirnih naprav do sistemov prezračevanja. Ločeno stopnjo integriranega čiščenja lahko imenujemo odprava mehanskega onesnaževanja. To funkcijo opravlja sesalnik za bazene na vodni osnovi, ki je na trgu predstavljen s številnimi različicami in modifikacijami.


Splošne informacije o sesalcih vode

Površinske odpadke na vodni površini porečja izločajo najenostavnejše naprave, kot so krofi. Vendar pa je treba poravnati na dnu smeti delcev je treba odstraniti s specializirano opremo. Sesalniki tega tipa imajo lahko drugačne naprave in tehnične parametre, vendar so nujno opremljeni s ščetkami, cevi za odstranjevanje onesnaževalcev, predfiltrom in črpalko. V procesu dela podvodni sesalnik za bazen očisti površino od plasti nezaželenih delcev in jih takoj sesati v posebno posodo. Poleg tega lahko pot od čopiča do smeti razdelimo na več tehnoloških vrzeli. Glavno od teh bo že omenjeno filtriranje. Naprave, ki odstranjujejo velike delce smeti, neposredno komunicirajo s posodami za zbiranje onesnaževalcev. Druga voda se lahko pošlje v kanalizacijo ali v enote za nadaljnje čiščenje - na primer v greznico.

Dlančniki

Takšni modeli so primerni za oskrbo majhnih struktur bazena - okvirjenih ali napihljivih. Optimalna prostornina je 40 m2. Ročni sesalniki so opremljeni s teleskopskimi palicami, ki uravnavajo dolžino odhoda delovne opreme. Na koncu naprava postavi 1-2 ščetke, ki neposredno odstranijo plasti umazanije s površin dna in sten konstrukcije. Šobe so povezane s cevjo, kar zagotavlja zaključek umazanih delcev. Na drugi strani pa se sesalnik za bazene za vodni tip na vodni osnovi povezuje s sistemom oskrbe z vodo in črpalke, ki črpa. To različico odlikuje visoka hitrost čiščenja, vendar se spet dejansko pokaže le pri delu z majhnimi površinami. Ne gre samo za delovno intenzivno ročno nego, ampak tudi za skromno zmogljivost enote.


Polavtomatske različice

Pri polavtomatskih sesalnikih imajo elementi krtačk bolj zapleteno napravo, ki je usmerjena v servisiranje velikih površin. Toda glavne razlike so funkcionalnost in široke možnosti upravljanja. Zlasti tehnično napredne naprave omogočajo regulacijo vodnega tlaka. Poleg tega se smer pritrditve na ciljno površino izvede brez ročnega napora. S polavtomatskim podvodnim sesalnikom za bazen, ki ga hranijo na posebnih poganjkih, se počasi pomika po dnu, s čimer se čisti površina. V drugem načelu ukrepanja ostaja nespremenjen. Zbrana umazana voda prehaja eno ali več stopenjfiltracijo in nato poslano v zabojnik za smeti. Lahko je vključen v osnovno enoto sesalnika ali pa je v interakciji z enoto s pomočjo dodatnih komunikacij. Prav tako ni izključena možnost odvajanja onesnaževal neposredno v kanalizacijo ali greznico.

Avtomatizirani sesalniki

Popolnoma samodejne naprave se imenujejo tudi robotski sesalniki. To je ločen segment visoke tehnologije, ki predstavlja modele za vzdrževanje obsežnih globokih bazenov. Kaj je dobra avtomatska tehnika? Delovni proces v tem primeru odpravi udeležbo osebe. V primerjavi s polavtomatskimi enotami se robotske naprave same premikajo in nastavijo smer gibanja. Zahvaljujoč senzorjem, sesalnik za vodo za bazen za avtomatizacijo zazna območja z onesnaževalci in jih odpravi. Obstaja pa tudi možnost upravljanja tehnologije s strani. Značilno je, da komplet zagotavlja daljinski upravljalnik, preko katerega lahko nadzorujete delovanje sesalnika.

Sesalnik za dovod vode za bazeno Intex

Intex je dobro znan po svojih visokokakovostnih bazenih, vendar pa za svoje storitve proizvaja tudi enako ničvredno opremo. Na primer, model 28001 je polavtomatski sesalnik, namenjen odstranjevanju umazanije na površini dna. Ampak naenkrat je treba upoštevati, da enota deluje le z možnostjo komunikacije s tlemi. V zvezi z upravljanjem tudi udeležba osebe ni potrebna - naprava se občasno premika na delovnem območjupotiskanje nazaj od sten konstrukcije in spreminjanje smeri. V smislu učinkovitosti se lahko sesalnik za dovod vode za bazo Intex pripiše srednjemu segmentu. Njen energetski potencial zagotavlja črpanje vode s hitrostjo 6 m3 /h. To pomeni, da se lahko uporablja za vzdrževanje togih konstrukcij in za modele napihljivih bazenov.

Bestway Pool Cleaner

Proizvajalec Bestway je tekmec podjetja Direct Intex na trgu bazenov in hidroloških naprav. V tem primeru je zanimiv sklop sesalnika modifikacije 58234. Ta naprava je ročni tip, ki je namenjen za nego struktur s premerom približno 45 m. Kot je navedel proizvajalec, je sesalnik za bazen Bestway pri tej zmogljivosti sposoben delovati s produktivnostjo 3800 l /h. Toda pri izbiri te rešitve je treba upoštevati tudi omejitve fizičnega dostopa do površin. Cev ima dolžino 6 metrov, palico s podaljškom pa lahko namestimo na 280 cm.
Že kot opcija lahko uporabniki tega kompleta pridobijo posebne imetnike in adapterje, ki razširjajo uporabo naprave. To še posebej omogoča, da uporabite vodni sesalnik za plavalne bazene celo zapleteno obliko. Še posebej ob upoštevanju pomanjkanja omejitev v smeri tehnologije.

Model AstralPool Shark

Preprost, a funkcionalen in ergonomičen sesalnik, opremljen s trikotnim mehanizmom. Razvijalci so se osredotočili ne toliko na tehnologijo, ampak nastrukturne prednosti opreme. Delovni elementi sesalnika za čiščenje bazena Shark so izdelani iz zelo trdne ABS plastike. Zaradi uporabe tega materiala je ščetka zaščitena pred mehanskimi poškodbami in negativnimi učinki zmrzali in neposredne sončne svetlobe.
V konstrukciji aparata je tudi teleskopski ročaj premera 32 mm, s katerim se lahko s pomočjo sesalnika za čiščenje bazena skrbi za plitke prostore in delo na profesionalnih objektih. Seveda bo uspešnost v tem primeru nizka, vendar lahko cena 15 tisoč upravičuje takšno pridobitev.

Kako izbrati optimalni sesalnik

Za izbiro je več možnosti. Najprej je potrebno povezati produktivnost črpalke in filtracijske enote z volumnom rezervoarja. Nato lahko greste na načelo dela - ročno, polavtomatsko ali avtomatsko. Univerzalne rešitve lahko imenujemo polavtomatska oprema, pri delu s težkimi področji pa se učinkoviteje manifestirajo ročni modeli. Robotske sisteme je treba kupiti za gradnjo velikih površin. Prav tako ne pozabite na naprave za ščetko. Upoštevati je treba, da najboljši vakuumski sesalniki za bazene delujejo vsaj z dvema šobama - z mehko in trdo kupo. Krtače naj se spopadajo z izločanjem sluzi na površini in z izbiro velikih odpadkov.

Sklep

Kompleksna tehnika čiščenja je draga in to še posebej velja za hidrološke naprave. ZatoPred nakupom je pomembno ugotoviti, koliko načeloma bo upravičena razpoložljivost gospodinjskega sesalnika za bazen. Mnenja kažejo na učinkovito rešitev problema čiščenja površin s takšnimi tehnikami, vendar tudi opozarjajo na njihove slabosti. Povezovanje črpalke in filtracijske naprave na primer zahteva dodatne organizacijske in energetske stroške. Hkrati se lahko čiščenje izvede s tradicionalno ročno metodo, vendar le v pogojih praznjenja bazena. Če je naloga zagotavljanja rednega kompleksnega čiščenja z minimalnim fizičnim naporom, in s tem povezani stroški niso posebej pomembni, potem lahko podvodni sesalnik postane koristna pridobitev.

Sorodne publikacije