Slaba sledilna ploščica na prenosnem računalniku: vzroki, reševanje težav

Kaj storiti, če je sledilna ploščica na prenosnem računalniku postala slaba? Daleč od tega, da je prenosni računalnik v popravilu vedno primeren, da bi odpravili težave. Bistvo problema je lahko okvara strojne opreme na zaslonu na dotik. V nekaterih primerih so motnje v delovanju voznikov, običajna površinska onesnaženost, težave s programom. Kako narediti, ko touchpad prenosnega računalnika slabo deluje? Obstaja več načinov, kako lahko "oživite" senzor. Spopadanje z obnovo funkcionalnosti funkcionalne plošče za moč vsakega uporabnika.

O vzrokih

Zakaj sledilna ploščica prenosnega računalnika slabo deluje? Senzor se ne more odzvati na pritisk, pri čemer se izogiba prepoznavanju uporabniških gibov, kar kaže na zmanjšanje občutljivosti. Če se kurzor upočasni, ko se dotaknete prsta do plošče, se preskoči naključno ali pa sploh ne deluje, težavo lahko povzroči naslednje:


 • sledilna ploščica je prekrita z veliko plastjo prahu, lepljive umazanije, mastnih madežev;
 • je prišlo do fizične okvare zanke, kar je pokazalo ločitev kontaktov;
 • senzor je onemogočen v nastavitvah;
 • Sistemski pripomočki so zastareli in jih je treba posodobiti.
 • Vrtenje sledilne ploščice

  Nenavadno je, da so težave pogosto odpravljene z banalno aktivacijo zaslona na dotik. Če želite vklopiti sledilno ploščico, na tipkovnici pritisnite tipko Fn in nato kombinaciji dodajte sistemski ključ. Njegova vloga lahko igra F1 F7 F12. VseOdvisno od modela in proizvajalca prenosnega računalnika. V nekaterih primerih onemogočanje miške pomaga. Rešitev vam omogoča izključitev konflikta pripomočkov za nadzor kazalca. Nekateri proizvajalci prenosnih računalnikov prinesejo tipko za vklop neposredno na senzor. Običajno se ta gumb nahaja na vrhu plošče na levi. Če želite vklopiti sledilno ploščico, na kratko pritisnite tipko večkrat.


  Odstranjevanje gonilnikov miške

  Če sledilna ploščica Asus prenosnika ali drugačna naprava deluje slabo, je to verjetno posledica hkratnega delovanja cele vrste gonilnikov za različne modele miši. Obstajajo pripomočki, ki lahko samostojno izklopijo zaslon na dotik. Ko sledilna ploščica na prenosnem računalniku deluje slabo, odprite upravitelja naprav. Pritisnite tipko Win + R na tipkovnici. Rezultat bo vrstica za tipkanje. Tukaj napišite poseben ukaz - devmgmt.msc. V razloženem meniju poiščite vrstice, ki kažejo na povezavo z miško. Izbrišite ustrezne gonilnike. Hkrati preverite delovanje sledilne ploščice. Ko je vse v redu, zaprite okno Upravitelja naprav in znova zaženite sistem.

  Rešitev problema preko BIOS-a

  Kaj storiti, če odstranjevanje gonilnikov miške ne prinese rezultatov? Sledilna ploščica je lahko onemogočena v BIOS-u. Če se želite prijaviti v sistem servisnih postopkov, znova zaženite prenosni računalnik. Med zagonom OS kliknite na tipko Delete. Obstajajo prenosni računalniki, kjer je treba pritisniti na tipke F1 ali F12. Pravilna možnost za obstoječi modelNaprava je ob zagonu navadno označena na zaslonu.
  Po prijavi v BIOS sledite naslednji shemi:
 • Poiščite zavihek Dodatno.
 • Pojdite na nastavitev notranje kazalne naprave za delovanje zaslona na dotik.
 • Oznaka Disabled (Onemogočeno) nasproti možnosti pravi onemogočeno sledilno ploščico.
 • Kliknite na funkcijo s spremembo nastavitve na Enabled.
 • Zaprite zavihek Advanced, shranite spremembe in znova zaženite prenosni računalnik.
 • Zato mora senzor zaslužiti.
 • Mehanske poškodbe

  Če sledilna ploščica na prenosnem računalniku deluje slabo, je lahko razlog strojni del. Nežno odstranite pokrov ohišja prenosnega računalnika. Preverite, kako dobro je povezana zanka, povezana s senzorjem, na matično ploščo. Pri prenosu naprav pogosto pride do izpadov gnezd pri stresanju. Ko sledilna ploščica na prenosnem računalniku slabo deluje, so težave lahko posledica mehanske poškodbe same plošče. V takih primerih je potrebna zamenjava senzorja. Izvedite novo namestitev sledilne ploščice sami ali kontaktirajte specializirane storitve.

  Na koncu

  Običajno lahko kompleks zgoraj navedenih ukrepov ponovno vzpostavi pravilno delovanje sledilne ploščice. Upoštevajte, da se senzor lahko nepravilno odziva na ukaze pri dotikanju umazanih ali mokrih prstov. Prepričajte se, da je površina plošče čista. Morda je čas, da se sledilna ploščica sprehodi z rahlo vlažno krpo in suho površino, da se posuši.

  Sorodne publikacije