Antivirus za Ubuntu: Ocena, ki jo lahko izbirate

Vprašanje računalniške varnosti je danes bolj kot kdajkoli. Zdaj vsak uporabnik namesti operacijski sistem takoj, ko se mudi, da naloži protivirusni program, da bi preprečil, da bi zlonamerna programska oprema v prihodnosti prišla v računalnik. Toda to se najpogosteje dogaja z operacijskim sistemom Windows, kaj pa uporabniki, ki uporabljajo Linux Ubuntu kot glavni sistem? Večina sploh ne ve, da na Ubuntuju obstajajo anti-virusi, vendar še vedno obstajajo. Toda vprašanje je drugačno - potrebujete antivirus za Ubuntu? Navsezadnje mnogi trdijo, da distribucije Linuxa preprosto ne zaznajo virusov. To vprašanje bomo obravnavali v članku, po katerem bomo opisali nekatere protivirusne programe za Ubuntu.

Potrebno ali ne?

V operacijskem sistemu Ubuntu, kot v drugih distribucijah Linuxa, so virusi takšni, kot so, vendar jih je veliko težje pobrati kot Windows. To je mogoče pojasniti z dejstvom, da se v nasprotju z isto aplikacijo Windows prenesejo v računalnike iz repozitorijev in ne iz odprtega dostopa. Analogija s "Play Store" na Androidu je odlična ideja tukaj. Če želite prenesti program na Ubuntu OS, pojdite na "Program Manager", kjer izberete želeno in kliknite gumb "Namesti". Seveda, to je pretirano, namestitev je mogoče storiti tako iz "Terminal", in s Synaptik. Toda zaključek je, da se program pred vstopom v skladišče preizkusi. Izkazalo se je, da končni uporabnik prejme programsko opremo, ki je že testirana na viruse.


Antivirus za Windows

Vendar pa bo morda potreben protivirusni program za Ubuntu. On je podobenminimum bo pomagal zaščititi Windows, če je nameščen v drugem operacijskem sistemu. Dejstvo je, da lahko vse distribucije Linuxa odlično delujejo s particijami Windows. To pomeni, da jih lahko v Ubuntu preizkusite za zlonamerno programsko opremo.

Vrste protivirusnih programov

Toda delo v teh programih je bolj zapleteno kot Windows. Dejstvo je, da boste z lahkoto našli antivirus za Ubuntu Server, vendar so programi z grafično lupino veliko manjši, vendar je to že tema za drug članek, zdaj pa bomo šli neposredno na pregled programov. Opomba: Pred začetkom bi rad povedal, da bo v članku vsaka točka programske opreme ocenjena, izražena v odstotkih od 0 do 100. Ta rezultat bo odražal razmerje odkritega virusa v programu na število vseh virusov v sistemu. Mimogrede, bo prikazan tako v povezavi z operacijskim sistemom Windiws, kot tudi z Ubuntu.


Antivirus ESET NOD32

Leta 2015 je laboratorij AV-Test izvedel študijo, v kateri je protivirusni program ESET pokazal naslednje rezultate: 998% odkrivanja v operacijskem sistemu Windows in 997% v distribucijah Linuxa. Skratka, to je zelo dober rezultat. Z uporabo protivirusnega programa ESET boste računalnik zaščitili pred vdorom zlonamerne programske opreme. Pri primerjavi različic za Windows in Linux praktično ni razlike med njimi, kot pri metodi skeniranja, vendar za povprečnega uporabnika ta informacija še vedno ni pomembna. Najpomembnejša značilnost tega protivirusnega programa za Linux je v njegovi lastigrafični vmesnik, kar pomeni, da vam ni treba naučiti veliko ukazov za delo z njim: vse, kar potrebujete, je - zaženite program, izberite način skeniranja in kliknite gumb, da ga zaženete.
Ko govorimo o slabostih, lahko dodeljujemo le enega - program se plača. Toda preden oddate naročilo, lahko namestite poskusno različico, ki bo trajala 30 dni, potem pa se bo zaustavila in zahtevala prevzem.

Kaspersky Anti-Virus za Linux Server

Znana protivirusna programska oprema Kaspersky ima tudi različico operacijskega sistema Ubuntu. Če govorimo o rezultatih odkrivanja groženj, potem je v obeh operacijskih sistemih vrednost 998%, kar je boljše od prejšnjega programa, čeprav nepomembno. Na podlagi imena lahko razumete, da ta protivirusni program za Linux deluje le na strežniških operacijskih sistemih. Seveda ga lahko namestite v ukazno lupino grafičnega namizja, vendar lahko delate z njim le prek "Terminala" z izvajanjem posebnih ukazov. Ta dejavnik zastrašuje mnoge uporabnike, saj bo za pravilno uporabo protivirusne programske opreme vedno potrebno hraniti zapiske z glavnimi ukazi za skeniranje. Če seznam pomanjkljivosti, potem lahko opazite, da je program razdeli pod plačano licenco - morate kupiti prvi. No, zdaj pa gremo na posebne značilnosti programa, in to so naslednje:
 • Program samodejno pregleda datoteke, ki jih poganjate v operacijskem sistemu.
 • Ima naprednejši tehnični motor,kar zmanjšuje število napak pri delu.
 • Za skeniranje lahko postavite veliko količino parametrov, kar je nedvomno plus.
 • Mimogrede, program ni nameščen v skladišču Ubuntu, vendar obstaja deb-paket, ki ga lahko prenesete z uradne spletne strani podjetja. Namestitev pa ni povsem standardna, o njej pa si lahko preberete v posebnem priročniku za namestitev, ki je na voljo tudi na spletni strani podjetja.

  AVG strežniška izdaja

  Še naprej razmišljamo o protivirusnih programih za Ubuntu. Program je nato AVG Server Edition. To je zelo preprost protivirusni program, ki nima grafičnega okolja, zato bo delal z njim, pa tudi s programom Kaspersky, preko "Terminala", ki bo izvajal posebne programe. Večinoma se uporablja za analizo podatkovne baze, vendar dobro deluje tudi pri zaganjanju aplikacij in v primeru, da vas obvešča o grožnji. Če ste zaskrbljeni zaradi varnosti Linuxa, potem bodite pozorni na tega ponudnika, ker je v testu pokazal odličen rezultat - 993% odkrite malware na računalniku pod Linuxom, rezultat je pod 99%. Seveda je rezultat manjši od prejšnjih dveh programov, vendar to lahko izravna razpoložljivost brezplačne različice. Ampak tukaj ni bilo brez odtenkov. Dejstvo je, da ima ta različica rahlo okrnjeno funkcijo.

  Program se distribuira preko deb-paketa, ga morate predhodno naložiti, nato pa ga razpakirati z ustreznim pripomočkom. Na srečo, postopek namestitve ne zahteva dodatnih manipulacij, za razliko od Kasperskyja, torej nanamestitev boste lahko brez težav izvedli.

  Avast!

  Če iščete protivirusni program za Ubuntu 1604 in novejšo različico, morate biti pozorni na priljubljeni program Avast !. Ona je bolj znana v krogih uporabnikov Windows, vendar so razvijalci tudi izdali različico pod Ubuntu. Seveda je stopnja odkrivanja groženj v sistemu Windows višja, saj je program prvotno zasnovan za datotečni sistem NTFS, v Linuxu pa program pokaže dober rezultat - 983%, kar je dovolj za varno uporabo računalnika. Mimogrede, indeks Windows je 997%. Avast! - To je brezplačen protivirusni program za Ubuntu. In to ne more, ampak prosim, ker v nasprotju z dvema prejšnjima programoma Avast! ima lep, minimalističen grafični vmesnik, s katerim je enostavno delati. Možno je omeniti funkcije te programske opreme. Ti so naslednji:
 • Aplikacija lahko skenira izmenljive medije in podatkovne baze.
 • Izdelava samodejne posodobitve datotečnega sistema, ki ne more storiti noben drug program na tem seznamu.
 • Preveri datoteke, preden se odprejo.
 • Namestitev programa ni standardna pot - prek "Terminala", ampak za dodatno delo so potrebne dodatne knjižnice - lib32ncurses5 in lib32z1, ko pa namestite vse, kar potrebujete, v prihodnosti ne boste zamajali terminala.

  Symantec Endpoint

  Če iščete protivirusni program za Ubuntu, ki bi zagotavljal popolno zaščito za vaš operacijski sistem Windows, bi bilo Symantec Endpoint bolje kot ničesar najti. V testu je program pokazal maksimalni rezultat 100%. Na žalost je za operacijski sistem Linux velikonajnižja - 972%, vendar, kot je bilo ugotovljeno na začetku članka, Ubuntu praktično ne potrebuje zaščite, ta vrednost pa je povsem optimalna. Vendar pa je dobra novica konec, saj večina uporabnikov preprosto ne bo mogla namestiti programske opreme. Dejstvo je, da bo za namestitev potrebno preurediti jedro sistema in mu dodati modul AutoProtect. Seveda večina navadnih uporabnikov preprosto ne bo mogla opraviti te naloge, še posebej zato, ker je bolje, da se ne vzpenjamo po jedru, ker lahko popolnoma zlomite sistem. No, zdaj naj navedem funkcije Symantec Endpoint:
 • Program ima grafični vmesnik, razvit na osnovi jezika Java.
 • Spremljajte podatkovne baze.
 • Lahko skenira posamezne datoteke, ki jih določi uporabnik.
 • Ustvari sistemske posodobitve z uporabo programskih orodij.
 • Podpira nadzor iz konzole.
 • V nasprotnem primeru se odločite - poskusite namestiti program na svoj računalnik ali uporabiti nekaj drugega.

  Vipre Antivirus za Linux

  Ta predstavnik protivirusne programske opreme za Ubuntu se ponaša samo s prisotnostjo WEB-vmesnika poleg konzole. To pomeni, da jih lahko upravljate prek brskalnika in prek "Terminala". Za nekoga je to lahko plus, toda tukaj ni prednosti. Toda ne glede na to, program ima visoko stopnjo odkrivanja groženj v operacijskem sistemu Windows - 998%. Vendar pa Linux, to brani red velikosti slabše - le 95%. Pojdimo na seznam funkcij tega programa:
 • Omogočanastavite čas za samodejno preverjanje datotečnega sistema za prisotnost virusov.
 • Lahko se upravlja iz "Terminala".
 • Enostavna namestitev.
 • Dobro optimizirana za distribucijo Ubuntuja.
 • ​​Ta program lahko prenesete na spletno mesto razvijalca, vendar morate najprej poslati svoje kontaktne podatke, da vam bo razvijalec to dovolil.

  F-Secure Linux Security

  Če vas skrbi varnost operacijskega sistema Ubuntu, potem je bolje, da se ta antivirus ne obravnava kot glavni, saj je test pokazal, da je odstotek odkrivanja groženj le 85%, kar je katastrofalno malo v primerjavi s prejšnjimi programi. Vendar pa F-Secure Linux Security odlično varuje Windows, saj je njegova stopnja skoraj popolna in je enaka - 999%. Program nima grafičnega vmesnika, zato ga je smiselno uporabljati na strežniških različicah Ubuntuja.

  Zaključek

  Pregledali smo sedem protivirusnih programov za Ubuntu. Na podlagi vsega zgoraj navedenega lahko zdaj izberete svojo izbiro. Toda na koncu še vedno želim ponoviti, da nameščanje protivirusnega programa v Linuxu racionalno velja le, če želite zagotoviti dodatno zaščito za druge operacijske sisteme, nameščene na vašem računalniku.

  Sorodne publikacije