Pregled serije ATI Radeon HD 4800 in specifikacij

Video kartice serije 4800 so zastarele glede na današnje standarde. V času izdaje so bile precej zanimiva rešitev, danes pa so primerne le za zastarele računalnike, katerih glavna naloga je brskanje po internetu in delo z multimedijskimi aplikacijami. ATI Radeon HD 4800 Series ne dovoljuje kartic te serije, da bi zagotavljale zmogljivost pri igranju, bolj moderno.

HD 4850

To je prva grafična kartica v ATI Radeon HD 4800 Series, ki v času objave ni bila slaba. Delovne frekvence jedra so 625/1986 MHz. Zemljevid ima GDDR3 (zastareli) pomnilnik 512 MB in 256-bitno vodilo.


Tudi tukaj je dober grafični procesor RV770PRO s 956 milijoni tranzistorjev. To je veliko več kot procesor prejšnje generacije - RV770PRO (bilo je 666 milijonov tranzistorjev). Tako lahko z gotovostjo rečemo, da je ATI (zdaj AMD) dosegel dokaj velik preboj v smislu povečane produktivnosti. Sam čip se izvaja na 55-nm standardih. Do takrat, ko ni bilo slabo, zdaj pa se moderne kartice izvajajo na 16-nm tehnološkem procesu, ki omogoča, da se postavi v jedro veliko več tranzistorjev. Grafika podpira DirectX različico 10.1, ne pa DX11. Značilnosti ATI Radeon HD 4800 Series so blizu modelom Nvidia 9800 GTX. To je ta grafična kartica, ki je tekmec. Pri testiranju obeh modelov v Crysis-u sta pokazala približno enake rezultate. In medtem ko je HD 4850 od AMD cenejša rešitev kot konkurent, zaradi česar zmaga v tem sporu.


Ne bomoDa bi pozabili, da kartica HD 4850 ni edina v tej seriji, so tudi druge.

Pregled HD 4870

Značilnosti ATI Radeon HD 4800 Series, vključno s kartico HD 4870, so boljše, ker je ta model pospešen in dražji. Ni sprememb v arhitekturi ali procesorju, vendar je delovna frekvenca višja.
Edina bolj ali manj resna sprememba v korist grafike HD 4870 je spomin na novi standard GDDR5. Dovolila je, ne da bi izboljšala parametre avtobusa (pnevmatika je ostala pri 256 bitih), da bi povečala pasovno širino grafične kartice in še veliko več. Če je pasovna širina HD 4850 znašala 636 GB /s, potem se je na kartici HD 4870 ta vrednost povečala na 1152 GB /s. Cena za to je višja cena same grafične kartice in nadgrajena na 160 W porabe energije. Pri tem so se končale značilnosti ATI Radeon HD 4800 Series (modeli HD 4870). Toda v seriji je še ena grafična kartica.

Pregled serije ATI Radeon HD 4800: Značilnosti HD 4890

Po izidu dveh 55-nm procesnih rešitev so ljudje začeli govoriti o možni izdaji nove grafike ATI na osnovi procesorja Super RV770. Pravzaprav je kmalu proizvajalec napovedal novo kartico, ki temelji na izboljšanem čipu GPU RV790.
Nova rešitev naj bi se imenovala HD 4890 in že uporablja posodobljen video čip. Kot rezultat, kartica postala hitrejši zaradi dejstva, da deluje na visokih frekvencah, v primerjavi s prejšnjim modelom v ravnilu. Najpomembnejši konkurent grafične kartice je Geforce GTX 275, ki je izšel isti dan.
In čeprav proizvajalec sam pravi, da je bila glavna naloga ustvariti novo grafično procesno enoto, ki bi postala vodilna v višji ceniIzboljšan segment čipov RV790 je samo izboljšana različica RV770. V video kartici ni drugih sprememb. Tudi tehnologija proizvodnje in zmogljivosti je ostala enaka, arhitekturne spremembe tudi niso prisotne. Najverjetneje je AMD na ta način poskušal pokazati, da ne stojijo za konkurentom, ki proizvaja nove in napredne rešitve. Značilnosti ATI Radeon HD 4800 Series (HD 4890):
 • Frekvenca curka 0850 MHz.
 • Število tranzistorjev - 959 milijonov
 • 256-bitna pnevmatika.
 • 10 jeder SIMD.
 • Različica partnerskih razvijalcev

  Ko je referenčni vzorec izdan, so številni partnerji izdelali odločitve, ki temeljijo na tem čipu. Vendar se je izkazalo, da so vsi približno enaki in predstavljajo referenčne izdelke, ki so nastali po naročilu podjetja AMD. To pomeni, da so partnerji pravkar kupili že dokončane kartice AMD, nalepili svoje nalepke in jih dali na trg kot izdelke lastne proizvodnje. Pravzaprav razlika med karticami Sapphire, HIS ali Powercolor praktično ni, zato je vprašanje izbire tukaj le v ceni.
  Poleg tega so vsi ti izdelki opremljeni z istim hladilnikom in imajo podoben hladilni sistem.

  Sklep

  V AMD-ju je bilo z izdajo te kartice mogoče razširiti linijo izdelkov iz serije 4xxx in skoraj skoraj zapreti vodilni Nvidia (to je kartica GeForce GTX 285). Vendar pa tudi Nvidia ni zaostajala in je ustvarila izboljšano različico kartice GeForce GTX 285, ki je imela 448-bitno vodilo. To je omogočilo zmanjšanje pomnilnika 1 Gb na 896 MB, vendar s to povečano pasovno širino. Nova grafika GeForce GTX 285 iz Nvidije je bila nekoliko boljša, vendar je ta izdelek imel omejeno izdajo inGrafična kartica AMD je bila poslana na trg v velikih količinah. Upoštevajte, da je bila zmogljivost pomnilnika ATI Radeon HD 4800 Series v času izdaje zelo resna. Zdaj pa te kartice niso več v prodaji, vendar se lahko uporabljajo samo na starejših računalnikih. S sodobnimi standardi, celo Radeon HD 4890 je zastarela grafika, ki ne more izpolniti zahtev uporabnikov, da ne omenjam zabava. Vendar pa v času, ko je kartica bila popularna še danes aktivno uporabljajo v računalnikih za vsakodnevno uporabo in brskanje po internetu.

  Sorodne publikacije