Nastavitev dinamičnega naslova IP

Mnogi ponudniki storitev dostopa do interneta pogosto uporabljajo dinamične naslove IP za dodeljevanje svojih strank svojim napravam. Toda domači uporabniki prav tako želijo uporabiti take možnosti, na primer za povezovanje dodatnih naprav, kot so DVR, spletne kamere itd. Enaka konfiguracija dinamičnega IP naslova doma ni posebej težka. V nadaljevanju so navedene nekatere najpogostejše in najbolj priljubljene tehnike.

Kaj je dinamični naslov IP in zakaj je potreben?

Pred obravnavo vprašanja, kaj je dinamična nastavitev IP, je treba razumeti, da je to na splošno naslednje.
Vsak računalnik ali mobilna naprava, kadar je priključen na omrežje, na primer prek usmerjevalnika WiFi ali modema ADSL, običajno samodejno prejme naslov. Če ponudnik napravo napravo poveže s strežnikom DHCP, je ta naslov statičen, to je nespremenjen.


Za razliko od statičnih naslovov dinamična konfiguracija IP omogoča uporabo enega naslova v določenem časovnem intervalu (seje), potem pa se spremeni v drugega. Tako se lahko z uporabo te vrste naslova izognemo sledenju računalnikom ali mobilnim napravam prek internetne povezave (čeprav lahko zunanji naslov oddajnika ostane konstanten). Poleg tega za ponudnika odpre široko področje dejavnosti, saj je njegov naslovni prostor lahko omejen in če se pojavi dinamičen IPmožnost uporabe brezplačnih naslovov za računalnike drugih uporabnikov.


Dinamične nastavitve IP: prejšnje akcije v operacijskem sistemu Windows

Toda to je bila teorija. Zdaj pa preidimo na praktično ukrepanje. Če želite konfigurirati dinamični IP, se morate prijaviti v vmesnik naprave tako, da v vrstici brskalnika vnesete naslov usmerjevalnika, ki ga lahko najdete na imenski tablici na zadnji strani naprave (običajno 1921680.1, čeprav se lahko za druge naprave uporablja naslov 1921681.1 ali kateri koli drug naslov). Po tem se zapišejo uporabniško ime in geslo, če je tako zagotovljeno (najpogosteje je admin za obe polji).
Nato se dinamična konfiguracija IP izvede v razdelku WAN, ki se nahaja v glavnem meniju Network Settings na levi strani. Vrednost Dynamic IP (Dynamic IP) je izbrana na desni strani tipa povezave WAN.
Po tem, omrežna konfiguracija uporablja MAC naslov Cloning (Mac Clone), kjer je kloniranje izbrano iz računalnika. To je potrebno v primerih, ko ima ponudnik sidro za statični IP, kot je opisano zgoraj. Nekatere naprave v tej seriji nimajo te funkcije, zato morate naslov MAC naročiti ročno.
Izvedite ga lahko prek aktivnega menija omrežne povezave (ikona v sistemski vrstici), ki uporablja gumb za podatke. Naslovi na računalniku in usmerjevalniku se morajo ujemati. Nazadnje, v nastavitvah brezžične povezave na usmerjevalniku (brezžične nastavitve) morate podati naslednje parametre:
 • SSID - poljubno ime omrežja;
 • zaščita - WPA2-Personal;
 • šifriranje - AES ali TKIP (neobvezno, najpogosteje pa prvi tip);
 • ključ za dostop je vaše geslo, ki je nastavljeno za prijavo v omrežje.
 • Načeloma, če ne inicializirate, ampak spremenite samo IP, vrednosti, nastavljene za brezžično povezavo, ni mogoče spremeniti. Nato shranite nastavitve in preobremenite napravo. V ADSL-modemih D-Link se dinamična konfiguracija IP praktično ne razlikuje. Tudi v vrsti povezave se izbere dinamični IP, nastavijo se internetna vrata, izbira MTU (običajno 1500) in če je potrebno, se naslov MAC nastavi s seznama ali ročno. Nastavitev DVR prek dinamičnega IP-ja se nekoliko razlikuje od splošno sprejetih pravil. V tem primeru morate najprej narediti tako imenovano posredovanje vrat (Port Forwarding), ker pri uporabi tehnologije DynDNS na usmerjevalniku morate naslov registrarja pretvoriti v statični. Za enostavnost lahko uporabite funkcijo UPnP, ki se običajno nahaja na vsakem usmerjevalniku. Eden od pogojev je sprostitev vrat 80, ki se uporabljajo za te vrste povezav. Toda to je še en pogovor.

  Banalne napake

  V zvezi z možnimi napakami ali napakami pri povezovanju prek dinamičnega IP-ja se v večini primerov zdijo banalne samo zato, ker je uporabnik v nastavitvah usmerjevalnika napačno vnesel naslov MAC v nastavitve usmerjevalnika. Včasih nekateri ljudje preprosto pozabijo shraniti nastavitve in nato vZahtevani usmerjevalnik mora biti ponovno zagnan.

  Uporaba dodatnih storitev

  Druga pogosto uporabljena tehnika za spreminjanje dinamičnih statičnih IP-jev je dostop do storitev, podobnih DynDNS, ki so oddaljeni strežniki DNS.
  V tem primeru je konfiguracija precej poenostavljena in je omejena le na izbiro ustrezne storitve v parametrih DDNS in jo aktivira s potrditvijo potrditvenega polja zraven "Omogoči".

  3 aktivacija

  Tukaj pravzaprav vse, kar zadeva osnovne parametre in parametre dinamičnih naslovov. Kot lahko vidite, je to enostavno. Ko pa nastavite potrebne parametre, morate upoštevati vrsto usmerjevalnika, preveriti nastavitve omrežne povezave v možnostih operacijskega sistema in seveda pravilno vnesti podatke v polja, ki so potrebna za polnjenje.

  Sorodne publikacije