Najmanjši računalnik na svetu: fotografija, opis, ocena

Verjetno je malo razmišljalo o tem, da na svetu obstajajo računalniki, katerih velikost ne presega bančne kartice. Ali menite, da je to nerealno? In tukaj ni. Podobni računalniki obstajajo, poleg tega pa je bil eden izmed njih predstavljen šele letos. Vendar, zakaj ne bi šli skozi vse znane modele "drobnih" osebnih računalnikov? V današnji zgodbi vam bomo povedali o najmanjših računalnikih na svetu. To bo zanimivo in kognitivno. Šel gor!

C. H. I. P.

Torej se današnji seznam odpre iz podjetja C. H. I. P. Ta naprava je nastala leta 2015. Velikost računalnika je impresivna - 45 x 30 mm. Tako se lahko najmanjši računalnik na svetu brez težav postavi v denarnico, žep ali vžigalniki.


Deluje računalnik na osnovi procesorja GR8. Urna frekvenca je 1 GHz. Količina RAM-a je 256/512 MB, trdi disk pa ima zmogljivost do 4 GB. Na voljo so tudi vgrajeni moduli Wi-Fi in Bluetooth.
Povezuje C. H. I.P. s posebno matično ploščo, ki ima vrata USB. Na ploščo lahko priključite zunanji monitor, tipkovnico, miško, zvočnike, kabel Ethernet. Ustvarjalci C. H. I. P. prav tako zagotavljajo, da če se povežete z računalnikom 1-2 brezžično gamepad, potem brez težav, lahko igrate veliko retro igre, ki tečejo iz pod DOS. Na splošno bo Chip primeren za vsako preprosto pisarniško delo, ogled večpredstavnostnih datotek in druge, ne preveč zapletene naloge. Strošek računalnika v tem trenutku je 16 $ (1000 rubljev), razen matične plošče.

Edison

Drugi najmanjši računalnik na svetu, o katerem govorimo - Edison iz Intela. Svetovno znano procesorsko podjetje se ni moglo zadržati, ko so se v svetu začeli pojavljati majhni računalniki in se odločili, da bodo odgovorili. Leta 2014 je potekala prva predstavitev podjetja Edison, leta 2015 pa se je že začela množična prodaja.


Intelova velikost računalnika je celo manjša od velikosti računalnika Chip - 35 x 25 mm. Kaj je uspelo postaviti na tako majhen del plošče? Pravzaprav je celoten standardni set 2-jedrni procesor Intel Atom Silvermont s frekvenco 500 MHz, 4 GB pomnilnika za pogon, 1 GB pomnilnika RAM in moduli za bič in bluetooth. Antena za vaifa, mimogrede, je lahko dveh vrst - vgrajena in zunanja.
Edison namesti na namensko ploščo, ki je na voljo. Plošče so lahko drugačne, najpogosteje pa je združljiva z Arduinom. Ta računalnik je zlahka povezan prek vrat USB na plošči. Namesto standardnega operacijskega sistema lahko namestite katerokoli napravo po meri. Kot razvijalec zagotavlja, bo Intel za Edison v prihodnosti ustvaril posebno trgovino aplikacij, kot sta Google Play ali Apple Store. Funkcije računalnika so prav tako zelo dobre - primerne so ne samo za delo, ampak tudi za zabavo.

CuBox-I 4 x 4

Na tretjem mestu najmanjših računalnikov na svetu je naprava CuBox. V videzu je videti bolj kot kompaktni računalnik v primeru. Dimenzije "baby" so 50 x 50 x 50 mm, ohišje vključuje HDMI, mini-USB, Ethernet, USB, režo za pomnilniške kartice micro-SD in priključek za napajalni kabel.
KajKar zadeva procesor, čip Freescale iMX6 temelji na arhitekturi Cortex A9. Njegova urna frekvenca je 10-12 GHz. Obstaja tudi ločen grafični čip, ki deluje kot video pospeševalnik - Vivante GC2000. Računalniki 4 GB. Za trdi disk se uporablja pomnilniška kartica micro-SD. Mimogrede, kartica gre na 8 GB takoj. Na voljo je vsa podpora brezžične tehnologije. Obstaja "kocka" teče na operacijskem sistemu Android različice 4. 4. Na voljo bo posodobitev na 5. 1 ali višje, žal, neznano. Z zmogljivostmi CuBox-a so zelo primerljive s tabletami, vendar je njihova zmogljivost bistveno boljša. Manj, morda, je pomanjkanje sposobnosti za delo neposredno iz exe datotek in ponovno namestiti OS na katero koli drugo. Kot je za stroške, potem lahko kupite CuBox za 150-170 dolarjev (9500 - 10790 rubljev.).

Michigan Micro Mote

Michigan Micro Mote je ime najmanjšega računalnika na svetu, ki se nahaja na predzadnjem mestu današnjega seznama. Do nedavnega se je ta naprava štela za najmanjšo. Dimenzije Micro Mote so impresivne - samo 1 kubični mm. Tudi seme ali pšenično zrnje je več kot ta PC.
Kljub temu pa se lahko pohvali z Micro Mote? No, tukaj je procesor Phoenix, ki je razdeljen na dva dela. Ena opravlja vlogo CPU, druga pa je neposredno odgovorna za zunanje naprave, naprave za shranjevanje in napajanje.
Ta računalnik je najbolj primeren za nekatere industrijske namene ali prenosne naprave. Skupaj lahko igra vlogo različnih senzorjev,na primer za merjenje temperature, tlaka itd. PC je sposoben fotografirati, iskati minerale in upravljati različne elektronike. Mimogrede, z uporabo moči sonca, se "računalnik" hrani, tako da je še vedno okolju prijazen.

IBM

Tu smo prispeli na zadnje mesto, kjer smo ponosno gostili najmanjši IBM-ov računalnik na svetu. Dimenzije PC-ja so 1 x 1 mm, kar je celo manjše od kristala iste soli. Samo reči, da je glavni namen naprave - industrija, pametne pripomočke in drugo elektroniko. To pomeni, da z uporabo računalnika doma ne bo delovalo. Moč PC-ja, kot trdijo razvijalci v IBM-u, je primerljiva s procesorji 90-ih, kar je precej dobro, kot za takšno napravo. Procesor je opremljen z več sto tisoč mikrotransistorji, SRAM tipom RAM, fotomodulom za LED indikatorje za opozarjanje in pošiljanje informacij, itd. In tukaj je dejansko fotografija najmanjšega računalnika na svetu:
Razvijalci prav tako trdijo, da se lahko njihov majhen računalnik brez težav uporablja kot čip za sledenje pošte, kot so "možgani" za upravljanje pametnega doma, avtomobila, letala, in seveda, kot umetna inteligenca, ki je bila do sedaj Pod silo le preprostih nalog, kot sta sortiranje in obdelava podatkov, v prihodnosti pa IBM obljublja, da bo razširil priložnosti.

Sorodne publikacije