Video adapter je zastal in obnovljen: kaj storiti?

Pogosto se veliko namenskih igralcev sooča s problemom, da operacijski sistem po izrednem dogodku sproži igro, ki poroča, da se je prenehala odzivati ​​in da je bila obnovljena. S tem, kar je to posebej povezano, praktično nihče ne ve, ker so razlogi za takšen pojav lahko zelo veliki. Vendar, kot lahko vidite, je napaka, ki se je prenehala odzivati ​​in je bila obnovljena (NVIDIA, AMD), najpogosteje najdemo v operacijskih sistemih Windows 7. Na žalost grafika ni najbolj močna stran tega operacijskega sistema. Vendar se lahko tak napad znebite na več načinov, glede na to, kar je povzročilo neuspeh. Vse te tehnike niso preproste. Nekateri od njih bodo zahtevali motnje v sistemskih nastavitvah, tudi v sistemskem registru, ki je podvržen nepredvidenim posledicam, če v urejevalnik vnesete nepravilne parametre.

Napaka "Video adapter je zastal in je bil obnovljen": bistvo problema

Praviloma se tak problem pojavlja prav od igralcev, ki poskusijo novo igro na svojem terminalu. Iz neznanega razloga se verjame, da se sporočilo o napaki, ki se je prenehalo odzivati ​​in je bilo obnovljeno, WoT (World Of Tanks) lahko sproži tudi ob prvem zagonu. To ni res.
Igra prepozna video gonilnik, ki dostopa do grafičnega vmesnika, vendar pride do konflikta na ravni operacijskega sistema. "Sedem", ne glede na to, kako lepo je, z vsemi svojimi čari se morda ne bodo ustrezno odzvali na igre ali samese zaženejo odjemalci omrežja. Takrat poteka grafična kartica "vzlet" z izdajo sporočila, da se je prenehalo odzivati ​​in je bilo uspešno obnovljeno. No - če je uspešen. Konec koncev, v zgodnjih različicah XP takšne napake sploh privedle do pojava "zaslona smrti", ki je veliko dal (in dal) v zastoj.

Sistemske zahteve

Ni treba pohiteti, da bi zapisali vse nameščene gonilnike ali programe za upravljanje. Slednje, za diskretne grafične kartice, celo s "pametnim" overclockom vmesnika, ne bodo nikoli dovolile, da presežete standardne norme, parametre ali specifikacije, ki bi lahko povzročile napako, npr. je bila obnovljena.

Aplikacija Catalyst v življenju tega ne bo dovolila. Enako velja za programe, kot sta PhysX ali RIVA Tuner.

Vmesnik je zamrznjen in obnovljen (Windows 7 NVIDIA, AMD): Težave z gonilnikom

Seveda so vozniki v primeru te napake igrali, če ne najpomembnejši, potem vsaj eno od glavnih vlog. Ampak tukaj, kot se je izkazalo, ima medalja dve strani.
Bistvo problema je, da se sistem ne zaznava ali je popolnoma zastarel ali (čeprav se zdi presenetljivo, da se zdi) preveč novih gonilnikov, ki jih preprosto ni fizično pripravljen. Torej, tudi pri posodabljanju nadzornih programov, je do izbire gonilnika, ki je trenutno pomemben za določen grafični čip, in ne namestiti zaporedja vseh posodobitev.
Ugotovite, katera grafika jeAdapter je nameščen na sistemu, zaradi svojih lastnosti VEN in DEV, ki jih je mogoče videti v upravitelju naprav, tako, da se premaknete na podatke zavihka in iz kontekstnega menija izberete ID linije opreme. Samo za te podatke in gonilnike morate poiskati na spletni strani proizvajalca.

Dokončanje programov

Pogosto je težava, da sistem obvesti uporabnika, da se je grafična kartica NVIDIA prenehala odzivati ​​in da je bila obnovljena, povezana z dejstvom, da se v sistemu hkrati izvaja več procesov, maksimalno izkoriščanje zmogljivosti grafične kartice.
V tem primeru je najbolj logična rešitev dokončanje vseh tekočih procesov. Nekateri od njih, tudi po zaprtju glavnega programčka programa, lahko delajo v ozadju, zato se morajo prijaviti v Task Manager in začeti vsaj ustaviti vse storitve in aplikacije, ki v določenem obsegu vključujejo video adapter (igralci, njihovi uporabniki). posodobitve, aktivne kontrolnike ActiveX v brskalniku itd.).

Nastavitve zagona

Ampak to ni vse. Dejstvo, da se sporočilo, da se je prenehalo odzivati ​​in da je bilo obnovljeno, lahko pojavi tudi, če se v računalniku v odseku Start v skupni rabi v operacijskem sistemu v računalniku zažene druga storitev zagona. Po eni strani se zdi dobro, da program poskuša posodobiti gonilnike in sam. Po drugi strani pa vse te nadgradnje voznikov povzročajo zgoraj opisano situacijo, ko sam sistem ni pripravljen za vključevanje novihvodenje programov v sredo.

Tako je treba iz samodejnega prenosa aplikacij in storitev v najenostavnejšem primeru izključiti vse to. Če ta možnost ne deluje, boste morali uporabiti dostop do oddelka za upravljanje teh storitev (services.msc) ali konfigurirati pravilnike skupine (gpedit.msc), v katerih morate bodisi zaustaviti procese bodisi omejiti začetek na samodejno.

Kaj storiti, če pride do težave z DirectX? Na žalost na starejših sistemih, kot je XP, sporočilo, da se je prenehalo odzivati ​​in je bilo obnovljeno, lahko najdete samo zato, ker platforma DirectX ni posodobljena.
Če nekdo drug uporablja ta operacijski sistem, mora jasno razumeti, da najnovejše različice platforme DirectX v njem niso podprte. Vendar pa je treba pri spremembah 7 in zgoraj namestiti najnovejše različice na žalost ročno. Poleg tega nekatere stare igre, ki zahtevajo prisotnost na računalniku DirectX 9, namestijo dinamične knjižnice v deveti različici na sveže, kar povzroči zrušitve, kot je "Video adapter se preneha odzivati ​​in je obnovljen" (Windows 7).
Kaj storiti v tej situaciji? Zato preprosto posodobite celotno platformo tako, da prenesete distribucijo iz Microsoftovega uradnega vira v razdelek za prenos (Download). Lažje si lahko - prenesite poseben programček spletnega namestitvenega programa, ki najprej prenese potrebno vsebino, namesti novo spremembo platforme DirectX in po zaključku postopka odstrani vse začasne innepotrebnih več datotek iz računalnika na trdem disku. Ne pozabite, da številne igre zahtevajo prisotnost te komponente v sistemu Windows vseh sprememb in kompilacij na obvezen način. Brez tega mostu in igre ne delujejo. Druga stvar je, da namestitelje iger včasih zamenjajo izvirne datoteke najnovejše različice programa DirectX. Tukaj je pravi problem.

Nastavitev vnosov sistemskega registra

Zdaj je najtežje narediti začetek. Za mnoge uporabnike se zdi, da je delo s sistemskim registrom nekaj podobnega smrti. To je pravilno, ker je po spremembah včasih mogoče, kot se je imenovalo, "uničiti" celoten sistem. Če pa temu problemu pristopimo smiselno, se ne bo zgodilo nič hudega. Najprej morate poklicati urednika. To naredite v najpreprostejši različici z ukazom regedit, klicanim iz menija »Start« v ukazni vrstici »Zaženi«. Takoj upoštevajte, da je ta tehnika primerna za vse grafične čipe brez izjeme.
V drevesu vej HKLM, prek razdelkov SYSTEM CurrentControlSet, morate iti v imenik GraphicDrivers. Sedaj morate ustvariti DWORD (32 ali 64-bitno glede na arhitekturo sistema), ga poklicati TdrDelay, ga odpreti za urejanje z dvojnim klikom in nastaviti vrednost 8.

Težave s strani tretjih oseb

Toda te metode morda ne bodo delovale, sporočila o dejstvo, da se je prenehalo odzivati ​​in je bilo obnovljeno, se lahko pojavi tudi zaradi dejstva, da v sistemu nameščenih brskalnikov ni nobene trivialne razširitve ali dodatka v obliki Flash Playerja iz Adobeja (ali Macromedia Flash). To je težavaobičajno najdete v Google Chromu, kjer morate zamenjati uporabo igralcev (raje imate vgrajeno HTML5). Včasih lahko pride do težav, povezanih z vdelano programsko opremo BIOS-a same grafične kartice (v tem primeru se lahko prikaže tudi sporočilo, da se je prenehalo odzivati ​​in da je bilo obnovljeno). Kaj storiti? Prenesite najnovejšo trenutno različico vdelane programske opreme in jo nato vključite v sistem. Postopek je na splošno preprost, vendar zahteva pozornost.
Nazadnje, da bi se v prihodnje izognili takšni napaki, lahko preprosto onemogočite vse vizualne učinke v sistemu. Ta postopek je na voljo v razdelku Performance. To pa bo zmanjšalo obremenitev grafičnega procesorja in morda se bo napaka prenehala pojavljati.

Sklepna ugotovitev

Preostalo je še dodati, da v tem vprašanju ni bila prizadeta tema obnove grafičnega adapterja z orodji WDDM, ker ta postopek zahteva nekaj osnovnega znanja na tem področju. Če nič od zgoraj navedenega ne pomaga, lahko poskusite obnoviti sistem s povrnitvijo na točko, kjer takšnih težav ni bilo opaziti. V skrajnem primeru bo moral sistem v celoti ponovno namestiti, vendar se zdi, da to ni povezano z nobeno različico rezultata. Vendar pa istih sedem Windows (še posebej v luči najnovejših posodobitev, domnevno popravljanje lukenj v varnostnem sistemu in preprečevanje znanega virusa WannaCry) nimajo nobenih zagotovil glede ponovne vzpostavitve običajnega delovanja grafičnega vmesnika in, doklerstvari ga ne dajejo same sebi. Izhod - ponovna namestitev ali preklop na OS višje ravni. Vsaj v operacijskem sistemu Windows 10, kljub svoji navidezni "vlagi", tak problem ni bil zabeležen.

Sorodne publikacije