Najboljše PC igre: Seznam najboljših

"Najvišje stare igre na računalniku si zapomnijo tisti, katerih mladost je prišla ob koncu devetdesetih let in začetek dveh tisoč, ko so jih vsi slišali tako kultni strelec kot Serious Sam in dirke kot Need For Speed. Več v članku.

Malo zgodovine

Tako imenovani otroci nič se še vedno spominjajo dni, ko so se odprli računalniški klubi, kjer ni bilo več tistih, ki so šli v preteklost konzol Sega ali SonyPlay Station, ampak prvi pravi osebni računalniki z okornimi monitorji z ločljivostjo 800 x 600 slikovnih pik.


Nato so bile vse takšne kultne igre, kot so Need for Speed: Underground, Unreal Tournament, Counter Strike in Serious Sam, pa tudi strategije, kot so WarCraft in StarCraft. Ločeno je vredno povedati o teh mojstrovinah, drzno se uvrščajo v kategorijo "vrhunskih starih iger na PC-ju", ki je za več deset večerov sklenila pozornost lastnikov svojega osebnega računalnika.

Heroes of Might and Magic III

Strategija na poti, bolj znana kot "Heroes 3", je bila ena prvih "zalapalovok", ki je pritegnila pozornost navijačev. Za mnoge ljubitelje strategij, kot so te, je ta igra tesna v prvih desetih na lestvici "top 10 starih iger".
Zgodba iz enega komplementa k drugemu govori o bitkah z vojskami mitskih bitij, zasegi mest, postavitvi zgradb, ki prispevajo k zaposlovanju vojske in razvoju novih ozemelj. V tej seriji so se igralci srečali s sistemom kopičenja virov in obvladali načine, kako najti artefakte za povečanje protagonista.

Strategija WarCraft

, vendar ne korak za korakom. Če nekdo nenor na "Heroes", bo zagotovo izgubil glavo od WarCraft. Poleg tretjega dela se je nadaljevala zgodba o soočenju med orki in ljudmi (prve različice igre). Omeniti je treba, da se je tretji del zaljubil v bolj zaradi kakovostne grafike, novih dirk in zanimivih ploskev, ki govorijo o soočenju z vdorom goreče legije.


Tisti, ki so na "dveh tisočih" pogumno vključili to igro v "top 10 starih iger na PC-ju", so se zagotovo že nekaj mesecev držali World of Warcraft, ne želijo zapustiti priljubljenega igralnega vesolja.

Serious Sam

Ta revolveraš je bil v lasti vsakega lastnika osebnega računalnika. Igra je raztrgala nedvoumno prvo mesto ne v tisti, ki je v "prvih desetih", temveč tudi v "top 100 starih igrah na PC-ju" med igralci.
Zgodba je precej nevsiljiva: nekdo Sam mora ustreliti kup pošasti in rešiti človeštvo iz tuje grožnje - brez duševnega. Mehanika iger je tudi nezapletena, da teče in ustreli, da ustavi vse na svoj način, ne da bi kamikaze kričali, bičali ogromne šefove rastlin in celo motili protagonista.

S. T. A. L. K. E. R: Černobilska senca

Še ena uspešnica, ki je ustvarila vojsko ljubiteljev postapokalipse, vrženih struktur in sevalnih polj. Če vprašate vnetih "stalkeroidov" o starih iger top 100, potem, če dani projekt in ne bo v prvih deset, potem enkratno dobi v sto najboljših. In daleč od vedno, je igra slabša od zahodne franšize, imenovane Fallout.
Stalkerjeva zgodba govori o življenju in bivanju tako imenovanih lovcevartefakti (in samo vojaki sreče) v izključitvenem območju - nedaleč od jedrske elektrarne v Černobilu. V skladu z igro vesolja, pod Saratov ChNPP je izvajalec želja. In zalezovalec, z vzdevkom "Arrow", je našel način, da pridemo do Pripyata in od tam samo do tega "izvajalca". Toda nenadoma je zdaj naredil nekaj narobe, zdaj pa je junak prvega dela, znan kot "Tag", dobil nalogo, da ubije "Arrow". Hkrati pa obnovite izgubljene spomine. Kljub dejstvu, da razvijalci že dolgo propadel, igra ne pusti glavah milijonov oboževalcev. Izpustili so:
 • predkvil "S. T. A. L. K. E. R: Čisto nebo";
 • in nadaljevanje "S. T. A. L. K. E. R: Call of the Pripyat".
 • Projekt, imenovan S. T. A. L. K. E. R 2, ni bil nikoli izveden zaradi zaprtja podjetja iz neznanih razlogov. Vendar pa je v letu 2015 postalo znano, da podjetje še naprej deluje, projekt, kot so "Cossacks 3", je izšel, tako da ljudje še vedno upajo na uspešno izvajanje Stalkerja.

  Dragon Age: Origins

  Tega "groma v jasnem nebu" ne morete obiti iz BioWare. Revolucija, ki je nastala s to igro, nam z gotovostjo pove, da je "The Age of the Dragon" razpršila celotno množico prosilcev na prvo mesto, ne pa v top 10 ali 100 iger, ampak tudi v tisoč najboljših projektov za PC, ki so si odneli zasluženo prvo mesto.
  To je bila prva igra s skrbno izdelanimi izrazi obraza, vezenimi z dialogi in ploskimi linijami, vrhunska bojna mehanika in razburljiva zgodba. In tudi vojska navijačev je navdušila prisotnost romantičnih linij. Vse zgoraj navedene funkcijeigra je dobila pravico, da je v kategoriji "top starih iger". Zgodba govori o boju Reda sivih bojevnikov iz nevidnih generacij teme. Dejansko je vojska živih demonov, ki jo vodi nadbiskup, polmrtni zmaj, nekoč nekdanji antični Bog.
  Prehod (skupaj z vsemi stranskimi misijami) traja približno 50 ur. Vsak znak je edinstven. Ima svoj značaj, navade in način dialoga. Če so to sateliti protagonista, lahko med seboj komunicirajo na vse možne načine. Med njimi je lahko sočutje in vzajemna sovražnost. Zato je vredno posvetiti več pozornosti izbiri ljudi v moštvu. Raven simpatij do glavnega igralca lahko vpliva na delovanje satelita. Najmanjša vrednost lahko povzroči, da lik sploh zapusti ekipo. Kasneje sta bili izpuščeni dramska serija Dragon Age 2 in Dragon Age: Inquisition.

  Mass Effect

  Druga mojstrovina istega podjetja, je svojo igro nišo v kategoriji "top stare igre". Če BioWare ni uspel prebuditi ljubiteljev domišljije do fantazije, zahvaljujoč Dragon Age-ju, so z Mass Effectom vzbudili ljubezen do vesoljskih doživetij.
  Ista zgodba o soočenju človeštva (in drugih organskih ras) z velikim zlom, ki je le v intergalaktični vlogi. Healing znakov na višini. Igralec mora reševati zapletene uganke, temeljito premišljati odgovore v pogovornih oknih z navojem in doseči soglasne dogovore. Zgodba igre ni popolnoma linearna. Vsi koraki in sprejete odločitve bodo vplivali na poznejše dogodke, pa tudi na odnos drugihprotagonist Vsak satelit potrebuje edinstven pristop k svoji osebnosti in ima tudi individualne naloge, katerih izvajanje prispeva k rasti avtoritete Sheparda in krepitvi značilnosti samega spremljevalca.

  Konec?

  Kljub temu so mnoge igre vznemirjale umove mladih, ki so jih pritegnili na zaslon monitorjev. Med njimi so Resident Evil horror zgodbe, Driver 2 in Series The Elder Scrolls, Command a Conquer (Red Alert, Generals in Tiberian Sun) strategije. Seveda je vredno omeniti FlatOut in GTA s pogledom na vrh. Slavni "Max Payne" in "Hitman" sta si v nominaciji "stare stare igre" delili nišo priljubljenosti. Vendar so obstajali tudi projekti, ki se komajda uvrščajo v sto najboljših in nezasluženo pozabljeni na pozabo. Primer tega je delno korak za korakom, delno strategija v realnem času, imenovana Smrtonosne sanje. V domači različici "Deadly Dreams". Studio Boolat Games ni nikoli prinesel razlogov za igro, zato so igralci morali biti zadovoljni s surovo "možnostjo izdelka, ki je bila zelo razočarana nad slednjo."
  Medtem je zaplet zelo in zelo zanimiv: vesolje je nerazvito, svetovi so se razleteli in zdaj obstajajo v obliki majhnih otokov - fragmenti civilizacij - s katerimi potuje glavni lik, izbrali eno od šestih šol čarovnije. Obstajali sta samo dve obliži, ki sta delno popravili obstoječe napake (razbitine, obešanje, pomanjkanje zvoka pri urejanju) in dodali številne nove (vse iste napake, vendar drugje). Sistem bitk je bil izdelan šele v začetni fazi. Dejstvo je, da je izid vsakega dvoboja odločen v korist tistega, ki je zahteval večŠtevilo pošasti na njihovi strani. Ni več igralcev. Seveda, če ni "najstarejših iger", potem vsaj posebno pozornost zasluži to igro, samo za idejo. To je primer, ko slaba kakovost realizacije uniči briljantno idejo. Ostaja le upanje, da se bo igra nekoč sprostila.

  Sorodne publikacije