Načini preverjanja prostega prostora na disku Linuxa

Za razliko od operacijskega sistema Windows operacijski sistem Linux ni tako priljubljen, toda z vsakim letom njegovi uporabniki postajajo vse bolj. Dva zgoraj omenjena sistema se med seboj zelo razlikujeta, tako da na prvi pogled preprosto operacijo, kot je preverjanje prostega diskovnega prostora v Linuxu, povzroča veliko težav. Članek vam bo povedal, kako to storiti.

Kako najti prosti prostor na disku Linux

Za razliko od istega Windows, ima Linux več načinov, da opravi nalogo naenkrat. Uporabite lahko posebne programe, ki podpirajo grafični prikaz podatkov in neposredno "Terminal", kar vam omogoča, da izvedete kakršnokoli dejanje na sistemu na splošno.


Metoda 1: Uporaba grafičnih aplikacij

Večina uporabnikov raje uporablja grafične uporabniku prijazne programe za preverjanje prostega prostora na disku Linuxa. Še posebej, ker so njihove sorte precej številne, od standardnega sistema in konča s posebej nastavljenimi iz repozitorijev.

GParted

GParted je verjetno najmočnejše orodje za delo z diski. Mimogrede, program deluje ne samo v okolju operacijskega sistema Linux, lahko ga namestite in v Windows. V večini distribucij je GParted nameščen, vendar, če ga niste zaznali na sistemu, lahko namestitev izvedete z enim preprostim ukazom:

sudo apt install gparted

Program lahko zaženete. tudi iz "Terminala", za to je dovolj, da vnesete ukazgparted-pkexec Takoj po tem se prikaže okno programa, v katerem lahko vidite količino prostega diskovnega prostora v Linuxu.


Kot lahko vidite, je na vrhu okna grafikon, ki prikazuje število particij in njihov obseg. Za podrobnejše informacije je vredno pogledati na dnu, kjer so vse particije, njihovi datotečni sistemi, točke namestitve in velikost v skupni rabi in se uporabljajo.

Sistemski monitor

Če preverjanje prostega prostora na disku v Linuxu z uporabo GParted-a ni bilo všeč ali če niste mogli namestiti samega programa, lahko uporabite pripomoček System Monitor. Nameščen je v vseh distribucijah brez izjeme, zato vam ni treba namestiti ničesar.
 • Preiščite sistem z zahtevo "Nadzornika sistema".
 • V rezultatih zaženite program z istim imenom.
 • Pojavilo se bo okno, v katerem boste morali iti v razdelek »Datotečni sistemi«.
 • Tukaj boste lahko videli, koliko na pogonu particije ima vsak pomnilnik, kot tudi prostor, ki ga zasedajo datoteke. Seveda so informacije dane red velikosti manjše od podatkov GParted, toda ugotovite, da je prost disk na Linuxu na voljo. V skladu s tem se pripomoček spopade z nalogo.

  Upravitelj datotek

  Mnogi uporabniki operacijskega sistema Windows se uporabljajo za preverjanje prostega prostora na disku prek Raziskovalca. Enako lahko storite v Linuxu, samo v vsaki distribuciji vašega upravitelja datotek. Ta članek bo pregledanprimer z Nautilusom, toda navodila bodo delili drugi.
 • Zaženite okno upravitelja datotek.
 • Pojdite v imenik, ki ga želite poznati.
 • Kliknite na prosto mesto PCM.
 • V prikazanem meniju izberite Lastnosti ali Pogled.
 • Pojavi se okno, v katerem so prikazane vse potrebne informacije. Na podlagi teh vrednosti lahko ugotovite skupni volumen particije in število zasedenih prostorov, tako da lahko izračunate, koliko prostega prostora na disku ostane.

  Baobab

  Obstaja še en program, ki vam omogoča, da ugotovite količino prostega prostora na disku. Očitno presega vse zgoraj navedeno v smislu udobja in prepoznavnosti. Ime mu je Baobab. Ni nameščen na vseh operacijskih sistemih Linux, zato si oglejmo, kako namestiti to programsko opremo.
 • Odprite upravitelja aplikacij. Pogosto je njena ikona privzeta v opravilni vrstici.
 • V iskalno polje, ki se najpogosteje nahaja v zgornjem desnem kotu, vnesite ime želenega programa.
 • Iskanje rezultatov s klikom na ikono programa, da odprete stran za prenos.
 • Kliknite gumb "Namesti" in po potrebi vnesite sistemsko geslo.
 • Še vedno je treba počakati na namestitev programa v sistem, potem pa ga je mogoče zagnati. Mimogrede, bo prišel ven od upravitelja aplikacij, samo kliknite na gumb "Odpri". Takoj ko se zažene programsko okno, lahko takoj vidite seznam particij, ustvarjenih na disku inprostega prostora na vsaki od njih. Vendar to niso vse značilnosti programa. Če odprete odsek, boste dobili podroben grafikon, ki vam bo pomagal z lahkoto ugotoviti količino vsake mape na disku.

  Metoda 2: Skozi terminal

  Prav tako lahko pomaga poznati prosti prostor na disku v ukazu Linux DF. Zato ga je treba uporabiti v "Terminalu".
 • Zaženite konzolo.
 • Zaženite ukaz df-h.
 • Takoj zatem se bo pojavil seznam vseh delov in njihov volumen, takoj boste videli, koliko prostega prostora na disku.

  Sorodne publikacije