Delo s plastmi v Photoshopu: lekcija za začetnike

Brez dela s plastmi v Photoshopu si ne moremo predstavljati učinkovite uporabe priljubljenega grafičnega urejevalnika. Najpreprostejša in najbolj razumljiva primerjava je predstavitev vsake plasti s prozornim filmom, ki prikazuje fragment slike. Snop filmov, nameščenih drug na drugega, daje trdno sliko.

Splošno

Plasti so bile razvite v programu Photoshop 3.0 leta 1994 in so bile prisotne v vseh poznejših različicah, s postopnim izboljševanjem in nadgradnjo z novimi funkcijami. Čeprav so plasti Photoshopa CS6 v začetnih različicah in v trenutni Photoshop CC (2017) bistveno drugačne, načela njihove uporabe ostajajo nespremenjena in po študiju lahko prosto delate v vsaki različici Photoshopa.


Za začetnike v Photoshopu priporočamo, da začnete z rusko različico, zato tukaj predstavljamo ruska imena ekip, elemente in elemente menija. Ta članek bo obravnaval delo s plastmi v Photoshopu "za lutke", začetnike, ki obvladajo zmogljivega grafičnega urejevalnika iz samih osnov. Naučili se bomo, kako ustvariti, urediti, podvojiti, odstraniti, združiti in združiti, prikazati in skriti, združiti sloje, uporabiti učinke, dodati sloge itd.

Kako ustvariti plast

Za popolno delo s plastmi v Photoshopu , iz katerega morate začeti študij - to je plošča plasti (v nadaljevanju - plošča). Če jo želite odpreti na zaslonu, uporabite meni Window Layers (Slogi oken) ali tipko F7.
Ko ustvarite datoteko ali odprete fotografijo, je v plošči prisotna samo ena osnovna plast"Ozadje". Označena je s posebno ikono "ključavnice". To pomeni, da je zmožnost za delo z njo omejena: ne more se izbrisati, učinki se uporabljajo, preglednost pa se spremeni.


Če želite spremeniti poseben status plasti ozadja, dvokliknite nanj in kliknite V redu. Sproščena je običajna plast pikslov brez omejitev, ki se najpogosteje uporablja pri delu. Nato se bomo seznanili z drugimi metodami ustvarjanja plasti. Izbrati jih je treba za vsak posamezen primer. Ikona »Nova plast« se nahaja v spodnji vrstici plošče. S klikom na to tipko dobimo prazno plast, ki je nad izhodom. Če kliknete Ctrl, bo nova plast nižja od prvotne. Postavke lahko uporabite v glavnem meniju "Plasti - nova plast".
Če želite podvojiti obstoječo plast, lahko uporabite tehniko, kot je "copy layer v Photoshopu." Najhitrejši način je, da pritisnete Alt in premaknete miško nad zgornjo vrstico. Druga možnost: povlecite ikono izbrane plasti v ikono "Nova plast", ki smo jo že gledali. Poleg tega so na voljo tudi bližnjice na tipkovnici Ctrl + J za podvajanje plasti. Ko vstavite element iz odložišča, ga Photoshop postavi na novo plast.

Kako izbrati plast v Photoshopu

S klikom na ikono želenega sloja boste zlahka dobili označeno plast. Če želite izbrati obseg plasti, pridržite tipko Shift, kliknite prvo in nato še zadnjo plast obsega. Če želite izbrati posamezne plasti, jih izberite z miško s tipko Ctrl.

Kako odstraniti plast

Dajmo petnajpogostejših načinov. Prva je - samo kliknite Izbriši na odstranjeni plasti. Drugi - z uporabo menija Plasti - Izbriši.
Tretja možnost - z desno miškino tipko kliknite pojavni meni in izberite element "Izbriši sloj". Četrti način je, da uporabite ikono smeti v spodnji vrstici podokna plasti (premaknite plast nanjo). In končno, peti - na aktivni plasti, kliknite na ikono smeti.

Kako spremeniti plast v Photoshopu

Najpogostejše operacije urejanja slojev: spreminjanje velikosti vsebine, barvnih parametrov, svetlosti, kontrasta, uporabe različnih filtrov itd. Velikost vsebine je enostavno spremeniti v meniju "Urejanje - transformacija" ali kombinacijo tipk CTRL + T Po tem se okrog plasti prikaže pravokotnik s posebnimi oznakami na mejah. Če jih povlečete, lahko premikate plast, jo vrtite in celo spremenite obliko.

Vrstni red plasti

Včasih je treba premakniti nekaj plasti naprej, nekatere pa odstraniti nazaj. Če želite spremeniti postavitev vrstnega reda postavitve, je meni Layers - Arrange. Vendar pa je to veliko lažje in bolj jasno, to se naredi v plasti plošče z vlečenjem ikon in gradnjo v pravem zaporedju. Tudi, da bi racionalizirali operacije, se vroče tipke plasti v Photoshopu pogosto uporabljajo:
 • Premakni navzgor Ctrl +].
 • Poleg Ctrl + Shift +].
 • Premik navzdol Ctrl + [.
 • Pod preostalim delom Ctrl + Shift + [.
 • Vrste plasti v Photoshopu

  Obravnavali smo dve vrsti plasti: ozadje

  in navadne piksle

  . V članku o delu zplasti v Photoshopu za lutke, ne bomo podrobno obravnavali vseh vrst plasti, samo navedite njihove glavne lastnosti:
 • Besedilna plast je ustvarjena z vnosom besedilnih informacij z orodjem "Besedilo". Plasti besedila so vektorske in vam omogočajo prilagajanje besedilnih elementov brez izgube kakovosti. Izbira velikosti, risbe in vseh atributov besedila je enaka kot pri običajnem urejevalniku besedila. Če želite uporabiti rastrske učinke za besedilo in ročaj kot običajno sliko, uporabite ukaz Rasterize.
 • Pametni objekti se razlikujejo od drugih vrst plasti. Preprosteje jo je predstaviti kot vsebnik, v katerem je shranjena izvirna slika. Posodo lahko pretvorite, ne da bi pri tem spremenili izvorne podatke: ohrani sposobnost obnovitve. Ustvarite lahko "pametni predmet", tako da z desnim klikom kliknete ciljno plast in nato v spustnem meniju izberete "Pretvori v pametni predmet". Uspešna pretvorba bo označena na ikoni plasti s posebno ikono v spodnjem desnem kotu.
 • Korekcijski sloj. Če ga želite ustvariti, uporabite ustrezno ikono na dnu palete. To orodje ima široko funkcionalnost in vpliva na plasti, ki so v spodnji plošči. Lahko prilagodi svetlost, kontrast, osvetlitev, nasičenost, svetlost, barvo itd. Za vsako prilagoditveno plast je v svojem panelu nastavljenih več nastavitev.
 • Ustvari se polnilna plastz isto ikono kot v prejšnji. Ko ga pritisnete, se odpre seznam, v katerem so trije najvišji položaji vrsta polnjenja: homogena barva, prelivna barva ali vzorec.
 • Slika krogle vsebuje geometrijske oblike, narisane z orodjem "Arbiter".
 • Na spodnji sliki si lahko predstavljate vseh sedem vrst plasti.

  Slog sloja

  Za dodelitev sloga določenih grafičnih lastnosti pri delu s plastmi v Photoshopu je meni Layer Style. Do nje lahko dostopate s klikom na ustrezno ikono na dnu plošče ali z dvoklikom na ikono plasti. Z uporabo učinkov sence, sijaja, olajšave ali kapi z različnimi parametri na plast, dobite veliko možnosti za grafično oblikovanje. Na primer, z uporabo kapi v kombinaciji z drugimi učinki, lahko ustvarite zelo drugačen okvir za photoshop v preglednem ozadju.

  Prosojnost plasti

  Za nadzor preglednosti plasti na vrhu plošče so ustrezna polja z besedilom: "Fill" in "Opacity". S premikanjem drsnika lahko povečate ali zmanjšate te odstotke: 100% - nepregledna plast, 0% - polna plast transparentnosti. Razlika med tema dvema nastavitvama je naslednja: "Fill" ustreza vidnosti vsebnosti tekočine v plasti, "Opacity" pa prilagodi vidljivost celotne plasti.
  Na primer, če želite zmanjšati vidnost plasti, vendar ohraniti vidne učinke, uporabite »Opacity«. Če je potrebnoZa zmanjšanje vidnosti plasti z vsemi atributi bo uporabna nastavitev "Fill"
  .

  Vidnost plasti

  Če višja plast preprečuje delo od spodnjega, se lahko skrije, to je, da spremeni svojo vidljivost. Če želite to narediti, kliknite ikono "Eye" na levi strani ikone plasti. Ponavljajoči se klici vrnejo vidljivost. Ta tehnika se uporablja, če uporabnik v različnih slojih ene datoteke postavi možnosti oblikovanja in, skriva /prikazuje sloje v različnih kombinacijah, izbere najboljše.

  Združevanje slojev

  Če je v vaši postavitvi veliko plasti in je zaželeno, da jih združite glede na nekatere funkcije, je primerno, da jih združite. To naredite tako, da za izbrane sloje uporabite bližnjico na tipkovnici CTRL + G. Zdaj se združene plasti premaknejo v mapo z imenom skupine. Lahko uporabite drug način: kliknete na ikono s sliko prazne mape na dnu plošče. V novi mapi, ki se prikaže, povlecite plasti, ki jih želite združiti. Z razdruževanjem lahko kombinirate Ctrl + Shift + G. Isti postopki so na voljo v meniju Plasti. Skupine lahko uporabite učinke, maske in druge atribute. Program ponuja tudi ugnezdeno razvrščanje plasti, to je ustvarjanje skupin znotraj drugih skupin.

  Kombiniranje plasti

  Pogosto v postopku dela morate združiti dva ali več plasti. Če želite združiti več plasti, jih je najlažje izbrati in uporabiti bližnjico na tipkovnici Ctrl + E. Če želite združiti vse vidne plasti, morate pritisniti Ctrl + Shift + E. Po zaključku dela na projektu je pogosto treba zmanjšati sliko na eno plast. Za toz uporabo menija Layers - Execution Layout. Privzeti Photoshop uporablja lasten format PSD za večplastne datoteke. Če morate datoteko napisati v drugačni obliki, kot je JPG, morate najprej dokončati povzetek. Pozor! Razdelitev kombiniranih slojev se bo prikazala le, če je postopek nedavno izveden in datoteka ni zaprta s Ctrl + Z ali z oknom Zgodovina operacij. V nasprotnem primeru bo ostal edini sloj. Pri izvajanju te operacije bodite previdni. V tem preglednem članku nismo obravnavali vseh vidikov dela s plastmi v Photoshopu. Neizkušene uporabnike spodbujamo, da se naučijo opisanih tehnik, nato pa začnemo delati na bolj zapletenih postopkih (kot so maske, načini prekrivanja itd.), Da raziščejo celotno paleto funkcij Adobe Photoshop.

  Sorodne publikacije