Kako narediti stereo z mono: nekaj preprostih primerov

Seveda je danes zelo težko najti zvočno gradivo, napisano z mono načinom (razen nekaterih starih digitaliziranih posnetkov). Vendar pa ne smemo pozabiti, da so v studiih iste vokalne zabave pogosto posnete v "suhi" različici v mono načinu, toda šele nato jim dodajo dodatne učinke in obdelavo. Toda poglejmo, kako narediti stereo z mono, če že imate takšno potrebo. Za primere bomo uporabili programe za urejanje zvoka in posebne sekvencerje. Kljub temu, da je možno uporabiti različne pretvornike in pretvornike, delujejo na enakih načelih.

Ali lahko mono naredi popoln stereo?

Za začetek z nekaj besedami, ali je možno zvok pretvoriti iz mono v stereo? Na žalost, v smislu izraza "stereo", ko so instrumenti ali zabeležene serije in učinki porazdeljeni po kanalih (v panorami), pridobivanje iz običajnega monotrack stereo zvoka brez ponovnega zapisovanja vseh strank ne bo izšlo, ne glede na to, kako poskusite. Ampak, da bi dosegli učinek tako imenovanega psevdosterona je lahko zelo preprosta.


Kako narediti enokanalni dvokanalni zapis: primeri uporabe avdio urednikov

Za začetek predpostavimo, da imate skladbo, ki je res posneta v mono načinu in samo na enem kanalu. Odpiranje take zvočne datoteke v kateri koli avdio urednik v tem in ste lahko prepričani, lastne oči. Kako narediti stereo z mono? Izberi celoten materialen kanal in ga samo kopirajte v drugega. Ta metoda je neprimerna, ker je rezultat podvajanje, vendar ni izključen tudi pojav efekta chorus, ki povzroča popačenje. V takem primeru je smiselno, da se vsak kanal s pomočjo izenačevalnika razreže ali doda določene frekvence, ki se lahko prekrivajo. Za skladno obdelavo pa morate imeti subtilno sluh.


Zato lahko v nekaterih programih (na primer v urejevalniku Audacity) uporabite vgrajena orodja, kot sta stereo stereo posnetek in stereo posnetek, kar povzroči dvokanalni zvok. Danes pa so monotreki običajno napisani tako, da programi na enak način slišijo na obeh kanalih. Da bi dobili stereo učinek, na primer v programu Cool Edit Pro (trenutni Adobe autody), lahko v večkratnem načinu na različnih skladbah vstavite isti material, potem pa malo "premaknete" eno od skladb pravočasno.
Če želite to narediti, morate predogledati skladbe v panorami za 100% (eno - popolnoma v levo, drugo v celoti), nato povečati vodoravno povečavo (zoom) in premakniti eno skladbo s časovno premico (koliko premakniti, boste morali določiti po ušesu).

Kako narediti stereo v glasbenem sekvencerju?

Pri sekvencerjih se lahko uporabi tudi podvajanje poti. Toda nekateri programi imajo zelo zanimive funkcije. V programu FL Studio lahko na primer spremenite panoramo ne samo v sekvencerju korakov, temveč tudi na daljinskem upravljalniku mešalnika, po povezavi izbrane skladbe z določenim kanalom mešalnika. Toda zakaj želite narediti naslednje?nesmiselna dejanja, če lahko uporabite že pripravljena orodja (mimogrede, zvočni uredniki, to velja tudi). Torej, kako lahko naredim stereo z manipuliranjem samo ene skladbe?
Če želite to narediti, najprej postavite skladbo na izbrani kanal konzole, nato nanjo vstavite vgrajeni učinek Stereo Enhancer in nastavite želeno prednastavitev. Zelo priljubljena je tudi kot razširitev "Za strune". Po želji lahko nastavljene vrednosti panoramskega premika ročno uredite ali pa ustvarite učinek pošiljanja.

Dodatni učinki obdelave signalov

Vendar lahko izkoristite druge učinke. Na primer, ustvari panoramo učinka zakasnitve (Stereo Delay), za katero je zaželeno, da nastavite minimalne ravni, tako da se rezultat ne razlikuje veliko od izvirnega zvoka. Ni slabo reverb (Reverb). Poskusite lahko tudi z zborom, prirobnicami, izenačevalniki itd. Na splošno obstaja veliko različic. Ostaja le, da se da volja domišljije, ne pa občudovati ogromne parametre, ki lahko izkrivljajo ali celo spodbujajo izginotje nekaterih zvočnih frekvenčnih območij.

Sorodne publikacije