Kako povezati skener črtne kode z računalnikom. Vrste čitalnikov črtne kode. Programska oprema za črtno kodo

Pomemben element avtomatskega sistema upravljanja skladišča, skladišča ali drugega podjetja je čitalnik črtnih kod za računalnik. Ta naprava pretvori informacije, zabeležene na nalepki izdelka, s potezami, vnosom imena postavke.

Vrste čitalnikov črtne kode

Pred nakupom in namestitvijo te naprave je koristno vedeti, kakšne so čitalniki črtne kode. V posebni literaturi razlikujemo takšne modele naprav z LED in lasersko osvetlitvijo.


Bralnik spodnjih črtnih kod

Optični bralnik črtnih kod za računalnik, ali kot se imenuje perje, je poceni in zanesljiva naprava. Pri delu je potrebno trdno pritisniti na površino, na katero se nanaša koda, in jo držati vzdolž celotnega paketa. Za branje informacij uporablja svetlobni vir majhne moči, katerega žarek je potreben za prečkanje kode od začetka do konca.

Naprava CCD

Ročni optični bralnik s črtno kodo CCD za računalnik uporablja tehnologijo za branje informacij, ki temelji na enakem načelu kot pri faksih. Znana sta dva tipa CCD skenerjev: kontakt in brezkontaktni. Pri uporabi modela kontaktov mora upravljavec pritrditi skener na kodno oznako in klikniti na gumb. Glavna pomanjkljivost takih skenerjev je, da slabo delujejo na neravnih površinah. Pri oblikovanju brezkontaktnih CCD skenerjevUporabljajo se močne LED in občutljivi foto senzorji, ki jim omogočajo branje slike na razdalji 6 do 30 centimetrov.


Skenerji slik ali, kot se imenujejo foto optični bralniki, uporabljajo enako CCD matriko kot kamere ali videokamere. Ta bralnik kode popolnoma prebere vse informacije in mu ni treba posebej osredotočati na embalažo.

Laserski čitalniki

Ročni laserski čitalnik črtnih kod za vaš računalnik je priročen in enostaven za uporabo. Delovno območje lahko doseže 20-110 centimetrov in nekaj do 10 metrov.

Laserski skenerji z več žarki

Stacionarni laserski skener z več žarki tvori delovno cono, ki jo sestavlja več žarkov. Da bi lahko vzel informacije, je dovolj, da vsaj eden od številnih žarkov prečka vse poteze. Takšne naprave so dveh vrst: vgrajeni, ki so nameščeni v števec, in projekcija. Kombinirani večnamenski skener je urejen na enak način kot stacionarni, njegova glavna značilnost pa je, da ga lahko poberemo. Delovno območje, na katerem se prepoznajo črtne kode (črtne kode), so takšne naprave zmanjšane v primerjavi s stacionarnimi. Bioptični skener ustvarja dve delovni področji, v katerih je veliko laserskih žarkov. Obstajajo modeli takšnih skenerjev, opremljenih s tehtnicami.

Kako namestiti skener za branje črtne kode?

Pred uporabo optičnega bralnika ga morate priključiti na računalnik in namestiti potrebno programsko opremo. Za tem so tri vrste napravnačin združitve z računalnikom: 1. "Prelom tipkovnice." 2. Uporaba serijskega COM vrata (kot se imenuje tudi RS232). 3. Uporabite vrata USB, ki posnemajo vmesnik RS232. Poglejmo podrobneje vse tri načine povezave.

Priključitev čitalnika črtne kode na prekinitev tipkovnice

Vrata tipkovnice se imenujejo PS /2 in se uporabljajo za priključitev tipkovnice in miške na računalnik. Zdaj veliko matičnih plošč ima samo en tak konektor, v sodobnih netbookih in prenosnikih pa ga ni.
Če želite povezati čitalnik tipkovnice, morate najprej zaustaviti računalnik, odstraniti tipkovnico iz reže in namesto tega vstaviti optični bralnik. Nato morate tipkovnico priključiti na optični bralnik. Ko ste vsi povezani, lahko vklopite optični bralnik in računalnik v električnem omrežju. Po skeniranju črtne kode z napravo, ki je opremljena s tem vmesnikom, se koda vstavi na mesto, kjer je bila kazalka, kot da bi jo vnesli na tipkovnici. Če torej skener ne prešteje kode ali ne uspe, jo lahko vnesete neposredno s tipkovnico. Tisti, ki skenirajo črtne kode z napravo s podobnim vmesnikom, morajo biti pozorni na razporeditev tipkovnice pri prepoznavanju serijskih številk, ki vsebujejo črke. Ko je na primer vklopljena ruska tipkovnica, se namesto kode a /n123215654QWE šteje a /n123215654QWE f /t123215654YCU. Ta način povezovanja shrani eno COM ali USB vrata, kar je lahko koristno pri povezovanju z različnimi računalnikinaprave, kot so tiskalnik za preverjanje, fiskalni tiskalnik, tehtnice in druge naprave, ki so potrebne za delovanje blagajne. Tudi čitalnik črtne kode s "vdori v tipkovnico" se uporablja pri uporabi črtne kode, ki lahko deluje le s podobnimi napravami.

Nastavitev čitalnika črtne kode iz vmesnika COM

Vrata COM ali RS-232 sta dve različni oznaki istega vmesnika, prek katerih je mogoče na osebni računalnik priključiti različne naprave. Ta priključek je izdelan v obliki pravokotnika, ki je sestavljen iz dveh vrstic zatičev (v eni vrstici 5 v drugi 4). Informacije iz različnih zunanjih naprav, ko uporabljate ta način prenosa, prihajajo v seriji, v dveh žicah. Na žico Rx informacije vstopijo v računalnik, naprava Tx pa pošlje kontrolne signale. Včasih so v pravilno delovanje programov vključene dodatne vrstice RTS in CTS. Zdaj je še vedno mogoče najti matično ploščo z enim RS-232 priključkom, vendar ni na voljo pri vseh sodobnih netbookih in prenosnih računalnikih.
Če želite namestiti optični bralnik, ga morate najprej priključiti na COM vrata računalnika, po katerem ga bo našel kateri koli operacijski sistem in vas prosil, da namestite potrebne gonilnike. Najdete jih lahko bodisi na pogonu, ki je priložen napravi, bodisi na internetu. Nekateri proizvajalci skenerjev nudijo posebne programe, s katerimi lahko nadzirate glasnost signala ali nastavite servisne simbole. Čitalnik črtne kode je mogoče povezati z računalnikom s pomočjo posebnegaadapter iz USB v COM vmesnik, ki ga želite vstaviti v USB in namestiti gonilnik (poseben program za črtne kode). Če je naprava pravilno nameščena, se v sistemu prikaže navidezni vmesnik standarda RS-232, ki se ne sme bistveno razlikovati od običajne serijske povezave. Čitalnik črtne kode s COM priključkom lahko priključite na POS-terminal, blagajno ali drugo opremo, opremljeno z vmesnikom RS-232. Za to povezavo se uporabljajo adapterji iz priključka, ki se uporablja v bralniku črtne kode na priključku RJ-45 (ali 11). Po tem morate konfigurirati nastavitve povezave na napravi za optično branje. Tudi ta vrsta povezave se uporablja, če program za skeniranje kode posebej posluša vrata in ko zazna kodo, jo vstavi na pravo mesto. Ni pomembno, kje je trenutno kazalec.

Kako povezati čitalnik črtne kode z računalnikom z vmesnikom USB?

Vsak sodoben računalnik, netbook, prenosni računalnik z USB priključkom. V tem standardu se podatki prenašajo zaporedno na dve žici, uporabita se še dve žici za napajanje napetosti na napravi, priključeni na računalnik.
Glavna prednost teh naprav za branje črtne kode računalnika je njihova visoka hitrost izmenjave podatkov in možnost povezave z delovnim računalnikom. Mali ročni skenerji črtne kode porabijo malo energije, zato jih napaja USB. Naprave za čitalnike z več ravninami so močnejše in zato imajoločeno napajalno enoto. Namestitev optičnega bralnika ne bi smela biti problem, saj vsi moderni operacijski sistemi prepoznajo napravo za branje kod kot običajno tipkovnico, zato za svoje delo ne potrebujejo nobenih gonilnikov. Ko se črtna koda optično prebere, jo program vstavi tam, kjer se nahaja kazalec. Veliko skenerjev črtne kode, ki se priključijo na vrata USB, je mogoče prisiliti, da delajo v načinu, v katerem bodo emulirali vrata RS-232. Pogosto za to morate upoštevati posebno črtno kodo, ki je navedena v navodilih in namestiti gonilnik virtualnega pristanišča. Po prenosu naprave v način emulacije v COM-načinu bo njegova uporaba enaka kot pri standardnem skenerju, ki deluje s standardom RS-232.
V mnogih napravah za branje obstaja možnost, da se znaki prenesejo pred črtno kodo in po njej. Torej, pred branjem kode, bi bilo za mnoge uporabnike priročno, če bi skener posredoval enega od znakov, kot je Insert, F1 ali F9. Zaradi tega se število pritiskov tipk na tipkovnici zmanjša za operaterja in olajša njegovo delo.

Preverjanje pravilnosti povezave in delovanja optičnega bralnika

Po namestitvi čitalca črtne kode morate preveriti delovanje naprave. Da bi zagotovili pravilno delovanje optičnega bralnika, priključenega na "tipkovnico" ali priključka USB, morate zagnati kateri koli urejevalnik besedila, kot je beležnica, in poskusiti skenirati kodo. Če se na zaslonu pojavijo znaki, potem je napravapravilno konfigurirano.
Če je vaš čitalnik črtne kode priključen na RS-232 ali deluje prek USB-ja v načinu COM, morate najprej zagnati kateri koli terminalski program in ga konfigurirati v želena vrata. Nato lahko preberete kodo paketa. Pri pravilni nastavitvi je treba prebrati znake, ki se pojavijo na zaslonu.

Sorodne publikacije