Auto skener ELM327: kako uporabljati, načelo delovanja

Sodobne tehnologije prodirajo vedno globlje v najrazličnejša področja človeškega življenja. Zdaj je mogoče diagnostiko avtomobila opraviti v garaži, ne da bi jo razstavili. To je na voljo, če je na vozilu OBD2 izhod in poseben samodejni skener iz serije ELM. O tem, kako uporabljati ELM327, bomo obravnavali v tem članku.

Diagnostični mehanizmi avtomobila

Proizvajalci avtomobilov poskušajo zgraditi svojo tehniko tako, da lahko hitro pregledajo okvare in jih tudi hitro odpravijo. V ta namen je bil dobljen standardni diagnostični OBD2 kot rezultat več faz dolgega razvoja in testov. Njegova naloga - spremljati stanje motorja, ločenih delov telesa in notranjega kontrolnega omrežja. Proizvajalci lahko uporabijo različne izvedbene protokole za povezavo OBD z avtomobilom.Standard določa tudi priključek, preko katerega je mogoče dobiti informacije. To je sistem vtičnice s 16 stiki. Poleg tega specifikacija OBD pomeni prisotnost priključka v neposredni bližini volana.

Kode za odpravljanje napak OBD2

Sporočilo o napaki sistema je sestavljeno iz ene črke in zaporedja štirih številk. Njihova dekripcija izgleda takole:
 • črka. Označuje problem podsistema;
 • druga številka. V bistvu vsebuje 0, vendar je lahko 1 ali 2. Ni posebne vrednosti, saj se uporablja pri prevajanju skupnega števila za prečiščevanjeposebna okvara;
 • Tretja številka označuje vrsto okvare;
 • dve zadnji številki - koda same napake. • Simbol črk ima lahko več vrednosti, odvisno od razreda opreme, v kateri je bila ugotovljena okvara:
 • B. Vse, kar je povezano z mehanizmi karoserije. Blazine, centralne ključavnice, okenska dvigala itd .;
 • C. Podvozje;
 • P. Prenos motorja;
 • U. Notranji elektronski sistemi.
 • Tip razčlenitve ali tretja številka lahko vsebuje tudi več standardnih vrednosti:
 • 1 ali 2. sistem za gorivo;
 • 3. razsvetljava;
 • 4. pomožno krmiljenje;
 • 5. Cikli prostega teka;
 • 6. notranja elektronska vezja;
 • 7 ali 8. Prenos.
 • Pogosto ugotovljene kode napak OBD2

 • P0100. Okvara senzorja pretoka zraka.
 • P0251. Pravi, da obstaja težava v turbinski črpalki.
 • P0322. Manjka signal za vžig isker.
 • P0340. Težave s senzorjem odmične gredi.
 • P1603. Napaka EEPROM.
 • С0276. Krog releja ventila je okvarjen.
 • B0835. Vžigalni krog 1 je v okvari.
 • P1812. Pregrevanje prenosa.
 • Število kod je dejansko zelo veliko. Zato je pred uporabo ELM327 priporočljivo, da na internetu poiščete popoln seznam. Mnogi prepisi morda ne bodo prevedeni v ruski jezik. Kaj boste naredili, specifikacija je tuja, se boste morali učiti angleščine.

  Pregled samodejnega skenerja ELM327

  Glede na proizvajalca, lahko naprava izgleda kot majhna škatla s priključkom na zunanji strani."Očka". Njegova naloga je branje podatkov iz različnih senzorjev motorja, elektronskih sistemov, kod napak in njihovo ponastavitev v spomin računalnika.
  Obstaja več možnosti za delo z ELM327. Ima Bluetooth, Wi-Fi in USB kabel.

  Priključitev naprave

  Kot je bilo že omenjeno, se ELM327 poveže z vmesnikom OBD2 vozila. Dovolj je, da jo vstavite do konca in vsega. Nato se glede na vrsto komunikacije z napravo izvedejo različne manipulacije.

  Kako uporabljati ELM327 Bluetooth

  To je verjetno najlažji in najbolj priročen način za izvedbo neodvisne diagnostike. Nato se morate s telefonom Bluetooth povezati s skenerjem. Zdaj prihaja prelomna točka pri izbiri programske opreme. Pravzaprav je na internetu veliko izdelkov, ki lahko rokujejo s skenerji. Poglejmo najbolj znane in pogosto uporabljene pred uporabo ELM327 na terenu.

  Navor

  Večnamenska uporaba načeloma nadomešča računalnik na krovu. Popolnoma se poveže s povezljivostjo Bluetooth. Hitro deluje in ne moti. V "Google Play" sta na voljo dve različici - brezplačni Lite in komercialni Pro. Vmesnik je preprost, vendar funkcionalen. Kako uporabljati ELM327 s povezano aplikacijo? Zelo preprosto. Samo zaženite ga, določite več parametrov v profilu in izberite ustrezno ikono, odvisno od situacije.
  Program ima naslednje zmožnosti:
 • branje in brisanje informacij o napakah iz elektronske krmilne enote avtomobila;
 • avtomatska diagnostika;
 • odraz trenutnega stanja tehnologije v različnih grafičnih metodah;
 • ​​
 • možnost ustvarjanja pripomočkov za namizje pametnega telefona.
 • To je nepopoln seznam funkcij in funkcij programa, zato je priporočljivo prebrati navodila za uporabo, preden uporabite Bluetooth ELM327 v Androidu.

  DashCommand

  Ima nekoliko manj funkcij kot prejšnji izdelek. Aplikacija lahko bere podatke iz večine naprav in vozlišč avtomobila in jih prikaže v simpatičnih grafih in vizualizatorjih. Med njimi lahko ločimo trenutno delo motorja, kazalnike ekonomičnosti porabe goriva, pot. Po diagnostiki bodo prikazane tudi kode napak, ki vam bodo pomagale pri krmarjenju v popravilu. Dobro se prilega številnim modelom in različicam ELM327.
  Preden uporabite ELM327 z DashCommand, je vredno reči, da aplikacija vsebuje plačano vsebino. Lahko ga prenesete iz uradne trgovine Google Play.

  OBD "AutoDoctor"

  Bistvena razlika od prejšnjih programov - ruska lokalizacija. Aplikacija je brezplačna, vendar vsebuje oglas. Lahko prikaže delovanje motorja v realnem času, bere napake in jih izbriše iz računalnika. Posebej morate poudariti način delovanja konzole, ki je namenjen ročnemu vnosu ukazov specifikacije ODB2. Prav tako lahko dobite parametre GPS sistema.

  OpenDiag

  Program lahko bere podatke iz domačih senzorjev za vozila. Lahko se uporablja na različnih servisnih in bencinskih servisih. Lahko prikaže glavne napake in njihove kode, trenutne informacije o avtomobilu in dinamične parametre. Preden uporabite optični bralnik Bluetooth in OpenDiag ELM327,Razvijalci priporočajo, da skrbno preučite razdelek pomoči v aplikaciji, saj ni mogoče podpirati vseh naprav.

  ELM327 in Windows

  Skener ni uspel brez prilagoditve programske opreme in operacijskega sistema Windows. Spodaj je naveden majhen seznam programov za povezovanje in diagnosticiranje avtomobila z uporabo ravnila Windows.

  ScanMaster

  Funkcionalen in priročen program za okolje Windows. Lahko prikaže veliko različnih informacij iz senzorjev in vozlišč. Vmesnik se izvaja v obliki različnih zavihkov, vsak s svojo lastno funkcionalnostjo. Informacije o avtomobilih, na primer, bodo prikazale VIN in druge številčne podatke. Tukaj lahko izpolnite profil avtomobila, če ga je več. Največji interes za večino lastnikov avtomobilov bo Tab "Operativni podatki" Tab. Vsebuje veliko parametrov in značilnosti v realnem času v priročni obliki tabele. Obstaja pa še en zanimiv zavihek - "Merjenje operativnih podatkov". Tukaj lahko določite nekaj iz parametrov prejšnjega odstavka in spremljate njihovo spremembo, na primer pri vožnji z avtomobilom. "Kode napak" prikažejo ID-je napak in takoj - opis. Res je, samo v angleščini.

  ScanTool

  V bistvu je različica ScanMaster okrnjena v funkcionalnosti in funkcijah. Toda lahka in občutljiva. Če podrobnosti podatkov niso pomembne, je to najboljša rešitev.

  PCMScan

  Bolj zmogljiv izdelek kot ScanMaster. Poleg zgoraj navedenih funkcij lahko drugi programi merijo trenutno moč in navor vozila v realnem času. Programv kabini se lahko neposredno povežete z monitorjem, tako da lahko vidite spremembe v avtomobilih in procesih. Obstaja tudi možnost uporabe programa kot krmilnega vmesnika za nastavljanje čipov. Na žalost bo to zahtevalo poseben modul proizvajalca. Čeprav se brez vseh teh vrtinkov program spopada s svojo nalogo, da razveseli. Pred uporabo naprave ELM327 mini v povezavi s sistemom PCMScan je vredno podrobno preučiti priročnik.

  Drugi diagnostični programi

  Obstajajo tudi programi, ki so "zaostreni" za določeno znamko avtomobila. Če obstaja tak program, ga je bolje uporabiti. Program bo v celoti uresničil potencial optičnega bralnika, za razliko od univerzalnih rešitev. Toyota je na primer dober izdelek - ELMScan Toyota.

  Testiranje naprave za testiranje

  Tavtologija v naslovu ni enostavna. V povezavi z ogromno količino sprememb se je ELM pojavil veliko ponaredkov, različic in performansov. Da bi bili prepričani v pravilnost svojih dejanj, lahko pred samodejnim skenerjem ELM327 ugotovite, katera različica je. To je program identifikatorja ELM327. Preveri podporo za različice, prikaže rezultat na zaslonu. To bo pomagalo rešiti vprašanje nezdružljivosti nekaterih modulov in programske opreme.

  Na koncu

  Pred uporabo optičnega bralnika ELM327 je najbolje, da preživite nekaj časa in ugotovite, kako ne kupite lažnega ali nepodprtega diagnostičnega avtomobilskega sistema. Poleg tega je to elektronska naprava, ki lahko spremeni nekatere podatke v računalniku, tako da je potrebno izbrativeliko odgovornosti.

  Sorodne publikacije