Kako nastaviti zagonsko prednost BIOS-a: možne načine

Zakaj spremenim prioriteto zagona računalnika? Situacija je lahko drugačna, na primer z vnovično namestitvijo operacijskega sistema, s preverjanjem sistema za težave ali zlonamerno programsko opremo in še več. Obstaja več možnosti za reševanje tega vprašanja, ki si zaslužijo ločeno obravnavo, saj od uporabnikov zahtevajo določena znanja in veščine.

Kako priti v BIOS

Za začetek, povej, kaj je BIOS. To je v bistvu programski paket, zasnovan za izvajanje prednostnih nalog računalnika. Namreč:
 • delovanje operacijskega sistema;
 • povezava vse strojne opreme in perifernih naprav;
 • nastavitve fizičnega in operativnega pomnilnika;
 • stabilizacija in preverjanje funkcionalnosti centralnega procesorja;
 • dodeli prednostno nalaganje podatkov iz izbranega medija (trdi disk, izmenljivi medij).
 • Brez njega se operacijski sistem preprosto ne zažene. Podobna situacija se bo zgodila, če nastavitev BIOS-a ne uspe.


  Prva možnost vključuje prijavo v BIOS. Pravzaprav ni priporočljivo samostojno vstopati, cena napake je previsoka. Vendar je prednostna nastavitev zagona v BIOS-u, vsaj to orodje je najbolj priljubljeno med naprednimi uporabniki in strokovnjaki. Dejstvo je, da ima BIOS osnovne sistemske nastavitve, ki so odgovorne za pravilno delovanje celotne opreme, spremljanje temperature plošč, ki zagotavljajomedsebojno delujočih naprav. Torej, kako priti v BIOS? Vsak model računalnika ali prenosnika ima svoje vroče tipke, s katerimi lahko vstopite v to okolje. Pritisnite želeno tipko na primarnem zaslonu za prenos.

  Možnosti prijave BIOS-a na različnih modelih pripomočkov

  Kot smo že omenili, so ključi za prijavo BIOS-a za vsakega proizvajalca. Da bi ugotovili, kako spremeniti zagonsko prednost v BIOS-u, morate vedeti vsaj glavne: ASUS


 • . Tipka F2.
 • Acer. F1 F2 Del tipke. Možne možnosti so Ctrl + Alt + Esc, Ctrl + F2.
 • Lenovo. Ključi F2 F12. Manj pogosta F1.
 • Packard Bell. Tipka F2.
 • HP. Tipka F10. V primeru, da ne deluje - poskusite F2 F11 Del, Esc.
 • Na osebnih računalnikih je najpogosteje uporabljena tipka Del, vendar je vse odvisno od različice BIOS-a. Najpogostejše kombinacije so:
 • Ctrl + Alt + Esc;
 • Esc;
 • F1;
 • F2;
 • Ctrl + Alt + Enter.
 • Mimogrede, na prenosnikih Lenovo je poseben gumb - gumb Novo (ukrivljena puščica). Če kliknete nanj, ko je prenosni računalnik izklopljen, se bo zagnal, v oknu lahko izberete postavko BIOS Setup.

  Boot meni v BIOS-u

  Torej potrebujete pritisnjeno tipko, se izvede prijava v ukazno lupino. Kaj storiti naslednje? Če želite začeti, morate v oknu videti vse zaznamke. Skoraj vedno je prednostna nastavitev zagona v BIOS-u na zavihku Zagon. Če je vaš računalnik takšen BIOS, potem morate najti vrstico Boot Device Priority /Boot Settings. Prikazana je oprema, oziroma, v kakšnem zaporedju bo uporabljena. Privzeto je prikazan trdi disk(Trdi disk). Da bi ugotovili, kako spremeniti zagonsko prednost v BIOS-u, morate klikniti 1. zagonsko napravo in po potrebi izbrati pogon USB ali DVD. Oh ja, miš v BIOS-u ne deluje, zato morate delovati samo na tipkovnici.
  Za informacije: v vsakem BIOS-u se lahko ime te postavke razlikuje. Toda bistvo tega se ne spremeni, morate izbrati USB /DVD kot primarno zagonsko napravo. Ko je prednost spremenjena, morate zapustiti ukazno lupino, pritisniti F10 in Y. Računalnik se bo znova zagnal in začel z novo napravo, ki je prva.

  Drug način za dostop do menija Boot v BIOS-u

  Toda v prejšnjih različicah BIOS-a primarni zaslon ni videti tako. In ni zagonskih zavihkov. Da bi spremenili zagonsko prednost v BIOS-u, boste morali poiskati potrebne elemente menija. Če želite začeti, pojdite v razdelek Napredne funkcije BIOS in odprite seznam spremenljivih vrstic. Za spremembo zagonske prioritete je potrebna prva zagonska naprava. S klikom na to vrstico se odpre seznam vseh povezanih naprav. Po analogiji z drugimi različicami BIOS-a morate pritisniti tipko F10 in shraniti spremembe, ki jih naredite. Po tem se bo računalnik samodejno ponovno zagnal.
  Upoštevati je treba, da je namestitev prave naprave prvič ob zagonu sistema možna le, če je priključena na računalnik. V nasprotnem primeru PC ne bo identificiran.

  Klicanje Boot menija brez prijave v BIOS

  In če BIOS zahteva uporabniško specifične veščine, potem obstaja še en način za zagon zagonskega menija. On je velikolažje in celo neizkušen lastnik osebnega računalnika se bo s tem spopadel.
  Če ni jasno, kako v BIOS-u nastaviti zagonsko prednost, lahko neposredno prikličete meni. Na prvem zagonskem zaslonu morate pritisniti tipko "vroče", ki odpre meni Boot. Edino opozorilo: BIOS nikoli ne bo moral obiskati, da bi omogočil zagonski okvir v njegovih nastavitvah. To storite tako, da v meniju Boot izberete možnost Enabled. Skratka, zmožnost spreminjanja prioritete zagona operacijskega sistema je zelo pomembna za vse uporabnike. Seveda, če je računalniško znanje zelo šibko, potem ni potrebe za to operacijo. Ampak, če je oseba sposobna samostojno namestiti nov OS ali obnoviti obstoječe po virusnem napadu, so te metode pomembne.

  Sorodne publikacije