Kako zagnati BIOS (BIOS) na prenosnem računalniku ali računalniku

Če želite odpraviti nekatere težave z operacijskim sistemom ali samostojnimi napravami, morajo uporabniki pogosto dostopati do primarnega vhodno /izhodnega sistema BIOS-a, ki shranjuje informacije o vseh "železnih" komponentah, ki so v računalniku. Praktično vsi uporabniki stacionarnih terminalov vedo, kako zagnati BIOS pred zagonom sistema. Toda daleč od vsakogar si predstavljajo, kaj točno so funkcije, in kaj je mogoče storiti tudi za odpravo napak operacijskega sistema. Spodaj je gradivo, ki vam bo pomagalo razumeti glavne vidike, povezane s tem, kaj sploh je in kako je nastavljen primarni sistem.

Kaj je BIOS?

Začnimo z definicijo in pusti vprašanje, kako zagnati BIOS na strani. Primarni sistem hrani vse podatke o obstoječih "železnih" napravah, priključenih na matično ploščo, in kot periferijo.


Pravzaprav se vprašanje, kako zagnati BIOS v sistemu Windows 7 ali katerem koli drugem sistemu, lahko šteje za popolnoma napačno. Nekateri uporabniki zato menijo, da je zagon primarnega sistema odvisen od nameščene različice sistema Windows. Takoj moramo razburiti vse! Ali imate Windows, celo Ubuntu, ti operacijski sistemi imajo najprej le posreden odnos do nastavitev BIOS-a, ki je določen le z informacijami o "žlezi" (in potem ne vedno).

Kaj je UEFI?

Zdaj, ko rešujemo problem, kako zagnati BIOS v sistemu Windows 7 ali drugem sistemu, razmislite, kaj se predstavljanova različica vdelane programske opreme, imenovana UEFI.
Ta sistem se je pojavil pred kratkim. Najpomembnejša razlika, ki je bila prej absolutni standard sistema BIOS od novega UEFI, je ta, da ima trenutni sistem grafični vmesnik, ki je drugačen od DOS podobnega tipa BIOS-a, in omogoča ne le natančno nastavitev, ampak v nekaterih primerih tudi brez ponovnega zagona operativnega sistema sistemov.

Kako zagnati BIOS na Windows 7?

Zdaj pa zaključujemo glavno vprašanje. Če še vedno ni jasno, kateri operacijski sistem je nameščen v računalniku, je popolnoma nepomemben. Primarni sistem je mogoče naložiti tudi, če ni prisoten ali poškodovan.

Na stacionarnih terminalih je vprašanje, kako se prijaviti v BIOS na računalniku, ki je skladen s standardom PC, mogoče rešiti preprosto. Verjetno so mnogi opazili, da se na začetku nalaganja računalnika po igranju osnovnih informacij spodaj pojavi vrstica "Press Del to run setup" ali kaj podobnega. Na zaslonu ostane približno dve do pet sekund, v tem času pa morate imeti čas, da pritisnete označeno tipko, potem pa bo vnos nastavitev.

Kako zagnati BIOS na prenosnem računalniku?

Proizvajalci prenosnih računalnikov vedno bolj iščejo načine za vstop v obvoznico. Kako odpreti BIOS na prenosnih računalnikih? Vse je odvisno izključno od proizvajalca. Najpogosteje najdene tipke so v območju od F2 do F12. Pogosto lahko najdete njihove kombinacije s tipko Fn (dvojno). Še manj pogosti so temelji na dostopuna trojni kombinaciji, kjer Fn pomeni glavni gumb. Nazadnje, mnogi proizvajalci prenosnih računalnikov, da ne bi zapletli življenja uporabnikov, namestite bližnjico na tipkovnico. V tem primeru je vprašanje, kako zagnati BIOS, rešeno popolnoma elementarno (v nekaterih primerih celo brez ponovnega zagona sistema).
Pogosto je mogoče najti različne vrste menijev, ki omogočajo, da se prenosni računalnik prek primarnega sistema vrne v prvotno stanje. Na primer, v Sony VAIO za ta namen je na tipkovnici na voljo gumb ASSIGN, po kliku katerega lahko dostopate v meniju, kjer je dostop do BIOS-a na voljo. V modelih Dell za najnovejše izdaje obstaja poseben meni za preklop na parametre UEFI.

Posodobitev vdelane programske opreme

Kako odpreti BIOS, ste ugotovili. Zdaj pa preidimo na eno od najnujnejših vprašanj v zvezi z vdelano programsko opremo. Zakaj ga potrebujete? Dejstvo je, da računalniška strojna oprema postaja vse bolj prefinjena in novejša, sistemi BIOS-a pa se ne posodabljajo samodejno, nimajo časa za spremljanje izdaje novih naprav in, na koncu, ko so povezani, se ne določajo, kar povzroči, da je tudi Windows vse katera različica je začela nameščati gonilnike, ker se zdi, da je sistem najbolj primeren, vendar naprava ne deluje.
Poglejmo, kako zagnati BIOS v načinu posodobitve. Na nekaterih sistemih ima posebna funkcija v naprednih nastavitvah (nekaj podobnega kot posodobitev BIOS-a). Če je v meniju taka točka, ni nič lažjega, kot je ponovna vzpostavitev primarnega sistemainternet Če želite, lahko prenesete novo programsko opremo za svojo različico, vendar ne pozabite, da lahko nezdružljiva različica namestitve povzroči velik problem, če računalniška naprava sploh ne deluje.

Vprašanje, kako zagnati BIOS za nadgradnjo v obliki UEFI, je mogoče preprosto rešiti. Prenesete morate datoteko, ki se izvaja na spletni strani razvijalca (za prenosnike proizvajalca), in jo nato preprosto zaženite. Kaj je še bolj presenetljivo, se posodobitev ne začne iz primarnega sistema, ampak v okolju Windows. Samo morate zagnati ustrezno datoteko EXE in počakati do konca postopka priprave, nato pa znova zagnati računalnik in pred začetkom operacijskega sistema Windows se bo primarni sistem v obliki UEFI posodobil (po nadgradnji bo šel v drugi zagon).

Ponastavitev nastavitev. In kaj, če se sistem ne zažene?

Na koncu si poglejmo, kako zagnati BIOS, če se računalnik ali operacijski sistem ne zažene. Parametri primarnega sistema ne ustrezajo le čipu, ki je nameščen na matični plošči. Podpira trajno shranjevanje parametrov in CMOS baterijo. Če računalnika ni mogoče zagnati, ga preprosto zamenjajte. Z ekstrakcijo delovne tablice za približno pet minut dosežete popolno ponastavitev nastavitev BIOS-a na tovarno. Pogosto taka tehnika vam omogoča, da se znebite številnih težav, ki so povezane tudi z operacijskim sistemom. Najprej boste morali nastaviti čas in datum, saj podobne nastavitve v sistemih Windows, na primer, kosamodejne posodobitve se bodo zagnale, če se bo sistemski čas v BIOS-u razlikoval od nameščenega sistema Windows, bo prišlo do napake, ker imajo parametri primarnega sistema prednost pred sekundarnim (delovnim).

Sorodne publikacije