Kako narediti glasnejši zvok na prenosnem računalniku?

Pri težavah prenosnih računalnikov, povezanih z nizko ravnijo zvoka pri poslušanju glasbe ali gledanju videoposnetkov, praktično vsakdo poseduje opremo te vrste. Bistvo ni niti v tem, da vgrajeni zvočniki prenosnih računalnikov očitno niso zasnovani za zelo močno povečanje glasnosti, ampak da je takšno stanje mogoče opaziti tudi pri povezovanju stacionarnih zvočnikov. In daleč ne vsi uporabniki vedo, kako narediti zvok glasnejši kot ponavadi na prenosnem računalniku, čeprav je nekaj najpreprostejših rešitev tega problema, ki se imenuje, neposredno pod nogami. Oglejmo si nekaj najbolj priljubljenih tehnik, ki lahko povečajo glasnost predvajanja zvoka, pri tem pa upoštevajo vgrajena orodja operacijskih sistemov Windows, tako na področju programske opreme tretjih oseb kot na fizičnih metodah.


Kako narediti zvok glasnejši na prenosnem računalniku s tipkovnico?

Za začetek predlagamo nekaj najpreprostejših rešitev, ki so na voljo vsakemu lastniku prenosnega računalnika. Očitno ni smiselno reči, da imajo vse take računalniške naprave posebne gumbe ali bližnjice na tipkovnici, ki omogočajo prilagajanje glasnosti.
Na nekaterih modelih jih lahko namestite na glavno ploščo, medtem ko drugi uporabljajo glavne tipke na tipkovnici v kombinaciji, na primer s tipkami Fn, Alt ali Shift. To je najbolj osnovna stvar, ki jo lahko oseba ponudi.

Enostavne rešitve za izboljšanje zvoka

Kako narediti zvok glasnejši s tipkami za isti vgrajenimenim, in to je tako jasno. Ko pa dodate aktivno zvočno akustiko, ko je nadzor glasnosti nameščen neposredno na zvočnike ali subwoofer, lahko po nastavitvi največje glasnosti v okolju Windows dodate sistem zvoka zvok.


Vendar pa lahko pogosto najdete situacijo, v kateri zvok zdi, da je največji, in ko gledate film na spletu v brskalniku ali ko klepetate v svojem priljubljenem programu Skype z glasbo, je nekaj narobe.
Mnogi uporabniki na žalost ne posvečajo pozornosti prilagajanju ravni glasnosti v mešalniku, ki je vgrajen v operacijski sistem, saj so tam prikazani drsniki za prostornino za zagnane aplikacije. Kot je že jasno, lahko za zvišanje ravni zvoka enostavno premaknete za vsak določen program do največje možne vrednosti.

Spreminjanje avdio izhodov in akustike

Druga zelo pogosta situacija, povezana z znižanjem glasnosti, je uporabljena zvočna kartica. V ultrabookih so na primer pogosto nameščeni neintegrirani zvočni čipi, polne kartice pa se vstavijo neposredno v režo na matični plošči. Hkrati pa je malo ljudi pozornih na dejstvo, da je pri priključitvi zvočnikov na zvočno kartico ali celo na USB vrata izhodna raven veliko nižja kot pri uporabi izhodov za slušalke (to je aksiom). Zato je včasih z rahlo razliko v uporu stolpca in izhodu za slušalke najbolje uporabiti. Če govorite o tem, kako narediti zvok glasnejši s spremembo uporabljenegaSistem zvočnikov vam omogoča, da namestite resnično le tiste zvočnike, ki so enakovredni uporu z izhodi zvočnih kartic, na katere bodo priključeni. Vendar pa mnogi strokovnjaki svetujejo, da naredite veliko lažje in kupite brezžične zvočnike Bluetooth. Domneva se, da bo razlika v zvoku takoj uporabljena.

Vprašanje posodobitve gonilnikov

Občasno je lahko izguba glasnosti posledica dejstva, da so gonilniki zvočne kartice zastareli, saj ni skrivnost, da proizvajalci katere koli računalniške opreme nenehno prizadevajo izboljšati svoje delo za z namestitvijo novejših različic programske opreme za upravljanje. Možno je, da je njegova posodobitev in bo dala želeni učinek.
Posodobitev orodij Windows ni smiselna, vendar je bolje, da prenesete najnovejše gonilnike iz uradnega vira akustičnega proizvajalca (lahko celo natančno poiščete identifikatorje naprav, ki so definirani v Upravljalniku naprav) ali zaupate posodabljanje avtomatiziranih aplikacij, kot je Driver Booster, ki jih sami prepoznavanje nameščenih "železa" in nekaterih navideznih komponent ter iskanje najnovejših različic gonilnikov izključno na podlagi uradnih virov proizvajalcev in razvijalcev ter nato vključitev programske opreme v sistem brez udeležbe uporabnikov.

Kako Windows naredi zvok glasnejši z vgrajenimi orodji?

Toda vozniki ne morejo biti posebej nagrajeni, saj ne boste prejeli nobenega pomembnega dobička, tako rekoč, od objektivnegarazlogov. Toda kako se laptop zvok zviša? Kot se izkaže, če je potrebno, lahko uporabite tudi skrita sredstva operacijskega sistema, ki jih mnogi uporabniki pogosto pozabijo ali sploh ne poznajo.
To je, da se prikličejo nastavitve za naprave za predvajanje, izberejo želene na seznamu, odprejo lastnosti na zavihku Izboljšave, da aktivirate elemente za povečanje nizkih tonov in izenačevanje glasnosti. Kako narediti glasen zvok? Za prvi parameter lahko nastavite lastne maksimalne frekvence (ali pa jih pustite privzeto), vendar pa aktiviranje druge možnosti pri zmanjšanju glasnosti omogoča samodejno doseganje najvišje ravni. Toda obstaja zadnja stran. Dejstvo je, da se bo pretirano povečanje ravni signala v posnetku ali videu samodejno zmanjšalo. Pravzaprav je to načelo subtilne kompenzacije ali normalizacije, ki je praktično ista stvar.

Povečanje ravni predvajanja v igralcih programske opreme

Zdaj nekaj besed o tem, kako narediti glasen zvok pri uporabi vseh vrst igralcev programske opreme. Na primer, v klasičnem predvajalniku Windows lahko uporabite možnosti zvočnega posnetka in nastavite najvišjo stopnjo povečanja (Boost), prav tako pa povečate celotno raven na vrednost do 400%! Seveda to očitno ni res, vendar se razlika takoj čuti.

Predvajalnik VLC lahko najprej določi raven zvoka, ki jo je mogoče preseči, neposredno na vrstici glasnosti in vrednostdoseže 125%. V kombinaciji z dodatno obdelavo lahko dosežete še več. Nekateri igralci imajo tudi vgrajene DSP učinke, vključno z izenačevalnikom. Ko je aktiviran, nekateri svetujejo, da nastavite frekvenčni drsnik na najvišji položaj, kar bo znatno povečalo glasnost. Vendar se zdi, da to ni najboljša rešitev, zaradi česar lahko pride do hripanja in zaprtja. Najboljša možnost je uporaba vnaprej nastavljenih nastavitev ali lastnih poskusov. Programu foobar2000 je najbolj zanimivo. Kako narediti glasen zvok?
To je idealno za namestitev dodatnih komponent v obliki posebnih ASIO gonilnikov, kot tudi DSD procesorjev in visoko kakovostnih zvočnih kodekov.

Zunanji ekvivalenti moči in ojačevalci

Da bi povečali obseg danes, obstaja veliko specializiranih pripomočkov, ki naj bi lahko znatno povečali raven glasnosti operacijskega sistema. Ti vključujejo APO izenačevalnik, Letasoft Sound Booster in podobno.
Po mnenju razvijalcev druge aplikacije lahko povečanje obsega doseže 500%. Zgodbe, seveda, toda določen del resnice v tem je.

Večje težave s povečanjem obsega

Pri vsem tem je treba posebno pozornost nameniti nekaterim negativnim učinkom takšnih ukrepov. Prvič, kot smo že omenili, je z zelo občutnim zvišanjem ravni zvoka mogoče doseči zvok tretjih oseb in izkrivljanje signala, in drugič, jamstvo, da se priključeni zvočniki v trenutku zvoka predvajajo največ.prostornina preprosto ne raztrga difuzorjev (zvočnikov), absolutno ni. In če je v tem trenutku mikrofon vklopljen in se v zvočnikih zažene kap (piščalka), lahko sami dobite precej neprijetne občutke (če sploh ne zaglušite). Zato bodite pri takih poskusih zelo previdni in previdni.

Dodatne rešitve

Če govorite o glasnem zvoku na prenosnem računalniku, lahko dodate še nekaj nasvetov. Na primer, v prostorih dodatne opreme, kot so glasbena središča, ojačevalniki ali domača gledališča, je možno organizirati izhodni signal zvočnega signala na lastnih sistemih zvočnikov. Če želite uporabiti metode programske opreme, najprej poskusite obdelati zvok v posebnih urednikih, kot so Adobe Autody (prej Cool Edit Pro), Sound Forge in podobno.
Vsak tak program ima možnost ojačanja (Amplify) in normalizacijo (Normalize) avdio možnosti ter veliko dodatnih profesionalnih učinkov, ki se prekrivajo v realnem času ali uporabljajo pred poslušanjem pred shranjevanjem zvočnega materiala.

Sorodne publikacije