Elektromagnetno vzmetenje avtomobila: naprava, načelo delovanja, namestitev

Vzmetenje - najpomembnejši element vsakega avtomobila. Prav ta vozel zagotavlja povezavo med telesom avtomobila in dragim vozilom. Začasna prekinitev zagotavlja številne naloge. Ne gre samo za zagotavljanje udobnih pogojev za voznika in potnike. Od njegovega tipa in pogojev je odvisno, ali je manevriranje, nadzor in varnost avtomobila na splošno odvisna. Zdaj obstaja veliko vrst tekalnega mehanizma. Običajno na osebnih avtomobilih uporabljamo neodvisno vzmetenje s hidravličnimi amortizerji in vijačnimi vzmeti. Število in oblika vzvodov se lahko spreminjata (včasih je neprekinjen žarek na zadnji strani). Danes pa bomo govorili o povsem drugačni, inovativni elektromagnetni obesitvi avtomobila.

Opozoriti je treba, da je bil pojav elektromagnetnega polja raziskan že od Faradaya in Maxwella. Vendar pa se je v avtomobilski industriji začel razvijati šele v 80. letih prejšnjega stoletja.

Funkcije

Katere funkcije imajo elektromagnetne suspenzije? Na prvem mestu je povezava karoserije vozila (karoserije) s kolesi in cesto. Naslednja funkcija je zaznavanje in prenos do nosilnih sistemov sil, ki nastanejo, ko kolesa vplivajo na površino ceste. Tako zagotavlja nemoteno delovanje avtomobila. Strokovnjaki ugotavljajo, da za razliko od klasične suspenzije, elektromagnetni absorbira več neenakosti bolj kakovostno.

Naprava za elektromagnetno suspenzijo

Sestavljena je iz dveh komponent:
 • Elastične komponente. Njihova naloga -zaznajo udarne obremenitve v navpični ravnini in jih prenesejo, da bi uničile elemente.
 • Usmerjeno. Služijo za zaznavanje vzdolžnih in bočnih vplivov.
 • Blažilniki. To je blažilnik, ki gladi vse udarce. Na navadnih obeskih se lahko montira z elastično vzmetjo (tako imenovano McPherson stojalo).
 • Kakšna je razlika med elektromagnetno suspenzijo in konvencionalno? Glavni dejavnik je elektromotor.
  Hkrati lahko deluje kot dušilni in elastični element. V primeru klasičnega vzmetenja je vsak element odgovoren za svojo funkcijo - ročice premaknejo kolo v navpični smeri, blažilnik duši nihanje in vzmet podpira potrebno razdaljo in elastičnost šasije. Elektromagnetno vzmetenje namesto amortizerja zagotavlja enak električni motor, ki ga krmili mikrokrmilnik. Takšna shema naprave omogoča, da avto visoko raven nadzor, stabilnost in udobje.

  Kako deluje?

  Načelo elektromagnetne suspenzije je odvisnost magnetnega in električnega polja (to je načelo elektromagnetizma). Celoten sistem krmili računalnik, ki vsake dve sekundi odčita odčitke iz koles in vsakemu od njih pošlje ustrezen signal. Lastnosti dušenja so zagotovljene z majhnim motorjem, ki se nahaja na vsakem kolesu avtomobila.
  Strokovnjaki pravijo, da je naprava elektromagnetna suspenzija veliko enostavnejša od klasične. Tu ni delavcevtekočine, izredno tihi bloki in vzmeti. Vendar pa je namestitev elektromagnetnega vzmetenja drago užitek. Konec koncev, ideja ni bila v celoti izvedena in se je izvajala le na testnih poljih.

  Prednosti

  Strokovnjaki ugotavljajo številne prednosti tega vzmetenja:
 • Zanesljivost. V konstrukciji ni nepotrebnih elementov - nihanje se zavira zaradi elektromagnetne indukcije, brez vzmeti in hidravličnih blažilnikov.
 • Varnost. "Lexus LS", ki je bil vzet kot prototip, se praktično ni nagnil v vogalih. Še več, z ostrim zaviranjem se sprednje vzglavnice avtomatsko poravnajo v vodoravni legi. To odpravlja možnost drsenja in izrednega dogodka.
 • Udobje. Zaradi pametne uporabe računalnika lahko stroj vnaprej predvidi neenakosti. Tako je bil obesni udar maksimalen in telo je ostalo v vodoravnem položaju. Avto se ni zaletel na jame in ohranil svojo pot gibanja.
 • Stroškovna učinkovitost. Voznik lahko v vsakem trenutku premakne vzmetenje v mehanski način delovanja. Tako bo na zadnjem delu elektromagneta nastala električna energija.

  Proizvajalci

  V proizvodnji elektromagnetnih vzmetenj sodelujejo samo tri družbe:
 • SKF.
 • Dalfy.
 • "Bowes".
 • O značilnostih vsakega od njih - nadalje v našem članku.

  SKF

  Ta opustitev je razvita na Švedskem. Ima preprosto zasnovo in zanesljivost. Sistem sestavljajo dva elektromagneta. Kdaj?Stroj se premika s hitrostjo, krmilna enota analizira odčitke senzorjev koles in spreminja pretočnost dušilne komponente. Na ta način je zagotovljeno visoko gladko gibanje vzmetenja. Mimogrede, v podvozju SKF obstajajo tudi vzmeti - če krmilna enota ne pošilja več signalov električnemu motorju. Tudi vijačne vzmeti prispevajo k zaščiti telesa pred padcem na dolgem parkirišču.

  Dalfi

  Ta šasija je sestavljena iz enojnih amortizerjev. Vsak od njih je nameščen na lastno kolo. Amortizer je napolnjen z delovno snovjo z magnetnimi komponentami in samim elektromagnetom. Snov zapolni približno 30 odstotkov celotnega volumna blažilnika. Magnetni deli imajo velikost do 10 mikronov. Da bi izključili tveganje odvajanja magnetnega materiala v zasnovi, obstaja poseben premaz. Bata je elektromagnet. Povezan je z računalnikom, ki napaja signale po zbiranju podatkov senzorja.
  Kako deluje vzmetenje Dalfy? Načelo dela temelji na razvrščanju magnetnih delcev snovi. Ti so poravnani v določenem vrstnem redu, kar spremeni viskoznost celotne tekočine. Tako se amortizer premika na neenakost. Glavni plus vzmetenja je "Dalfy" - odzivnost. Sistem se na zahtevo odziva na računalnik 10-krat hitreje kot analogi z elektromagnetnimi ventili. Prav tako je za Dalfy značilna nizka poraba energije zaradi 20 W moči. Vzmetenje je univerzalno in ga je mogoče uporabiti za drugačno ploščad avtomobila. V primeru, da se krma ustaviSistem bo preklopil na hidravliko in bo deloval kot klasični blažilnik.

  "Bows"

  Razvil je leta 80 ameriški profesor Amar Boz. On je opravil izračune in določil najboljše parametre za inovativno avtomobilsko vzmetenje. Korporacija BOZ je postala vodilna v razvoju elektromagnetnih suspenzij. Sistem med preskusi je pokazal najboljše rezultate, ki niso primerljivi s konkurenti. Tako bi lahko linearni elektromotor deloval ne le kot elastičen, ampak tudi kot dušilni element. Tračni magneti so pritrjeni na palico. Skozi dolžino statorja premikajo izmenično. To vam omogoča nežno absorbiranje neenakosti, pa tudi izboljšanje vozne zmogljivosti. Vzmetenje "Bous" se lahko programira tako, da je v času manevra vklopljeno ustrezno kolo.
  Tudi to podvozje bi lahko delovalo kot električni generatorji. Tako so se med gibanjem avtomobila na neenakosti vsa nihanja pretvarjala v elektriko. Sestavljen je bil v akumulatorskih baterijah in se je lahko uporabil za nadaljnje delo z vzmetenjem. Med pomanjkljivostmi je visoka kompleksnost sistema. Za njegovo kakovostno delo je potrebna posebna programska oprema. Še vedno je v razvoju.

  Zakaj ni razširjena elektromagnetna suspenzija?

  Številni vozniki avtomobilov se želijo namestiti na avto. Težava pa je v tem, da razvoj ni popolnoma razumljen. Skozi leta ni bilo mogoče, da bi se ta začasna prekinitev zaživelamnožično proizvodnjo. Veliko govorimo o visokih stroških, ki bi pomembno vplivali na splošno cenovno politiko. Morda se bo v prihodnosti tak sistem še vedno izvajal na avtomobilih.
  Navsezadnje elektromagnetna suspenzija Bose in njene analogi zagotavljajo boljšo kap, medtem ko uporabljate silo indukcije. Ni zapletenih ročic in rokavov, ki jih morate stalno spreminjati in spremljati njihovo stanje.

  Zaključek

  Elektromagnetna suspenzija - resničen preboj na področju avtomobilske industrije. Sistem uporablja povsem drugačen, nenavaden, običajen princip dela. Zasnova odlikuje visoka zanesljivost in odpornost na obremenitve. Še ni bilo mogoče narediti suspenzije, ki bi zmanjšala nihanja bolje kot elektromagnetno.

  Sorodne publikacije