Kako odstraniti zvok tretjih oseb?

Samoumevno je, da se vsi, ki delajo z zvočnim materialom, pogosto soočajo s pojavom tujih šumov. Iz tega ne boste nikamor šli, razen če ne uporabljate računalniških programov za ustvarjanje lastnih skladb, pri katerih je najprej izključen videz popačenja in nezaželenega ozadja. Toda pri snemanju "živega" instrumenta, glas, ko je povezan, reproducira ali zapisuje opremo (ojačevalniki, "kombinatorji", zvočniki, mikrofoni itd.), Ne glede na to, ali ga želite ali ne, se bo vedno pojavil šum.

Kaj pomeni hrup in neželeni učinki: najpogostejše situacije

Najprej se odločimo s samim pojmom. Kaj mislimo s tujim hrupom? Po ideji, če govorimo v globalnem smislu, absolutne zvočne izolacije za danes ni mogoče doseči (razen v kozmičnem vakuumu). To je vsak zvok, ki nas obkroža, teoretično se lahko pripiše kategoriji hrupa. Toda v primeru snemanja zvoka ali predvajanja zunanjega hrupa, prihaja do neželenih izkrivljanj, povezanih z delom priključene opreme, z nekaterimi instrumenti, ki uporabljajo elektriko in celo s samim napajanjem.


V primeru zvočne opreme je lahko pojav hrupa predvsem posledica prisotnosti predolgih ali premalo zaščitenih žic. Pri povezovanju električnih kitar, kot v primeru mikrofona, se lahko pojavi hrup, ker jih sami pobirajo in mikrofoni. Pogosto vzrok hrupapostanejo enaka vodila v električnem omrežju z napetostnimi nihanji ali celo neustreznimi kondenzatorji. Naslednja težava je v videzih zvočnikov pri priključevanju mikrofonov, ko zvočnik zveni značilno piščalko. Kako se znebiti vseh takšnih neželenih stranskih učinkov in odstraniti tujce? Da bi našli najboljšo rešitev, bomo izhajali iz vsake posamezne situacije.


Kako odstraniti hrup tretjih oseb v stolpcih?

Z zvočniki in ojačevalniki je to najlažja stvar. Ker je glavni razlog za nastanek hrupa napačna zaščita, ohlapna namestitev kontaktov ali predolgi kabli (to je čista fizika), je prva stvar le potreba po preverjanju celovitosti žic, prisotnosti ozemljitve, gostote povezave itd.
Prav tako je zaželeno, da se žice zmanjšajo, če seveda obstaja takšna priložnost. Na splošno se predpostavlja, da je daljša žica, na katero se povezava, večja verjetnost zvoka tretjih oseb. Toda to še zdaleč ni edina možnost, saj lahko pri priključevanju slušalk (slušalke) najdete stranske učinke, ki so v teoriji, kot da so zaprti zaradi zunanjih vplivov.

Kako se znebiti zvoka tretjih oseb v slušalkah, ko je priključen na računalnik?

V večini primerov se za slušalke uporabljajo enake metode, ki se uporabljajo v primerih odprave hrupa v odprtih zvočnikih, ne le problem slabih stikov, ampak tudi neskladnost vhodne impedance vtiča ali priključka, ki služi zapriključite same slušalke. V tem primeru je priporočljivo preveriti njihovo združljivost. Če se med priključitvijo slušalk na računalnik prek zvočnikov pojavi zvok drugega proizvajalca, boste morali preizkusiti zvočnike in priključke zvočne kartice računalniške naprave. Da bi dosegli optimalne rezultate, je včasih priporočljivo uporabiti funkcije za preprečevanje hrupa, ki se lahko zagotovijo v akustičnem ojačevalniku ali v obliki niza orodij v operacijskih sistemih ali programerjih.

Kako odstraniti hrup iz mikrofona: najlažja metoda

Zdaj predpostavimo, da se je zunanji šum pojavil, ko je mikrofon priključen. Zelo pogosto se sliši močna piščalka. To je posledica dejstva, da je glasnost posnetka iz mikrofona previsoka v primerjavi s celotno glasnostjo zvoka na zvočnikih. V tem primeru je zaželeno, da se zmanjša.
Implicitno se predpostavlja, da pri snemanju z mikrofona raven vhodnega signala ne sme presegati polovice skupne ali največje glasnosti. Toda vse je v celoti odvisno od modela mikrofona, zvočne kartice, zvočnikov ali studijskih monitorjev.

Standardni postopek za odstranjevanje hrupa pri snemanju vokalov ali "živega instrumenta" z uporabo zvočnih urednikov

Z najenostavnejšimi težavami se zdi, da je jasnost jasna. Zdaj pa poglejmo tehnike odstranjevanja stranskih učinkov in hrupa pri snemanju instrumenta ali glasu v studiu ali doma. Za snemanje vokala v katerem koli studiu mora biti opremljen s posebnimprostor z zvočno izolacijo. O tem se ne razpravlja. Toda pri snemanju enake električne kitare iz hrupa samo ne znebiti. Če želite odstraniti stranske učinke, lahko uporabite posebne aplikacije v obliki zvočnih urejevalnikov in odstranite hrup z vgrajenimi sredstvi. Uporabite lahko pakete, kot so Sound Forge, Adobe Audition, Audacity in podobno. Ni slabo je virtualni studio Pro Tools, ampak za navadnega uporabnika, je lahko preveč težko obvladati, zato omejimo urednike na zvok in poskušamo odstraniti že posneti material. Na primer, vzeli bomo Cool Edit Pro, ki ga je družba Syntrillium kupila pri družbi Adobe in preimenovala v Audition (dejanja v obeh programih so praktično enaka).
V samem programu lahko uporabljate dve metodi, vendar je ena najpreprostejša uporaba lastnega vgrajenega filtra.
Samodejno brisanje se lahko aktivira prek menija učinkov z izbiro orodij za urejanje hrupa, ki so v ustreznem razdelku. Vendar pa je preprosta, vendar ne najboljša pot. Znebite se ga lahko samo z uporabo standardnih ovir, kot je električno omrežje, škripanje vinilnih zapisov pri digitalizaciji zvoka ali kaj drugega. In kaj, če ste posneli glas doma, in mikrofon je ujel zvoke izven ulice?

Ročno odstranjevanje šumov na podlagi standarda hrupa

V tem primeru lahko zvok vala maksimalno podaljšate vodoravno, nato pa označite fragment, ki ima hrup, vendar brez glasu. Atprogram bo sam odpravil ovire. Ampak po vsem, je nemogoče napovedati!

Da bi dobili najbolj popolno sliko, je najbolje, da zvočni posnetek ločite s hrupom (daljše je boljše), ga shranite v ločeno datoteko in ga nato s pomočjo orodja za zmanjševanje šuma prenesite kot šum, kot je prikazano na zgornji sliki.

Brisanje video hrupa

Kar zadeva odstranjevanje video hrupa, je najlažje uporabiti majhen, a močan in zanimiv pripomoček, imenovan Movavi.
Potrebno je prenesti videoposnetek, dvakrat klikniti na zvočni posnetek na časovni premici in nato na zavihku zvočnih nastavitev izbrati standardno razveljavitev hrupa ali prilagoditi raven s posebnim drsnikom z dušilnikom zvoka. Opomba: enako enostavno lahko urejate skladbo v katerem koli modernem urejevalniku zvoka, saj skoraj vsi znani programi te vrste podpirajo uvoz videa in omogočajo delo ne samo z zvokom, temveč tudi s sliko (če je potrebno, lahko prilagodite celo snemalno knjigo obrazca FPS).
Lahko tudi izvlečete zvok iz videoposnetka, ga uredite in nato zamenjate izvirni posnetek v videoposnetku z materialom brez hrupa.

Epilog

Tako preproste in najlažje metode, ki vam omogočajo, da se brez truda znebite vseh vrst neželenih motenj ali hrupa, ki se lahko pojavijo v vsaki situaciji. Na splošno je univerzalna metoda lahkoRavno pri uporabi urednikov avdio profesionalne ali polprofesionalne ravni, ki jih je mogoče odpraviti iz vseh ovir, in najprej narediti kakršne koli dodatne ukrepe, da bi zagotovili ustrezno zvočno izolacijo, sploh ni potrebno.

Sorodne publikacije