Nožna tipkovnica: opis, načelo dela, prednosti in slabosti

Klaviature se kljub temu, da opravljajo isto funkcijo, med seboj zelo razlikujejo. Glavna razlika je v mehanizmu pritiskanja tipk, ki določa dolgoživost in otipne občutke pri delu. V tem pogledu vodilni položaji zavzamejo izvijač tipkovnice. Načelo delovanja takšnih naprav temelji na delovanju membranskih tipkovnic. Zato jih ni mogoče obravnavati ločeno.

Škarje in membranske tipkovnice

Velika večina računalniških tipkovnic je opremljena z mehanizmom pritiskanja tipk z membrano. Je majhen silikonski pokrovček v obliki kupole, obrnjen navzdol, pritrjen na hrbtni strani ključa in se nahaja neposredno nad troslojno membrano. Ko ga pritisnete, se kontakt zapre in na računalnik se prenese določen nabor signalov. Vzvratno gibanje ključa nastane zaradi elastičnih sil, ki se pojavijo v silikonskem pokrovčku.
Različna kategorija mora vključevati tipkovnico izvijača, ki ima v svoji konstrukciji škarjasti mehanizem. Kot pri tipkovnici s tesnili se zapiranje stikov pojavi pri trkih sten triplastne membrane, vendar držanje ključa na določenem mestu natančno ustreza plastičnim "škarjam". Izvajanje tega mehanizma pri oblikovanju klaviature je bistveno izboljšalo njihove značilnosti.


Načelo delovanja

Ključi škarjaste tipkovnice so v konstrukciji plastični"Kape", ki imajo pol-cilindrične utore, ki jih povezujejo s škarjastim mehanizmom. Spodnja meja takšnih "steklenic" je v stiku s plastičnim pokrovčkom, vendar ni nanj vezana, kot na primer pri klasičnih membranskih tipkovnicah. Silikonske kape "pokrivajo" triplastno membrano. Ko pritisnete gumb na tipkovnici, se silikonska kapica pritisne proti vrhu membrane in jo potisne skozi posebno odprtino v spodnjem sloju, kar povzroči kratek stik, ki pošlje računalniški signal.
Za razliko od običajnih membranskih naprav, so tipke na tipkovnici stalno v "suspendiranem" stanju: miniaturne "škarje" potegnejo navzdol tipke in membrana ga potisne navzgor. Hvala za tako "soočenje" za operacijo, dovolj malo truda.


Prednosti tipkovnic

Vsaka tipkovnica je označena s številnimi indikatorji: moč delovanja, glasnost, ko pritisnete zvok, življenjsko dobo in premik ključa, to je razdalja, do katere gumb "ne uspe". za pošiljanje signala PC. S silo delovanja se tipkovnice ne razlikujejo veliko od silikonskih kapic. Odvisno od blagovne znamke proizvajalca se giblje od 25 do 100 gramov na osebo, v povprečju pa je ta vrednost v razponu od 60 do 80 gramov.
Glavna prednost tipkovnic je daljša življenjska doba. Če so ključi klasične membranske naprave sposobni "napenjati" samo do 1 milijona klikov, potem so gumbi na tipkovnici z "škarjami"zdrži najmanj 5 milijonov zadetkov. Pri proizvodnji visokokakovostnih materialov se ta številka poveča na 10 milijonov.
Dolžina "nožnih" ključev je običajno 1-25 mm, kar je 15-30 mm manj od klasičnih membranskih tipkovnic. To zmanjša odstotek pritiskov tipk in njihov neuspeh, da kliknejo na nič.

Slabosti tipkovnic

Glavna pomanjkljivost tipkovnic je v primerjavi z membranskimi napravami zapletena: zasnova: ključi so veliko bolj nepremični. Poleg tega je v preseku plastične "ljubezen", da bi dobili zaljubljen las, vlaken tkanine, ki je potem zelo težko ekstrahirati. Hkrati je tipkovnica z noži zaradi boljšega prilagajanja gumbov med seboj manj onesnažena s prahom.
Še en pomemben minus lahko imenujemo raven hrupa, izdana pri delu. Manjša količina silikona pri oblikovanju tipk zmanjšuje stopnjo amortizacije, zaradi katere slišite zvok trka gumbov z dnom tipkovnice. Poleg tega se zaradi manjše elastičnosti gumijastih čepov po vrnitvi ključa v prvotni položaj pojavijo značilni kliki. Membranske tipkovnice delujejo popolnoma brezšumno.

Komu prilega tipkovnica z izvijačem?

Tipkovnica z noži je zaradi manjšega napora, potrebnega za sprožitev tipk, najprimernejša za ljudi, katerih poklic je povezan z množico obsežnih besedil - tekstopisci, klicalniki in vsi tisti, ki na tipkovnico izbirajo na deset tisoče znakov na dan . Ob istem času, obremenitev na rokah v časudelo na takšni napravi bo veliko nižje od mehanske tipkovnice.
Če ste redni pisarniški delavec, tajnica ali želite občasno igrati v računalniških igrah zvečer, je smiselno pogledati na tipe membran. Zaradi nizke cene je na voljo vsem, hkrati pa bo njen vir dolgo časa. Za kibernetske tekmovalce, igralce in ljudi, ki se resno ukvarjajo z videoigrami, tipkovnica ne ustreza tipkovnici - veliko tveganje za naključne pritiske na tipke. Za to kategorijo ljudi bodo najboljša možnost mehanske naprave.

Proizvajalci tipkovnic

Med vsemi različnimi napravami, ki jih je mogoče izbrati na resnično stroškovno učinkovit način, je zelo težko. Med priljubljenimi oblikovalci klaviature s škarjastim mehanizmom pa je vredno poudariti:
  • A4Tech je kitajsko podjetje, ki proizvaja visokokakovostne periferne naprave za osebni računalnik, pozornost pa je treba nameniti modelom KV-300H, KH-5MU, KH-6MU in KH-100;
  • Dialog - najstarejša organizacija, ki deluje v Rusiji in je specializirana predvsem za avdio naprave, med tipkovnicami, si oglejte kopije CD-112 KP-113 in KP-114;
  • Gigabyte je tajvanski proizvajalec računalnikov, priznan kot eden vodilnih proizvajalcev profesionalnih pripomočkov za igre na srečo. Pri izbiri naprav bodite pozorni na model GK-K7100.
  • Za navigacijo, ko izberete dodelitev tipkovnice, kot tudi občutke, ki ste jih prejeli, ko pritisnete tipke - ne bojte se poskusiti. In ne pozabite - če med test tipkovnico z nožem mehanizem tipke ste zmedeni, je bolje, da se je, ker stebo delal za njo ne ducat ur.

    Sorodne publikacije