Kaj so ti vtičniki? Opis in primeri

Programska oprema je zelo pogosto dobavljena tako, da izpolnjuje minimalne potrebe uporabnikov. Toda sčasoma se lahko izkaže, da obstoječi funkcionalni sistem ne deluje. In potem navdušenci ali razvijalci sami naredijo posebne dodatke k svojim programom - plugins. O njih in bodo obravnavani v tem članku.

Kaj so ti vtičniki?

Glavne aplikacije praviloma vsebujejo vse potrebne funkcionalnosti. Vtičniki ga dopolnjujejo in razširjajo. V tem primeru ima program posebno sposobnost obvladovanja teh dodatkov.


Vtičniki obstajajo za različne aplikacije in programe - brskalnike, sisteme za upravljanje vsebin, urejevalnike slik, multimedijske predvajalnike in še veliko več.

Internet

Programska oprema za surfanje na internetu - najpogosteje uporabljeni vtičniki. Prvi, ki je aktivno predstavil svojo aplikacijo, je brskalnik Mozilla Firefox. V ta namen je bila ustvarjena ločena trgovina dodatkov, v kateri je vse, kar bi lahko bilo potrebno na najrazličnejših področjih - urejevalniki kod, monitorji, blokatorji oglasov, "gugalnice" in drugo.

Pregled aplikacij za Firefox

Vtičniki brskalnikov so majhne skripte, ki jih program razume in izvaja. Kljub dejstvu, da je to le dodatek, je lahko funkcionalnost zelo široka in sposobna veliko.

Adblock Plus

S prevlado oglaševanja na internetu je ta plugin postal eden najbolj priljubljenih. Opravi eno preprosto funkcijo - bloki, tj. Skrije različne oglasne enote na prikazovalnih mestih. To je toomogoča shranjevanje dohodnega prometa in pospeševanje obremenitev spletne strani. Prav tako lahko blokira pojavna okna na promocijskih straneh.


Video DownloaderHelper

Ta vtičnik je orodje za prenos videoposnetkov z različnih mest, ki ne nudijo te funkcije, kot je Youtube. Začne delovati, če zazna, da je račun medija pripravljen za prenos na strani. Ikona vtičnika vas obvešča, da je datoteka na voljo za prenos in ko jo kliknete, aktivira ta postopek.

FireBug

Vsak spletni razvijalec vsaj enkrat, vendar se sooča s potrebo po analiziranju lastnega spletnega mesta ali spletnega mesta nekoga drugega, da bi našel ranljivosti ali preprosto izboljšal svoje znanje. FireBug je plug-in za pregledovanje in urejanje kode spletne strani. Na voljo je tudi analiza prometa in učinkovitosti.

S3 Google Translator

Uporabnik pogosto pride do strani svoje regije ali države, pa tudi do tujih strani. V skladu s tem je lahko vsa vsebina v tujem jeziku. Ta vtičnik je tolmač. V njegovem arzenalu je več različnih jezikov in narečij. Samo en klik lahko prevede spletno stran. V najnovejši posodobitvi, razvijalci so uvedli funkcijo učenja jezika, to je, zdaj, obisk spletnih strani na internetu, skupaj s tem lahko dopolni besednjak vseh zainteresiranih jezikov.

Flash

Flash se uporablja za ogled videoposnetkov in številnih medijev na internetu. To je posebna oblika, optimizirana za prenos medijev v omrežjih. Firefox uporablja vtičnik ShockWave Flash. Kaj je to? To je totako kot tista, s katero lahko gledate filme, video posnetke in animirane slike. Številna spletna mesta lahko med drugim uporabljajo Flash za nadzor gumbov, povezav in drugih objektov.

Drugi primeri dodatkov

Kot primer brskalnika Firefox zgoraj so bile prikazane značilnosti njegovih dodatkov. Google Chrome in Yandex.Brauser sta posodobljena s svojimi nabori vtičnikov. Res je, da se praktično ne razlikujejo. Ista funkcionalnost je mogoče najti za ta dva brskalnika. Ali bodo imena nekoliko drugačna.

Photoshop

Najbolj znani grafični urejevalnik na svetu, imenovan ime, ima ogromen nabor vtičnikov, ki močno poenostavljajo delo oblikovalcev in ljudi, ki stalno delajo v Photoshopu. Med njimi so že pripravljene ikone, pomočniki za ustvarjanje postavitev, predstavitev, projektov, predmetov in še veliko drugih uporabnih orodij. Skoraj vsaka naloga v Photoshopu lahko najde vtičnik, ki bi mu pomagal, da bi ga takoj rešil.

Znana vprašanja dodatkov

Z uporabo vtičnikov je vredno razumeti, da je to ista koda kot katera koli druga aplikacija ali program. Zato lahko včasih uporabniki naletijo na težave, kot je "plug-in ni podprt". Kaj je to in kako se s tem spopasti? Vse je zelo preprosto. Prvič, priporočljivo je namestiti aplikacije iz uradnih prodajaln programske opreme. Drugič, razvijalec morda ne bo imel časa za dokončanje njegove vloge, na primer po posodobitvi brskalnika. V tem primeru lahko iščete drug analog ali čakate vupa, da bo posodobljena različica. Včasih lahko naletite na preprosto sesutje vtičnika. Kaj je to? Tukaj se je treba spomniti, da je plugin skript, ki vsebuje kodo. Kar pa lahko povzroči napake pod določenimi pogoji. Znebite se tega, tako da posodobite aplikacijo, jo posodobite ali preprosto obnovite.

V zaključku

Trend v modularnosti programske opreme je vse večji. To je mogoče pojasniti z dejstvom, da program tako najde svojo prilagodljivost in funkcionalnost. Uporabnik lahko izbere, kako bo uporabil program z dodajanjem ustreznih vtičnikov. Lahko ga primerjamo s katerim koli operacijskim sistemom. Ko je nameščen, če je seveda prvotna slika, ne zbirka, ima samo standardne programe in orodja. Potem uporabnik začne namestiti svoje programe in tako zadovolji njihovo potrebo po potrebnih orodjih. Podobno delujejo tudi vtičniki.

Sorodne publikacije