Kako zategniti verigo na VAZ-2107 z lastnimi rokami?

Proizvajalci avtomobilov postopoma zavračajo uporabo verižnega pogona. Prenos je bolj udoben za uporabo in ne povzroča hrupa pri delu. Zato so avtomobili VAZ, začenši z osmo družino, opremljeni z jermenskimi pogoni. Toda klasična "Žiguli" je ostala z verižnim pogonom. Ni izjema in model 2107 - zadnji od "klasike". V današnjem članku bomo pogledali, kako pravilno potegniti verigo VAZ-2107 in kako prepoznati simptome okvare.

Osnovni znaki raztezanja

Simptomi tega problema so specifični. In zelo jih bo težko zamenjati z nečim drugim.
Glavne značilnosti raztegnjenega verižnega distribucijskega elementa so:
 • povečan hrup motorja. Da, sama veriga je zelo glasna. Toda v tem primeru bo zvok spremljal značilna jakna, tudi v prostem teku. Ko se pritisk na pedal poveča, se bo intenzivnost trza povečala.
 • Nestabilni vrtljaji motorja. Ker imamo sedaj fazne faze, se motor vrti. Obstajajo prekomerne vibracije, ki se prenašajo v telo.
 • V nekaterih primerih poteka zamašitev dude. V tem primeru bo pomagala samo njegova zamenjava. Kako zategniti verigo na VAZ-2107? Karburator je bil tu nameščen do sredine 2000-ih. Za razliko od injektorskih motorjev za vrtenje ročic je tukaj dovolj, da zavrtite ragljo. Toda ne gremo naprej in razmislimo o več načinih, kako zategniti motorno verigoVAZ-2107.

  Orodja

  Katera orodja potrebujemo za delo? Kako zategniti verigo na VAZ-2107? Da bi bila operacija popravila uspešna, potrebujemo komplet ključev "36" in "13", kot tudi glave "8" in "10". Poleg tega bomo potrebovali zaustavitve - antitusi, izvijači in klešče.

  Zategnitev verige - prva metoda (brez odstranitve vtičnic ventila)

  Najprej moramo vgraditi avto na ravno površino in ga pritrditi z antitusivi. Nato nastavite vzvod za preklop oddajnika v nevtralni položaj. Nato odstranite pokrov pogona.
  Ko se sprosti dostop do tokokroga, rahlo popustite napenjalec. Nahaja se ob vodni črpalki. Potem s pomočjo glave "na 36" pomaknite ročico za 360 stopinj. Nato napenjalnik povlecite do maksimuma. Mi zaženemo motor in preverimo stopnjo napetosti. Grom mora biti izgubljen.

  Zategnitev verige je druga metoda (z odstranitvijo pokrova ventila)

  Če je veriga hrupna, izvedemo naslednjo operacijo. S pomočjo ključev ne odstranimo samo pogona, temveč tudi pokrov ventila s strani GBC. Hkrati je mogoče ročno preveriti napetost verige, ko se sprosti zvezda odmične gredi.
  Tako smo rahlo popuščali napenjalec in v dveh obratih zavrtili ročično gred. Po tem popolnoma napnite napenjalec verige pnevmatike. Nato ročno preverite element. Ne sme biti nikakršnega poveševanja. Veriga mora biti elastična. Če je tako, namestite pokrov ventila in pogon. Upoštevajte topokrov ventila je enakomerno zategnjen. Vijaki se vrtijo gladko od središča okoli robov.

  Podrobnosti o samoprilagoditvi

  Včasih je lahko postopek nastavitve napetosti večkrat potreben. Zato natančno preberite, kako se ta postopek izvaja. Torej, ko je pokrov odstranjen, morate pritisniti v napenjalcu. V ta namen odvijte ustrezno protimatico. Takoj ko se sprostite, bo napenjalni prtljažnik dal značilno klike. Če se to ne zgodi, in zaklepna matica je že skoraj privita, morate potrkati na nosila. Včasih se vključi v bat. Poskusite, da ne poškodujete tega elementa in nežno nanesite udarce skozi plast gume. Zaradi izvedenih operacij se mora element izvleči. Kako zategniti verigo na VAZ-2107? Z velikim ključem pomaknite ročično gred. Mora se ustaviti na mestu največjega upora. Dovolj, da zavrtim nekaj zavojev. S pomočjo ključa pritrdite gred v ta položaj in privijte navojno matico.
  Kako še naprej vleči verigo na VAZ-2107 s svojimi rokami? Povežite napenjalec in preverite, kako je pritrjen. Če je veriga elastična, namestimo vse elemente in zaženemo motor. Pri preverjanju učinkovitosti krmilnega pogona ne sme biti tujih šumov, ki bi se povečali s hitrostjo ročične gredi.

  Zakaj je tako pomembno storiti?

  Med delovanjem je veriga izpostavljena precejšnji obremenitvi. Navsezadnje je v interakciji z dvema gredi - ročicama in razdelilnimi. Sčasoma se predmet izvleče. Spreminja semotorja začne teči nestabilno. Kot rezultat, plavajoče hitrosti in sam mehanizem skoči na enega ali več zob. Če je veriga začela izdajati hrup, je to prvi znak za diagnozo. Verjetno napetost ni uspela. V večini primerov pa prihrani elementarno ureditev. Strokovnjaki priporočajo, da se veriga zategne vsakih 15.000 kilometrov. Njegov vir je okoli 100 tisoč. V tem času je treba zamenjati element. Prav tako se spreminja moderator. Pred napenjanjem verige na VAZ-2107 preverite njeno stanje.
  Vse potrebne elemente je mogoče najti v kompletu za popravilo VAZ-2107.

  Sklep

  Torej smo ugotovili, kako lahko neodvisno ujamemo verigo časovne razporeditve na VAZ-2107. Kot lahko vidite, lahko celotno operacijo opravite sami. Glavna stvar je, da pravočasno opazimo simptome. Če se je veriga začela zaganjati, je bila oslabljena. In če je motor začel teči nestabilno, je skočil čez en ali več zob.

  Sorodne publikacije