Regulator temperature z daljinskim temperaturnim senzorjem: pregled, specifikacije

Upravljanje opreme za ogrevanje v sodobnih vezjih se izvaja s pomočjo termoregulatorjev. To je naprava, s katero lahko lastnik konfigurira delovno postajo na določen način delovanja. Najbolj tehnološko napredni modeli termostatov predlagajo prilagoditve več parametrov in celo njihovo samodejno popravljanje. Obstajajo različni pristopi k organizaciji interakcije med opremo in opremo za nadzor. Široke možnosti za to povezavo zagotavlja termostat z daljinskim senzorjem temperature zraka, ki se lahko vgradi pri odstranitvi iz grelne naprave.


Značilnosti termostatov z daljinskim senzorjem

Najenostavnejši modeli termostatov so opremljeni z vgrajenimi senzorji. Njihova naloga je določiti trenutni temperaturni režim neposredno v prostoru, kjer deluje ogrevalni sistem. Naprave z daljinskim senzorjem se uporabljajo v primerih, ko je temperatura potrebna zunaj prostorov, kjer se nahaja nadzorna oprema. Toda naloga upravljavca ostaja enaka - na podlagi sprejetih kazalnikov za urejanje parametrov delovanja ciljne opreme. Na primer, termostat z daljinskim senzorjem temperature zraka se lahko namesti poleg kotla, in občutljiv element v tem primeru se bo nahajal v sobi, ki je usmerjena ogrevalna funkcija. Še ena praksa se izvajapristopa k uporabi daljinskega senzorja. Včasih je nameščen na ulici, tako da so obratovalni parametri istega kotla nameščeni v skladu z zunanjimi podnebnimi razmerami. Vendar podobni sistemi uporabljajo tudi standardne sobne senzorje, ulični analogi pa delujejo kot dodatni indikator.


Za katero opremo se uporabljajo termoregulatorji?

Klasičen primer uporabe termostatov je sistem talnega ogrevanja. Regulatorji lahko delujejo tudi v omenjenih kotlovskih enotah, radiatorjih in drugih vrstah grelnikov. Funkcija senzorjev ostaja enaka za celotno skupino opreme tega tipa - za spremljanje temperaturnih indeksov. Zunaj domače uporabe je smiselno poudariti področja, kjer se uporabljajo sistemi za oskrbo z vodo, zamrzovalniki, hladilni sistemi itd. V tej infrastrukturi se uporabljajo kompleksni temperaturni releji, ki lahko združujejo več senzorjev v enem sistemu. V industrijskih podjetjih je uporaba daljinskih senzorjev posledica potrebe po nadzoru več upravljanih con, ogrevanja, ki ga izvaja ena ogrevalna enota.

Sorte

Obstaja več znakov razvrstitve naprav. Prvič, to je način predstavitve podatkov. Obstajajo elektronski in mehanski termoregulatorji, ki se razlikujejo po natančnosti in zanesljivosti. Modeli prvega tipa imajo praviloma majhen koeficient napake, vendar so manj odporni na fizikalne vplive.Mehanika velja za zastarelo tehnično podlago, zato se naprave te vrste na trgu pojavljajo redkeje.
Še en znak delitve temelji na metodi namestitve. In sam termostat in senzorji lahko prevzamejo tla, zrak in steno. Prav tako se načela povezovalnih komponent razlikujejo. Na primer, termostat v vtičnici z daljinskim senzorjem odpravlja potrebo po ločeni napajalni liniji. Če uporabljate brezžični senzor, bodo postopki namestitve popolnoma omejeni na fizično namestitev naprave brez električnih operacij.

Značilnosti naprav

Ključni kazalnik delovanja je moč regulatorja. Ta parameter je določen z zahtevami glede obremenitve, s katerimi bo naprava delovala. Tipični modeli gospodinjstev imajo potencial 3-36 kW. To bo dovolj za servisiranje produktivnega kotla ali skupine majhnih grelnikov. Mimogrede, da bi bilo mogoče delati z več enotami hkrati, proizvajalci zagotavljajo večkanalno krmiljenje. Tudi povprečne karakteristike naprave pogosto omogočajo integracijo temperaturnega releja, ki lahko hkrati pokriva 5-10 con. Pomembno je tudi temperaturno območje, ki mu bo sledilo pričanje. Tipična naprava je običajno v območju od 5 do 45 ° C. Za posebne namene nudite spremembe, ki delujejo v območju do 90 ° C.

Tehnološki dodatki

Funkcionalne inovacije v takšnih napravah redko najdemo, ker so usmerjene k jasniopravljanje določene naloge. Je to, da lahko ločene različice skupaj s temperaturo beležijo tudi vlažnost. Glavna stvar je tehnološki razvoj termoregulatorjev v smislu ergonomije upravljanja. Za izboljšanje udobja senzorjev se izvajajo Wi-Fi moduli, nadzorne plošče pa same dobijo nastavitve na dotik in zasloni s tekočimi kristali. Priljubljen je tudi priljubljen digitalni termostat z daljinskim senzorjem, ki podpira programiranje. Za razliko od standardnih elektronskih modelov so takšne naprave zasnovane za obdelavo kompleksnih algoritmov, pri čemer lahko izvorni podatki služijo kot dokaz več temperaturnih indikatorjev.

Proizvajalci

Na domačem trgu nudijo visokokakovostne termoregulatorske modele Teplolux, Caleo, Honeywell, Electrolux, itd. Za specialistične ali industrijske aplikacije, Grand Mayer in Thermo ponujajo zanimive modele. V zvezi s stroški, proračun termostat z zunanjim senzorjem temperature v povprečju je na voljo za 1-15 tisoč rubljev. Digitalne naprave z brezžičnimi senzorji so ocenjene na 2-3 tisoč

. Kako izbrati ustrezen model?

Pri upravljanju z večkomponentnimi ogrevalnimi napravami ali širokim razponom naprav je treba odločiti na podlagi projekta. V tehnični obliki je treba navesti dovoljene značilnosti za posebne kontrolne točke. V domači uporabi lahko odgovornim območjem zaupate s 5-10-conskimi regulatorji, katerih moč jepribližno 36 kW. Če izberemo model za krmiljenje sistema talnega ogrevanja ali majhnega kotla, se bo ujemal elektronski termostat z zunanjim temperaturnim senzorjem dvo-conskega tipa. Pri tej izbiri se lahko varno osredotočite na ergonomske in slogovne prednosti modela.

Sklep

Samo v redkih primerih je na voljo sodobna tehnologija ogrevanja brez nadzornih plošč v osnovni konfiguraciji. To pomeni, da se možnost neposredne ureditve pogosto domneva privzeto. V zvezi s tem se lahko postavi vprašanje, ali je termoregulator z zunanjim senzorjem temperature zraka tako potreben. Seveda, ureditev je mogoče izvesti na neposreden način - poleg tega v isti osnovni opremi zagotavlja tudi možnost brezžičnega nadzora. Vendar pa lahko poseben termostat s senzorjem lastniku popolnoma odvzame potrebo po nadzoru ogrevalnega sistema. Naprava bo samodejno prilagodila obratovalne parametre, kar bo zagotovilo ne le udobno delovanje, temveč tudi ekonomičnost porabe goriva.

Sorodne publikacije