Sistem vodenja projektov Atlassian JIRA: pregled, pregledi, analogi in alternative

Atlassian Jira Project Management Software - eden najnaprednejših sistemov za vodenje projektov na današnjem trgu. Najpogosteje se uporablja v podjetjih, ki razvijajo programsko opremo kot bug tracker (programska oprema za sledenje in popravljanje napak v programih, kot tudi za nadzor popravka teh napak). Jira je priročna, saj združuje sistem za nadzor projektov in sistem za sledenje napakam - obstaja veliko programov, ki opravljajo samo eno od teh funkcij.


Atlassian Jira: description

Programska oprema Jira je na voljo v več različicah:
 • Jira Software je orodje za razvoj programske opreme.
 • Jira Service Desk - za podporo storitev za podporo strankam.
 • Jira Core - za upravljanje poslovnih projektov, ki vam omogočajo sledenje nalogam.
 • Priljubljenost Atlassian Jira je posledica prilagodljivosti in prilagoditve. Možnost prilagajanja programa za določen projekt zagotavlja množica dodatnih nameščenih vtičnikov.

  Kako deluje Atlassian Jira? Kratek diagram

  Jira vam omogoča, da predstavite trenutni potek dela kot niz nalog in je primerno upravljati skupaj in ločeno. Vsaka naloga je posebej izdelan element s parametri. Približna oblika lahko izgleda takole:
 • ime - kateri projekt je naloga (naj na kratko in jasno odseva bistvo);
 • vrsta naloge;
 • prednost - kako kritično je izvajanje ali neizpolnjevanje te naloge;
 • komponente;
 • status;
 • Vsebina je podroben in podroben opis.
 • Poleg naloge lahko dodate sliko ali posnetek zaslona in pustite komentar, da pojasnite podrobnosti. Z ustvarjanjem naloge lahko določite, kateri udeleženec ga mora izpolniti (vključno z vami). V zameno, tisti, na katerega ste "obesili" nalogo, lahko zavrnete izvedbo in preusmerite nazaj k vam ali se strinjate - in nato pošljete nalogo, ki je že opravljena za preverjanje.


  Po tej shemi Atlassian Jira deluje kot strežnik: preizkuševalci "ujamejo" hrošče v razviti varnosti, jih popravijo v Jira in pošljejo razvijalcu fiksni bug, ki je odgovoren za to območje kode. Po odpravi napake razvijalec preusmeri odprto nalogo nazaj na tester, tako da je slednji prepričan, da se napaka ne ponavlja več. Po tej nalogi dobi status "zaprto". V vmesniku Atlassian Jira je projekt videti kot seznam nalog, skupaj z njimi pa so prikazani njihovi statusi in udeleženci, odgovorni za izvedbo.

  Orodja za timsko delo

  Ustvarjalci programa so vnesli nekaj priročnih orodij za vodenje projektov. Na primer, tako imenovana scramble plošča vam omogoča, da hitro vidite, katere naloge so pravkar načrtovane, delo, na katerem se že izvaja, in ki so že bile narejene.

  Stroški licence

  Programska oprema podjetja Atlassian ni brezplačna: za njeno uporabo boste morali kupiti licenco. Obstajata dve cenikategorije - za majhno skupino (do 10 oseb) in za rastočo ekipo. Za prvo kategorijo nakup licenčne različice programa stane 10 $ na mesec. Za podjetje se višja cena bistveno poveča - od 50 $ do 1500 $, odvisno od velikosti podjetja. Plačilo se lahko opravi ne samo mesečno, ampak tudi letno.
  Za vse uporabnike proizvajalec zagotovi kratek preskusni rok 7 dni in možnost zajamčenega vračila denarja, plačanega za licenco, v 30 dneh. Vendar pa je treba imeti v mislih, da je denar za licence za mala podjetja ne vrnejo, saj, glede na podjetje, takoj pojdite na dobrodelne potrebe. Po 7 dneh boste morali kupiti licenčno različico programa ali pa boste nanj še naprej uporabljali. Ne mislite, da lahko razbijete Atlassian Jira. Crack (licenčni ključ krekerja programa) za to programsko opremo ni tako enostavno najti in je preprosto neetičen. Za tiste, ki ne želijo uporabljati plačanega izdelka, je na svetu veliko brezplačnih analogov. Nekaj ​​jih bomo pogledali na koncu članka.

  Izboljšanje obsega: Atlassian Jira Enterprise

  Za organizacije, ki so dosegle velikost korporacij, razvijalci Atlantisa ponujajo izdelek Jira Enterprise. V takšnem obsegu lahko program podpira do 100.000 uporabnikov hkrati, zahvaljujoč ločenemu strežniku, ki je ustvarjen za potrebe korporacije. Ta pristop zagotavlja zmogljivo delovanje in stalen dostop do podatkov. Seveda, število krat poveča in cena izdelka - od 6 do 450 tisoč dolarjev naleto
  Tudi za velika podjetja Atlasian ponuja izključno tehnično podporo, ki je na voljo 24 ur na dan, - za 35 tisoč dolarjev na leto. Še 30.000 - in vaše podjetje nenehno svetuje specialist v Atlasu. Njegova glavna naloga je, da vam pomaga čim bolj optimizirati potek dela, spremljati trenutno stanje na projektih, analizirati rezultate in napovedati nadaljnji razvoj.

  Analogi in alternative

  Čeprav je Jira ena najbolj izpopolnjenih in vsestranskih programov za upravljanje projektov, ima veliko analogov, vključno s prostimi. Tudi samo ime je sklicevanje na japonsko besedo Gojira, kar pomeni "Godzilla" - Japonci ne izgovarjajo črke "p". In Godzilla pa je namig prototipa in tekmovalca "Jiri" - programa Bugzilla ("Bugzilla"). Za razliko od Jira se Bugzilla brezplačno distribuira, vendar je manj prilagodljiv, bolj aktualen z Jira in je primeren samo za sledenje hroščem. Še en prost analog je Mantis. Ta program omogoča konfiguriranje sistema za sledenje napakam in delo s podporo. Zanimivo je, da to ime nakazuje tudi na plenilca. V angleščini je mantis molitvena knjiga. Med drugimi programi za sledenje napakam - BugTracker.NET, Track, Redmine, The Bug Genie. Ti programi so v okoljih veliko enostavnejši od Jira. Nasprotniki Jire omenjajo tudi neprimerno mobilno aplikacijo. V kategoriji vodenja projektov konkurenca "Jire" vključuje med njimi domače plačilne menedžerje: brezplačno "Planfix", "Megaplan", "Simple"Poslovni »in licencirani« Bitrix ». Od tujih analogov - Asana, Zoho Projects, Trello Jira je vsekakor dobra, če pa potrebujete brezplačen izdelek, lahko vedno izberete analog z enakimi funkcijami.

  Sorodne publikacije