Kaj defragmentirati disk: namen in funkcija, koristi

Večina uporabnikov je že slišala za koncept defragmentacije in ve, da ga je priporočljivo redno izvajati, vendar iz neznanega razloga gledajo na potrebo po takšnem postopku s prsti, ne da bi popolnoma razumeli, kaj defragmentira disk na računalnikih Windows. V zvezi s tem je treba pojasniti, katere procese predstavljajo, kako delujejo, kako pogosto je potrebno (ali ne) izvesti ta dejanja in katera orodja uporabiti najboljše.

Kaj je defragmentacija diska in zakaj je potrebna v operacijskem sistemu Windows: uvod

Za začetek podajamo osnovne teoretične informacije o splošnih določbah. Če kdo ne ve, so vse datoteke na trdem disku shranjene kot integralni objekti in ne na enem mestu, kot je običajno predstavljeno v Raziskovalcu. Ta zaslon je sprejet, kot da bi uporabniku olajšal dostop do potrebnih datotek. Toda na trdem disku je struktura datoteke predstavljena povsem drugače. Vse datoteke so razdrobljene (fragmenti), ki jih je mogoče zapisati na različnih mestih (na različnih skladbah ali celo na različnih ploščah). Vsak program se lahko ujema z več kot eno datoteko, da ne omenjam niza njegovih posameznih fragmentov, na katere je razdeljen. Če želite zagnati aplikacijo ali odpreti datoteko, mora sistem sestaviti vse dele.


Če pa so deli datotek razpršeni po celotnem disku, mora sistem hiteti, da bi našel prave komponente,in med izvajanjem mehanskih dejanj, povezanih z gibanjem glave, bere trdi disk na površini. Jasno je, da konstantna obremenitev trdega diska ne le poveča čas iskanja potrebnih fragmentov datotek, temveč tudi skrajša življenjsko dobo trdega diska. Torej, kaj je defragmentacija trdega diska, in zakaj ga potrebuje? Očitno so mnogi že ugibali, da defragmentacija pomeni samo proces racionalizacije fragmentov datotek, ki jih premikajo na območje, kjer so bili vedno "pri roki". Prvič, to velja samo za najpogosteje uporabljene datoteke. Poleg tega sistemu ni treba nenehno iskati datotek, ki se gibljejo okoli celotnega pogona, ampak se samo obrnejo na določeno mesto, kjer so bili postavljeni.


Kako deluje datotečni sistem?

Kaj je defragmentacija diska in zakaj je potrebna v praktičnem smislu, je mogoče zlahka razumeti na podlagi predlaganega enostavnega primera. Predstavljajte si, da greste v knjižnico.
Knjižne police so v določenem vrstnem redu (npr. Razvrščene po abecednih imenih, avtorjih, žanrih itd.). Jasno je, da boste v iskanju prave literature takoj prišli na to polico, ki natančno ustreza možni lokaciji knjige, ki jo želite. Kaj, če bi vsa stojala nenadoma padla in knjige bile na tleh? Kako dolgo boste iskali, kar potrebujete? Enako velja za trdi disk. Analogijo lahko naredimo takole. Predpostavimo, da je program avtor tega programaKnjige so datoteke, naslovi avtorskih knjig - fragmenti. Da bi dobili idejo o delu pisatelja (zbirka del), boste morali zbrati vse njegove knjige skupaj. Zato je enostavno razumeti, kaj defragmentira disk. Ta postopek vam omogoča tudi združevanje programskih datotek na eno mesto, tako da lahko izberete želeno datoteko in odrezek za hiter zagon.

Kaj defragmentira trdi disk v praksi?

Zgornji primer je najlažje razumeti procese defragmentacije, toda v praksi je vse videti precej bolj zapleteno, čeprav obstaja nekaj analogij. Ampak poglejmo, kaj defragmentirati disk, če greš od potreb povprečnega uporabnika. Operacije defragmentacije, izvedene v procesu brisanja, niso omejene na urejanje datotečnih struktur.
Pogosto je priporočljivo izvesti defragmentacijo, ker se pogosto uporabljene datoteke premaknejo na najhitrejša območja trdega diska, kar omogoča ne samo pospešitev zagona ali odpiranja dokumentov, ampak tudi podaljša življenjsko dobo trdega diska, saj je za iskanje datoteke, ki jo iščete, potrebno manj denarja. čas, kot tudi na minimum, se zmanjšajo vsa mehanska dejanja, povezana s premikom glave za branje na površini (v tem primeru je primerljiva z bralcem, ki mora porabiti manj energije za pošto za želeno knjigo). Vse skupaj omogoča, da dosežemo in povečamo produktivnost celotnega računalniškega sistema (in tudi v smislu OS).

Treba je defragmentiratipolprevodniški pogoni?

V zadnjem času postajajo vedno bolj priljubljeni najnovejši trdi diski v obliki SSD diskov.
Zato je vredno povedati nekaj besed o tem, kaj defragmentira disk glede na take nosilce. Paradoks, ampak ničesar! O delovanju računalniškega sistema to nikakor ne bo vplivalo na noben način, in nekatere naprave v tem razredu defragmentacije so v celoti kontraindicirane! Če imate v računalniku ali prenosnem računalniku nameščen disk SSD, vam sploh ni treba defragmentirati, še posebej, ker celoten proces traja veliko časa in lahko, odvisno od skupne količine vseh particij, traja več ur, in sam naprava že ima visoko hitrost branja in zapisovanja podatkov.

Kako izvesti defragmentacijo z orodji Windows?

Da bi popolnoma razumeli, kaj defragmentira disk Windows 7 ali kateri koli podoben sistem v tej družini, ga morate dokončati, potem pa boste lahko sami presodili rast zmogljivosti v računalniku.
V vseh operacijskih sistemih, da se ne bi sprehajali po slumih sistemskih orodij, lahko uporabite standardni "Explorer", kjer morate prek izbranega diska ali razdelka prek menija PCM preklopiti na lastnosti in nato kliknite gumb za optimizacijo na zavihku storitve. V oknu izberite potrebne razdelke in kliknite gumb za začetek procesa defragmentacije.

Opomba: Ne morete narediti analize, ker jo je treba opravitiv primeru, če redno defragmentirate medije in želite na tej točki vedeti, v kakšni meri je razdrobljenost. Ko prvič zaženete postopek ali po dolgem premoru, se analiza stanja še vedno izvede samodejno. Če želite slediti procesu v realnem času, lahko na posebnem grafikonu v sredini okna, kjer različni fragmenti ustrezajo kvadratom različnih barv. Ta določa mesto, kjer se analiza trenutno izvaja, in splošni videz, ki ustreza naročanju strukture datoteke.

Programi tretjih oseb

Nekaterim uporabnikom nekatere funkcije sistema niso všeč. V večini primerov to velja le za predolgo trajanje postopka. Zato uporabniki raje uporabljajo podobne ozko usmerjene izdelke programske opreme drugih razvijalcev. Skoraj vsi pripomočki tega razreda delujejo približno enako, čeprav se lahko metode in končni rezultati zelo močno razlikujejo. To je posledica dejstva, da lahko v nekaterih aplikacijah neodvisno konfigurirate procesne parametre, ki jih lahko uporabite za ureditev, na primer komponente uporabniškega programa ali aplikacije v ozadju, velike datoteke in prosti prostor. Toda v uporabi so res videti preprostejše in hitrejše.
Ena izmed najbolj zanimivih aplikacij se lahko imenuje pripomoček SmartDefrag iz iObita. Nastavitev ni vedno priporočljiva, lahko pa uporabite tudi tiste, ki so privzeto na voljo. V praktičnem smislu ta program (za najbolj skromneštetje) deluje dvakrat hitreje kot podobno orodje Windows.

Kako pogosto je potrebna defragmentacija?

Kakšno splošno defragmentiranje diska mora biti jasno. Navsezadnje so vsi uporabniki zainteresirani za to, kako pogosto je potrebno izvesti takšna dejanja. Implicitno je predpostavljeno, da je pri aktivni vsakodnevni rabi računalnika z ustvarjanjem, brisanjem in shranjevanjem informacij, nameščanjem in odstranjevanjem programov ali s stalnim brskanjem po internetu, potrebno vsaj enkrat tedensko defragmentirati. Če se računalnik uporablja manj pogosto, se lahko obdobje podaljša na en mesec. Vendar pa morate to storiti v vsakem primeru, ker isti sistemi Windows nenehno nameščajo vse vrste posodobitev, kar je enako namestitvi novih programov, in datoteke za posodabljanje se lahko razpršijo po vsem disku. Za SSD, kot je navedeno zgoraj, ta storitev ni potrebna.

Nastavitev urnika

Še vedno je treba dodati, da imajo orodje izvornega programa Windows in aplikacije za defragmentiranje tretjih oseb možnost načrtovanja razporejanja.
Takšne postopke je mogoče avtomatizirati, vendar je treba upoštevati tudi določitev življenjske dobe. Najbolje je, da nastavite časovno omejitev, ko je računalnik neaktiven (ne delate zanje). Nekatere nastavijo možnosti za izvajanje defragmentacije, ko se sistem zažene. Toda to je daleč od najbolj racionalne rešitve, saj se bo sistem upočasnil, vendar med vzdrževanjemnobeno drugo dejanje, povezano s spreminjanjem, ustvarjanjem ali brisanjem datotek in programov, absolutno ni priporočljivo, saj bo sam proces na nek način lepo minil. Da, in stalen dostop do trdega diska, tudi, ne bo dodal, da je dolgoživost.

Sorodne publikacije