Kitajski iskalnik Baidu.com - Googlov konkurent?

Kitajski iskalnik Baidu je samozavestno zaobšel svoje konkurente. Danes se uvršča na 1. mesto na Kitajskem, 8. v Severni Koreji, 10. v Hong Kongu, 15. na Japonskem, 27. v Tajvanu in 82. v Združenih državah. Iskalnik Baidu ima v LRK enako priljubljenost kot Google v Evropi.

Konkurent Google iz nebesne

Baidu je ena največjih internetnih podjetij na svetu. Ustanovili so ga januarja 2000 nekdanji študenti Eric Xu in Robin, ki sta pridobili visoko izobrazbo v Ameriki. Uspelo jim je pritegniti približno 12 milijonov dolarjev naložb. Njihov cilj je bil ustvariti domače internetno podjetje, ki bi lahko tekmovalo z ameriškimi "pošasti", kot so Google, Yahoo in Bing.


Naslov dobesedno prevaja "stotine krat", "tisočkrat" ali "neštetokrat". Vzet je iz zadnjih vrstic pesmi Xin Qingzi "Zelena jade" na Festivalu luči. Piše: "Stotinekrat sem iskal v množici, nenadoma se je vrnil, ona, ona je tam, v nejasni luči goreče sveče." Pesem govori o osebi, ki išče svoje jade. Po mnenju razvijalcev, kitajski iskalnik Baidu simbolizira nenehno iskanje ideala. V zvezi s tem je ime iskalnika včasih prevedeno kot "iskanje sanj".

Zlati ščit

Neuradni projekt se imenuje "Veliki kitajski požarni zid" (besedna igra, kar pomeni starodavni Great Wall in mrežni požarni zid). To je navidezni ščit, ki obravnava filtriranje internetnih vsebin v LRK.Razvoj projekta je trajal 5 let. Konec leta 2003 je Zlati ščit začel z delom.


Poleg tega se na Kitajskem poleg tehnologije "ščit" uporablja tudi tehnologija zaklepanja DNS. Obstaja "črni seznam" območij, dostop do katerega je popolnoma zaprt. Filtriranje spletnih strani poteka prek ključnih besed, ki so posredne ali neposredno povezane z državno varnostjo. Kitajski Baidu, Sogou in Soso so priljubljeni iskalniki ne samo doma, ampak tudi v Evropi. Kaj ne boste povedali o Googlu, Bingu in Yahooju, ki hitro premikajo svoj vodilni položaj na Kitajsko.

Dosežki

Kako priljubljen je iskalnik baidu.com? Vsak dan ga obišče približno 50 tisoč uporabnikov interneta. Uvrščena je med prvih 10 najbolj priljubljenih in donosnih spletnih mest, ki se uvrstijo le na velikane, kot so Google, Facebook, YouTube, Yahoo in Wikipedia.
Sredi leta 2006 je vodilni kitajski iskalnik začel projekt "Baidu" ali "Baidu Bike". V prvih treh tednih je potovala v kitajsko Wikipedijo in postala vodilna v državi. Enciklopedija Baiduja je podvržena popolni cenzuri, kot je iskalnik sam. V začetku leta 2017 vsebuje približno 14 milijonov člankov. Z drugimi besedami, v Baidupedia več informacij kot v ruski, angleški, kitajski in nemški Wikipediji skupaj. Glede na Alexa Traffic Rank, je baidu.com uvrščen na 4. mesto na svetu. Indeks mesta vsebuje več kot 90 milijonov grafičnih datotek, 800 milijonov spletnih strani in več kot 12 milijonov medijskih vsebin.
V letu 2013 je Baidu skupaj z nemškim podjetjem Symantec izdal lastni protivirusni program Baidu Antivirus.Predsednik podjetja Zhang Yatsin je leta 2016 objavil svoj ambiciozen načrt. Pet let kasneje namerava začeti s serijsko proizvodnjo avtomobilov (samoupravo).

Tekmovalci

Baidu na nebesni tržnici nedvomno vodi. Po mnenju strokovnjakov uporabljajo 65% do 85% prebivalstva Ljudske republike Kitajske. Toda kljub tej priljubljenosti ima ta "velikan" svoje konkurente: So.com, Sogou.com in Soso.com. Ti kitajski internetni iskalniki se borijo za stranke in sanjajo, da bi prišli ven v voditelje.
Iskalnik So.com se je pojavil 12 let po Baidu, zdaj pa ima v lasti 17% trga. So v lasti Qihoo 360, njihov poudarek pa je predvsem na lastnikih "piratskih" ali nezakonitih kopij Windows na Kitajskem. Programi 360 sledijo preverjanju pristnosti in vam omogočajo, da namestite posodobitev OS. Qihoo aktivno sodeluje z Nokio in Googlom na področju mobilnega iskanja in načrtuje vstop na evropske trge. V zadnjem času je družba kupila delnice svojega konkurenta Sogouja, v povezavi s katerim se lahko njen položaj na trgu poveča za 10%. Kitajski iskalnik Soso.com pripada največjemu internetnemu ponudniku Tencent. Podjetje je ustvarjalec tako uspešnih projektov, kot sta Messenger WeChat in QQ, v lasti Riot Games. V mobilnem iskanju se z zaupanjem uvršča na drugo mesto (15% trga).

Tuji iskalniki na Kitajskem

sistem Bing.com kljub podpori Microsofta niso priljubljeni na Bližnjem vzhodu. Uporablja ga ne več kot 1% prebivalstva države in samo za iskanje informacij o virih v angleškem jeziku.
Zaradi popolne cenzure je Google.com zavrnil delo na Kitajskem. V letu 2010 je družba zaprla svojoPredstavništvo v državi in ​​preselitev v Hong Kong. Googlov delež na kitajskem trgu se je znatno zmanjšal in trenutno znaša 3%. Zaradi Googlove skrbi je kitajski iskalnik Baidu okrepil svoj položaj na domačem trgu. Z odkritjem japonske različice je postala drugi iskalnik na svetu.

Sorodne publikacije