Grafična kartica GTX 275: Funkcije, opis, prednosti in slabosti

Nvidia je znana po svojih grafičnih karticah. Letno izdaja nekaj novih modelov in na tisoče oboževalcev brez težav zbira denar za najnovejše različice lastnih grafičnih adapterjev. In treba je reči, da je bilo to vedno tako. Priljubljenost proizvajalca ni nikoli padla in na trgu praktično ni konkurence. Vsak model najde svojega kupca. Enako se je zgodilo s specifikacijami GTX 275, ki so se izkazale kot sporne.

Boj za prvenstvo

Kljub temu, da Nvidia skoraj nikoli ni imela nobenih tekmovalcev, bodo navijači AMD s to izjavo vedno zagovarjali. Vredno je reči, da "rdeče" podjetje včasih proizvaja kul odločitve, vendar bolj pogosto ostane le dohitevanje.


To se dogaja zdaj in takrat je bilo leta 2009. Nvidia se je odločila izdati dva modela na novih GT200 čipih. Razvili so jih pri 55 nm tehničnega procesa in se izkazali kot donosne komponente sistema.
Na splošno presenečenje AMD je ostala zadržana, ne da bi se odzvala na nič vrednega, vendar je kasneje še vedno naredila pomembno napoved. Da ne bi izgubili prvenstva, se Nvidia odloči za izdajo še enega modela serije GTX 275. Značilnosti te grafične kartice so se izkazale za konkurenčne in sposobne vnesti model v konkurenčni boj.

Predstavitev grafične kartice

Medtem ko nihče ni vedel o značilnostih GeForce GTX 275, je proizvajalec glasno pospremil občinstvo. Podjetje je adapter predstavilo kot napravo z najnovejšo GPU, ki je dobila boljše zmogljivosti inimela funkcionalnost brez primere. Pravzaprav je uporabnik še vedno imel poznan čip GT200. Vendar so bile uvedene nekatere inovacije.


O grafični kartici

Novo je prejelo večje število aktivnih izvršilnih enot in novih urnih tečajev. Značilnosti GTX 275 so dovolile, da je video kartica potekala med 260 in 285 različicami. Glavni konkurent v tem segmentu je bil model AMD - Radeon HD 4890. Stroški novosti iz Nvidie so bili 260 $.

Značilnosti grafičnega pospeševalnika

Kot smo že omenili, model temelji na čipu GT200b. Opravljen na 55 nm tehnološkem procesu. Znotraj dela 14 milijard tranzistorjev. Osnovna frekvenca je 633 MHz. Opremljen z modelom tehnologije, ki je izvajal pretočno obdelavo tock in slikovnih pik. Na voljo je bila tudi podpora za 10 različic DirectX. Funkcija Shader Model se spopada z generiranjem geometrije in snemanjem vmesnih podatkov.
Prednji model je imel vsa potrebna vrata: DVI, HDMI, DisplayPort, itd.

Referenčna grafična kartica

Značilnosti Nvidia GTX 275 so se izkazale kot odlična rešitev za zmogljivost srednjega sistema. Kot smo že omenili, je bila osnovna frekvenca 633 MHz, medtem ko so univerzalni procesorji delovali pri indeksu 1404 MHz. Število slednjih je znašalo 240 kosov. Bloki teksture so bili 80 in mešalne enote - 28. Hkrati je bila efektivna frekvenca pomnilnika 2268 MHz, njen tip pa je GDDR3. Grafična kartica ima kapaciteto 896 MB in veliko število uporabnih funkcij.

Spremembe

Kot ponavadi so značilnosti Nvidia GeForce GTX 275 zanimive tudi za druge proizvajalce.Zato je bilo precej sprememb. Praviloma so se razlikovali po videzu in zato tudi v embalaži. Prav tako lahko opazimo majhno razliko v celotnem kompletu naprav.
Nekateri proizvajalci so se odločili, da bodo izvedli tovarniško overclock, tako da so se novi izdelki prodajali z že povečano frekvenco. V ostalih primerih je bil za osnovo uporabljen isti referenčni model. Najbolj priljubljene so bile modifikacije iz Zotca, Asusa in Palita. S tem grafičnim pospeševalnikom so sodelovali tudi drugi, manj ugledni proizvajalci.

Zotac

Dobavljen je bil dokaj živahen model pakiranja. Proizvajalec, kot vedno, je postavil podobo zmaja podjetja in opozoril na glavne prednosti nakupa tega izdelka.
Poleg značilnosti GTX 275 so tu tudi kupci čakali na presenečenje. Polje je dalo igro Race Driver GRID. Na hrbtni strani informacij je bilo še več. Proizvajalec je navedel celo majhno navodilo za namestitev adapterja v ohišje računalnika. Notranjost škatle je bila vse, kar je bilo potrebno za povezavo naprave. Proizvajalec ni obžaloval več adapterjev DVI za druga vrata. Obstaja tudi kabel za mešanje zvoka. Prav tako v škatli najdete garancijsko kartico, CD z gonilnikom in programsko opremo ter nalepko z logotipom podjetja. Navzven se je model razlikoval tudi od referenčnega. Kljub temu, da je bila osnova vzeta na plošči Nvidia, je plastično ohišje dobilo novo zasnovo. Zgoraj je nalepka, ki prikazuje zmaja in ime modela. V bližini je luknja, v kateri se nahaja ventilator hladilnika.
Z odstranitvijo zgornjega pokrova,lahko vidite hladilni sistem. Sestavljen je iz dvokomornega radiatorja, cevi za prenos toplote in bakrene plošče. V bližini je kompaktni ventilator. Kot pri referenčnem modelu, obstaja tudi vseh 896 MB pomnilnika, ki je povezan s čipi Samsunga. Nazivna frekvenca je 24 GHz. Značilnost tega modela je, da je Zotac sam overclockiran, zato adapter deluje na frekvenci 702 MHz. Shader transporterji so pospešili tudi na 1512 MHz.

Asus

Spremembe tega proizvajalca se vedno razlikujejo po kakovosti, vendar tudi pri visokih stroških. Asus GTX 275 se praktično ni spremenil. Ta grafična kartica je bila poslana v blagovno znamko s potrebnimi informacijami za kupca.
Proizvajalec ni obžaloval svojih oboževalcev in različnih adapterjev. Seveda, je nalepko podjetja vstavil v škatlo. Videz modifikacije je zelo podoben Zotac. Na plastičnem pokrovu lahko vidite luknjo, skozi katero je opazen ventilatorski hladilnik. Naprej je nalepka, ki prikazuje viteza in dani model naprave. Kljub visokim pričakovanjem uporabnikov so nastavitve adapterja ostale nespremenjene. Pred nami je skoraj referenčni model, samo v novem "zaviti". Grafična kartica, ki deluje s čipom GT200, se uporablja pri frekvenci 633 MHz. Pomnilniška frekvenca je ostala tudi referenčna - 1130 MHz. Naprava podpira večprocesorsko delo, ima 240 univerzalnih procesorjev, 32 ROP-ov in 80 procesorjev teksturiranja.

Pospeševalnik deluje s prostornino 896 MB, ki se razdeli na 14 čipov podjetja Hynix. Vrsta pomnilnika GDDR3. Verjame se, dafrekvenco čipov je mogoče dvigniti na 1.250 MHz, vendar se je Asus odločil zapustiti navdušence, ki želijo eksperimentirati z overclockingom.

Palit

Še en proizvajalec, ki ni mogel prenašati značilnosti grafične kartice GTX 275. Sprememba je bila dostavljena v svetlo označeni škatli, ki prikazuje žabo. Proizvajalec je dal glasen slogan, ki bi lahko dal upanje, da je model igra.
Sprednji del paketa prikazuje glavne parametre adapterja: frekvenco, prostornino in vrsto pomnilnika, uporabljene tehnologije. Od zadaj je proizvajalec izpostavil natančnejše lastnosti naprave. Znotraj palitne embalaže kupcu ni ničesar prihranilo. Čeprav je praksa pokazala, da je bil tak kompleten standard. Poleg grafične kartice lahko najdete tudi navodila, disk z gonilniki in programsko opremo. Imeli so tudi različne vrste adapterjev in SPDIF kabel. Ta sprememba se zelo razlikuje od prejšnjega videza. Dobila je izboljšan hladilni sistem. Kljub dejstvu, da je od izdaje te različice minilo več kot 7 let, tudi danes plastično ohišje izgleda elegantno. Takoj je jasno, da pokriva zmogljiv hladilni sistem, ki je sestavljen iz hladilne mreže, bakrenih cevi in ​​jedra ter dveh ventilatorjev. Tokrat so bili navijači precej večji, poleg tega pa so zdaj še dva, zato obstaja možnost, da se modifikacija lahko pospeši brez skrbi zaradi pregrevanja.
Palit se je odločil, da ne bo poskusil s tovarniškim overclockingom, pač pa prepušča strankam. Zato vsikazalniki so ostali primerljivi. Box adapter deluje na jedru GT200 s 633 MHz in zmogljivostjo pomnilnika 896 MB. Pogostost pomnilnika ne presega 1134 MHz.
Nekateri uporabniki so seveda poskusili z overclockingom. To je spodbujal visokokakovostni hladilni sistem, ki je omogočal povečanje napetosti. Zaradi tega je frekvenca jedra postala 715 MHz, pomnilnik pa 13 GHz. Od vseh obravnavanih možnosti je to zagotovo najboljša in najbolj obetavna možnost.

Prednosti in slabosti

Značilnosti grafične kartice GeForce GTX 275 so bile dobre za svoj čas. Podjetju je uspelo "zapolniti" luknjo v svoji liniji in odpraviti nos konkurenta. Prednosti tega modela so rezultati testov. Kljub skeptičnim pričakovanjem, ki ga narekuje hitra izdaja te grafične kartice, je v nekaterih točkah presegla Radeon HD 4890. Grafični pospeševalnik je dobil dobre frekvence in pomnilnik. 896 MB, celo namenski igralci so manjkali na glavi. Prav tako občudovali možnost overclocking napravo in dobre rezultate tovarniške overclocking. Ampak to ni bilo brez slabosti. Sprostitev GTX 275 čuti jasno marketinško napačno podjetje. Prodajalec tega modela je proizvajalec skoraj popolnoma "pokopal" GTX 285. Seveda je slednji nekoliko višji od frekvence, vendar je njegova cena veliko večja.
Čeprav je GTX 275 veliko cenejši, lahko overclocking poda podoben rezultat. Toda takšno stanje je povsem običajno za Nvidijo, ki poskuša zajeti primat na vse možne načine in včasih naredi tržne napake v naglici. Omeniti je treba minusevedno dobre spremembe. Vredno je priznati, da je bila najbolj živa različica Palita. Poleg elegantne zasnove ima ta model velik potencial, saj ima zmogljiv hladilni sistem. Vse to je privedlo do odličnih indikatorjev za overclocking.

Sorodne publikacije