Nokia N9: Pregled in funkcije

Nokia, ki je bila nekoč vodilna na trgu pametnih telefonov, je postopoma izgubila svoj položaj v razvitem svetu. Njena platforma Symbian ni bila sposobna tekmovati s sodobnimi operacijskimi sistemi, kot sta Android in iOS, zato so bile sprejete težke odločitve. Platforma MeeGo naj bi utrla pot za popolnoma nov OS za pametne telefone, vendar se je sprememba pri upravljanju načrtov spremenila. Operacijski sistem so žrtvovali Windows Phone. Kljub temu je finsko podjetje na zelo omejenem seznamu držav uspelo sprostiti telefon Nokia N9, ki ga bodo za vedno zapomnili s svojim edinstvenim operacijskim sistemom.

Čeprav je bil proizvajalec na trgu pametnih telefonov vedno neuspešen, so projektiranje in montaža področja, kjer je podjetje redko razočarano. Vsi modeli, od 3310 do N93 in N8, so dale daleč zadaj. In Nokia N9 je 3310 N8 in N93 skupaj in združena v en kos plastike. Rezultat je najbolj osupljiv dizajn, ki je bil kdaj ustvarjen. Še nikoli ni bilo nič takega in skoraj ne bo.

Oblikovanje

Ohišje telefona je izdelano iz strojno obdelanega polikarbonata, ki mu daje poseben videz. Premaz je matiran in na voljo v modri, magenta, črni in beli barvi, od katerih je vsaka videti enako rafinirana. Zadnja plošča je rahlo konveksna, tako da je telefon bolj udoben za ležanje v roki. Logotipi Nokia in Carl Zeiss so jedkani s kromirano obrobo, ki obdaja objektiv. Levo od fotoaparata je dvojna LED bliskavica. Na zgornji plošči sta dva okostjazapahi, ki skrivajo režo za kartice micro-SIM in micro-USB. Nastavljivo stikalo za prostornino in stikalo za vklop. Poleg ključavnic ni drugih načinov za prodiranje v notranjost. Baterija je skrita in ni odstranljiva, vendar obstaja možnost izbire med 16 ali 64 GB.

Njegova velikost ne dosega rekordnega modela. Telefon Nokia N9 je precej debel (12 mm), 135 g pa vam omogoča, da začutite prisotnost naprave v žepu. V primerjavi z brezhibno zasnovo so ti parametri precej šibki. Toda N9 je zelo prijazen, da ostane v vaših rokah. Eden od teh je dovolj, da pametni telefon priporoči vsem uporabnikom, ne da bi vedel njegovo funkcionalnost. Nokia ponuja celo zaščitno torbico. To je vrhunec desetletja izkušenj, kar dokazuje, da čeprav podjetje ni zelo dobro v programski opremi, strojni del pa ostaja na svoji višini.

Zaslon

Na sprednji strani prevladuje ukrivljen zaslon AMOLED s 39-palčnim zaslonom. Nokia N9 nima kapacitivnih ali fizičnih gumbov na sprednji plošči. Približevanje in osvetlitev.Po mnenju uporabnikov, velik zaslon.Barve so skoraj SAMOLED, vendar so veliko bolj nadzorovane.Nokia N9 je postavljen v bližini zaščitnega stekla in besedilo se zdi, da plava nad njegovo površino.Matrix z ločljivostjo 854 x 480 izgleda \ t veliko boljši od pametnih telefonov Samsung kseli je mogoče videti s prostim očesom (njihova gostota je 251 ton /inch), vendar je zaslon dober v vseh pogledih, tako v zaprtih prostorih in na neposrednem soncužarki

Kmalu pred uradno uvedbo pametnega telefona se je pojavila ponarejena Nokia N9. Kitajska različica ima velikost zaslona 3 palcev.

MeeGo

Nokia N9 je prvi pametni telefon, ki upravlja operacijski sistem MeeGo 1.2 Harmattan. Pod prevlado Androida in iOSa je morala Nokia res imeti nekaj posebnega, kar bi lahko pustilo svoj pečat. Jedro MeeGo OS je gugalnica. Z dvojnim klikom na zaslon ali gumb za vklop odstranite ključavnico. Tukaj lahko dobite osnovne podatke, kot so čas, sporočilo, trenutna skladba itd. Za zamenjavo, rob zaslona prikaže eno od treh namizij. Primerno je omeniti zasnovo steklenega pokrova. Zdi se, da njegov rob priteče v zgradbo, tako da se bo naravna premaknila z meja.
Brisi opravijo vse. Na katerem koli OS zaslonu ali odprtokodni aplikaciji, da se vrnete na eno od glavnih strani, je dovolj, da se pomikate po robu zaslona. Program lahko zaprete s preprostim drsenjem zaslona od zgoraj navzdol.

Delovni zasloni

Prva glavna stran je seznam kanalov in sporočil uporabnika. Vsebuje posodobitve za vire Facebook, Twitter in RSS. Tukaj so prikazana tudi vsa neprebrana besedilna sporočila, e-pošta ali neodgovorjeni klici. Če želite, lahko izklopite sporočilo Twitter ali Facebook. Drugi zaslon vsebuje seznam vseh nameščenih aplikacij. Za mape ni podpore, zato je seznam dovolj dolg, če obstaja veliko programov. Če kliknete ikono, lahko premaknete ikonoizbrišite tisto, kar spominja na iOS. Tretji zaslon je področje večopravilnosti. Vse odprte aplikacije so tukaj prikazane kot kartice. Z 1 GB delovnega pomnilnika v ozadju lahko izvajate do 30 programov brez opazne izgube zmogljivosti. Za razliko od konkurenčnih platform N9 je večopravilnost nekoliko drugačna. iOS začasno ustavi aplikacije, če niso odprte, Android pa vam ne omogoča nadzora nad tem, kaj deluje v ozadju. Toda N9 zagotavlja resnično večopravilnost, enako kot N900. Delovne programe lahko celo vidimo na zaslonu. Če želite zapreti katerega od njih, s prstom povlecite od zgoraj navzdol v aplikaciji ali kliknite in držite njegovo ikono, nato pa izberite križ.

Vrstica stanja

Na vrhu delovnih zaslonov je plošča z obvestilom, ki je videti kot okrnjena različica tega, kar je na Androidu. Tu so prikazane jakost signala, ikone sporočil in trenutni čas. Če kliknete, se odpre dodatne možnosti, kot so melodije zvonjenja, nadzor glasnosti medijev in takojšnje sporočanje.

Nokia N9: Funkcija programske opreme

Telefon ima vgrajeno podporo za Google, Facebook, Mail for Exchange, Flickr, Twitter, Skype, CalDAV, SIP, Picaso in YouTube. Prijava v Twitter ali Facebook bo samodejno aktivirala ustrezna sporočila. Lahko se povežete tudi s temi družbenimi omrežji. Vgrajen Facebook žal še vedno pušča veliko možnosti. Na srečo Twitter deluje veliko bolje. Za njih ni potisnih sporočil. N9 ima vgrajeno podporo za Google klepete, Facebook in Skype. Sprednja kamera ne podpira Skype, lahko pa jo pokličete.Tako kot Windows Phone 7 N9 uporablja eno aplikacijo za hitra sporočila in SMS. Toda za razliko od Windows Phone, so prikazani v različnih oknih.
Tipkovnica je ena najboljših in seveda presega vhodno napravo Android. Taktilna povratna zveza skupaj s klikom zvoka naredi prijetno nastavitev. Na voljo je tudi swype tipkovnica. Vgrajeni predvajalnik glasbe je relativno enostaven za uporabo, delno zato, ker ne ponuja veliko nastavitev. Glede na povratne informacije uporabnikov je kakovost zvoka skozi zvočnike povprečna, vendar je zaradi dobrih slušalk zvok glasen in čist. Nokia N9 ima zelo preprosto funkcijo brskalnika. Podpira HTML5, ne pa Flash. Ni nastavitev. Manjka zgodovina, nastavitve predpomnilnika in piškotki. Nič ni. Kar zadeva uspešnost, obstaja tudi veliko vprašanj. Spletne strani se odprejo počasi. To je dovolj za mobilne spletne strani, vendar je bolje uporabiti računalnik za popolne internetne strani.

Prva in zadnja

V zvezi s programsko opremo je Nokia opravila odlično delo. MeeGo je odličen operacijski sistem, ki bi moral v nasprotju z Androidom in Symbianom biti skladen. Čista pisava z ovalnimi ikonami je lepa. Majhne animacije nekoliko oživijo operacijski sistem. Deluje na primitivni opremi, ki se včasih manifestira v obliki občasnih zamud, toda na splošno je OS nastavljen na sijaj in zelo skrbno premišljen. Težko je verjeti, da so ga izdelali isti razvijalci, ki so ustvarili Symbian za zaslon na dotik. Meego resničnose razlikuje od vsega, kar je na trgu, in postane očitno takoj, ko je telefon odklenjen. Platforma je izvirna do jedra, zato je tako moteča, da je postala najnovejša te vrste. Čeprav je bil operacijski sistem razmeroma odprt za spremembe, ni na voljo toliko aplikacij. Nokia je dobro opravila gradnjo osnovne programske opreme, vendar je njen akutni primanjkljaj opazen. Nekatere uporabne aplikacije za Nokia N9 lahko najdete v Ovi Store, vendar niso primerljive z Androidom ali celo Windows Phone 7.

Kamere in baterija

Pametni telefon je opremljen z 8 MP kamero z objektivom Carl Zeiss Tessar. Na žalost, kljub priljubljenemu imenu, telefon "Nokia N9" posredno posname fotografije in videoposnetke. Kakovost slike je neprimerljiva z N8 in zaostaja za Galaxy S2. Uporabniku je na voljo zadostno število scen, nastavitev beline, ISO, osvetlitev in barvne nastavitve. Snemanje videa je omejeno na 720p. Po mnenju lastnikov je 1450 baterija mage z zmerno uporabo vam omogoča, da traja 2 dni, kar je preprosto nezaslišano za pametni telefon, še posebej, če uporabljate Android.

Sklep

Uvedba N9 je bila gutljaj svežega zraka na trgu pametnih telefonov, obkroženih z modeli, ki temeljijo na Androidu. Telefon je ponujal originalno platformo, vizualno in funkcionalno prilagojeno, ne slabše od ponudb konkurentov. Vendar pa je zavrnitev proizvajalca MeeGo in prehod na Windows precej zapletla podporo za N9. Navzven, je telefon absolutno očarljiv, vendar v notranjosti ponuja le najbolj bistvene. Verjetno se nekateri programi še vedno pojavljajo zaradi relativno močnihskupnosti razvijalcev, vendar upajmo, da ni vredno. Čeprav je Nokia N9 opomnik na konstruktivno zmogljivost proizvajalca, MeeGo dokazuje sposobnost podjetja, da izdeluje programsko opremo na višji ravni. Telefon lahko priporočamo, vendar če želite poskusiti nekaj resnično originalnega v smislu oblikovanja in programske opreme, potem N9 ni ​​nič boljšega.

Sorodne publikacije