Datum je aktualen. Kako dobiti trenutni datum in čas v Excelu

Microsoft Excel je zmogljiv procesor, ki številnim uporabnikom omogoča vsakodnevno delo z veliko količino tabelaričnih podatkov. Vendar pa celo izkušeni strokovnjaki, ki že več let delajo s tem programom, včasih izgubijo potrebo po vstavljanju trenutnega datuma in časa v delovni list. To je predvsem posledica dejstva, da funkcija "Datum", ki bi se logično uporabila za pridobitev zahtevanih vrednosti, opravlja povsem drugačno nalogo. V tem članku bomo opisali različne vrste datumov, ki se uporabljajo v Excelu, kako jih dobiti in kako jih uporabiti.
Vrste datumov

Excel upošteva dve različici vrednosti "trenutni datum". Prva je fiksna vrednost trenutnega datuma in časa, ki je shranjen na uporabnikovem osebnem računalniku. Ko vnesete delovni list, se vrednost ne bo spremenila ne glede na spremembo dejanskega datuma in časa. Kdaj je ta možnost potrebna? Odgovori, na primer, ko obdržimo datum sprejema zaposlenega na delo ali izpustitev, vpišemo datum prejema blaga v skladišče. Te vrednosti morajo biti statične, saj se sčasoma ne spreminjajo. Druga različica vrednosti "trenutni datum" je dinamična, spremenljiva, posodobljena. Najpogostejša uporaba te možnosti je vrednost datuma in časa v kotu lista, kot del napisa »Danes maj 14, 2017«. Ta možnost se pogosto uporablja v formulah, na primer za izračun števila dni od takratdoločeno število. Kadrovica lahko tako ugotovi, da poskusna doba enega ali drugega zaposlenega ni prenehala, zaposleni v skladišču pa bo preveril, ali je potekla veljavnost izteka roka blaga.


Seveda je dinamični datum in čas v Excelu zelo koristen, vendar je zelo pomemben odtenek: ni stalnega posodabljanja teh vrednosti. Vnesena vrednost se bo spremenila ob ponovnem odprtju knjige, pri izvajanju makra in pri izračunu različnih formul. Če knjigo preprosto pustite odprto in ne izvedete nobenega od zgoraj navedenih dejanj, bosta datum in čas ostala v vrednostih, ki ste jih vnesli enkrat. Vendar pa morate knjigo znova odpreti ali ponovno izračunati formulo, ko se vrednosti posodobijo. Poglejmo, kako v Excel vključiti ti dve vrsti datumov.

Datum je določen, ni posodobljen

Excelovo vrednost "Trenutni datum" lahko dobite s preprostim pritiskom na bližnjico na tipkovnici Ctrl ";". Preprosto pritisnite želeno celico v delovnem listu in hkrati držite tipko Ctrl in pritisnite decimalni znak. Celica bo prikazala trenutni datum v kratki obliki, na primer 14052017.
Če želite vstaviti čas, izvedite podobno operacijo: držite tipko Ctrl, držite Shift in nato podpičje. Vse. Trenutni čas je bil vstavljen v obliki ure: minut. "Če želite shraniti celico takoj, datum in čas, takoj po vstavljanju datuma, samo pritisnite presledek in vstavite čas z navedenimi bližnjicami."Nevšečnosti je v tem, da je potrebno na večini tipkovnic, nimajo dodatnih gumbov, preklopite na angleško postavitev.

Datum je dinamičen, posodobljen

Trenutni datum v posodobljeni obliki je naveden v Excelu z uporabo formul. Variante dve:
  • Formula "= DANES ()" vam omogoča, da dobite vrednost trenutnega datuma.
  • Formula "= NOW ()" vam omogoča, da dobite vrednost trenutnega datuma in časa.
  • Te funkcije nimajo argumentov in vrednosti, ki jih dobite ob uporabi, se vsakokrat posodabljajo, ko pretvorite /kopirate /razširite formule ali ponovno odprete črko.

    Sorodne publikacije