Program za snemanje govora iz mikrofona: Navodilo

V članku je opisan način snemanja zvoka iz mikrofona z uporabo programa Audacity. Poleg tega vsebuje informacije o tem, kako zajeti zvok iz katerega koli programa, urediti skladbo in jo odstraniti iz hrupa.

Audacity

Audacity je popolnoma brezplačen program za snemanje glasu prek mikrofona. Poleg snemalnika ima vgrajen: sistem za preprečevanje hrupa, sposobnost dodajanja učinkov, snemanje spremljanja z virtualnimi orodji VST. Slednje bo treba namestiti ločeno. Urejanje se izvaja v večkratnem načinu.


Namestitev pripomočka je preprosta in se ne razlikuje od večine drugih programov. Med namestitvijo morate izbrati jezik vmesnika. Če je za vas primernejše delo v angleški različici, pustite privzeto nastavitev. Če je najboljši ruski jezik, prevedite izbirnik. Po namestitvi lahko lokalizacijo ročno spremenite. To storite tako, da namestite meni Urejanje in v njej kliknete Nastavitve. Zdaj na levi strani plošče morate klikniti na besedilo Inteface in preklopiti selektor pred napisom Language.

Snemanje

Program za snemanje govora z mikrofona na računalnik vam omogoča, da začnete zapisovanje operacijo dobesedno v nekaj klikih. Sledite tem korakom:
 • Poleg slike mikrofona na vrhu okna kliknite na MME v spustnem meniju.
 • Na desni strani te ikone izberite napravo, iz katere se bo posnela. Preden ga morate priključiti na osebni računalnikzagnati program.
 • Nato kliknite velik gumb s sliko rdečega kroga. Na časovni premici se bo nova skladba samodejno dodala in snemanje se bo začelo.
 • Ko je treba to operacijo ustaviti, preprosto kliknite gumb "Stop" s kvadratno sliko.
 • Če želite poslušati rezultat, morate klikniti na gumb s sliko trikotnika. Če ne želite oceniti celotnega zapisa, ampak začeti igrati s poljubnega mesta, kliknite na sled na časovni premici. V zgornjem delu je števec sekund za poenostavitev orientacije. • Urejanje skladbe

  Pripravljene skladbe redko dobijo celoten zvočni posnetek in podvojijo. Program Audacity za snemanje glasu ima vgrajena orodja za urejanje. To odpravlja potrebo po namestitvi dodatnih pripomočkov. Če želite odstraniti dodatne fragmente, je dovolj, da označite območje snemanja na časovni premici in pritisnete gumb DELETE. Prav tako lahko uporabnik kopira, izreže in prilepi fragmente. To storite tako, da izberete želeno območje in nato pritisnete običajno bližnjico na tipkovnici: CTRL + C - kopiranje, CTRL + X - za izrez, CTRL + V za vstavljanje. Ista dejanja so na voljo v spustnem meniju Uredi ali v meniju Urejanje.

  Odstranitev hrupa

  Vsi uporabniki drseče slike nimajo možnosti snemanja v studiu. Če se operacija izvede v stanovanju, se bodo v zapisih slišali zvoki in tuji zvoki. Program za snemanje glasu mikrofona je opremljen z orodjem za odstranjevanje hrupa, ki pomaga izbrisati skladbo, če ni bila ustvarjenapogoji v studiu.
 • Najprej izberite del proge, kjer je samo hrup brez uporabnega signala.
 • Nato kliknite na meni "Učinki" in seznam se prikaže v besedilu "Zmanjševanje hrupa".
 • V oknu kliknite gumb "Ustvari model hrupa". Okno se samodejno zapre.
 • Razširite ga znova, kot je opisano v odstavku 2. Premaknite drsnik poleg besedila "dušenje hrupa", nastavite raven zmanjšanja motenj. Da bi našli optimalno vrednost v vsaki situaciji, ne moremo brez eksperimentiranja. Če želite ovrednotiti nastavitve, lahko snemalnik zvoka mikrofona predvaja nekaj sekund snemanja. Za uporabo te funkcije uporabite gumb "Poslušaj".
 • Drsnik za občutljivost določa minimalno raven zvoka za uporaben signal. Vse, kar je pod tem pragom, bo obravnavano kot hrup.
 • Zelo spodnji drsnik določa pasovno širino za zmanjšanje hrupa. Če je hrup enoličen, kot je brujanje ali piščanje, je bolje, da regulator premaknete levo. Če je motnja podobna zvoku ventilatorja ali sikanja, se mora drsnik premakniti v desno.
 • Ne pozabite, da program za snemanje glasu iz mikrofona po uporabi zmanjševanja hrupa nekako izkrivlja snemanje. Zvok lahko postane nenaraven. Zato je priporočljivo, da projekt shranite pred nastavitvijo.

  WASAPI

  Včasih morate posneti zvok brez uporabe mikrofona, na primer iz aplikacije, računalniške igre ali videa. Za to je primerna tudi Audacity.
  Zaženite pripomoček. Levo od ikone zPremaknite izbirnik na položaj WASAPI z sliko mikrofona. Desno od nje določite zvočno kartico, ki jo bo program uporabil za zajem zvoka. Za snemanje glasu brez mikrofona pritisnite gumb z ikono rdečega kroga.

  Sorodne publikacije