Ford Expedition: fotografije, ocene, funkcije, značilnosti avtomobila in pregledi

Ford Expedition - terenski avto polne velikosti ameriškega podjetja, ki se proizvaja od leta 1996 in do danes. Avto je največji SUV v celotni paleti Fordovih vozil. Trenutno je že četrta generacija modela, ki je zelo priljubljena med vozniki. SUV pritegne pozornost ne le s svojimi dimenzijami, značilnostmi, kakovostjo montaže in visoko prepustnostjo, temveč tudi z odlično zanesljivostjo, varnostjo ter kakovostno in prostorno notranjostjo. Oglejmo si podrobneje model.

Zgodovina avtomobila

Avtomobil je bil prvič izdan leta 1996. Model je zamenjal priljubljen Ford Bronco, ki je bil med Ford Explorerjem in Excursionom. Avto, zgrajen na osnovi platforme UN93, ki je bila prav tako izdelana, razen Ford Expedition, Lincoln Navigator. Mimogrede, težnja po zagonu Navigatorja na isti platformi kot "Expedition", je preživela do danes.


Prva generacija SUV-jev je postala priljubljena med vozniki, zaradi svojih velikih dimenzij, visoke ravni udobja, varnosti in dobrih tehničnih lastnosti. Leta 2002 se je proizvodnja prve generacije SUV-jev ustavila, na tekočem traku pa "je šla" že posodobljena različica Expedition. Novost je dobila novo bazo, sodobnejši dizajn, izboljšano linijo motorjev, kontrolno točko, nov salon, posodobljen varnostni sistem, zahvaljujoč kateremu je model prejel 5 zvezdic na testih trka in še veliko več. Druga generacija, v bistvu,modelu je prinesla veliko popularnost, zaradi katere je leta 2003 prejela nagrado "Družinski avto leta". Prav tako je SUV uspelo vstopiti v top 20 najbolj prodajanih avtomobilov, številne študije pa so potrdile, da je ta model eden najbolj priljubljenih v svojem razredu. Sprostitev druge generacije se je končala leta 2006.

V istem svetu leta 2006 je bila izvedena ekspedicija tretje generacije. Novost ni dobila le nove zasnove, temveč tudi posodobljen salon, izboljšane tehnične lastnosti, novo linijo motorjev, menjalnik in izboljšano podvozje. Ohranjen je bil pozitiven ugled in zanesljivost modela, saj podjetje ni želelo udariti obraza v umazanijo. Zahvaljujoč temu je tudi tretja generacija modela postala zelo priljubljena in je prejela nagrado "najboljši SUV 2015" in "najbolj zanesljiv terenski avto z življenjsko dobo več kot 5 let."
Trenutno je tretja generacija ukinjena, četrta generacija Ford Expedition pa je že v proizvodnji. Posodobljen model je dobil svež in sodoben dizajn, še boljši varnostni sistem, posodobljene motorje, nov, bolj prostoren in udoben salon, povečano prepustnost in še veliko več.

Videz

Zunanjost Ford Expedition izgleda zelo dobro. Sprednji del avtomobila je okrašen z veliko kromirano rešetko z logotipom podjetja. Žarometi so veliki, z LED elementi in sodobno optiko. Prednji odbijač je precej masiven. Ima širok dovod zraka, za katerim se skriva tudi radiatormeglenke, nameščene na vogalih v posebnih nišah. Tudi na odbijaču je kovinska blazinica, ki igra vlogo zaščitnega elementa.
Za SUV je prav tako dobro. Velike zadnje LED-lučke se vržejo v oči, ki so zelo zanimive. Vrata prtljažnega prostora so prav tako velika, z zgornjim delom pa je urejen spojler. Na sredini vrat je kromirana prevleka, na kateri je izbito ime modela. Odbojnik ima dolgo obešanje, vendar je kljub temu zelo urejen, z jasno vidno obliko. Na dnu odbijača je podobna sprednja kovinska zaščitna blazinica. No, dopolnjuje vse dvojne izpušne sisteme, ki so videti malo zunaj odbijača.

Značilnosti Ford Expedition

Sedaj lahko greš na značilnosti SUV. Posebej zanimivi so motorji, menjalnik, šasija in vzmetenje. Razmislite o vsakem od teh elementov podrobneje spodaj.

Motorji in menjalnik

Začnite z motorji. Prvič, v prvi generaciji modela na SUV dal 4 vrste motorjev različnih velikosti, vendar z vsako posodobitev model linije motorjev zmanjšal. Poleg tega se je s tretjo generacijo v podjetju odločila, da bo odstranila najbolj priljubljeno enoto Ford Expedition za 54 litrov in jo zamenjala s še 35 litri. Pravzaprav četrta generacija presenečenj ni prinesla, motor na 35 litrih je ostal v modelu, vendar le v dveh različicah in s pomembnimi izboljšavami.
Prva različica ima zmogljivost 380 "konjev", kar omogoča, da se SUV pospeši do 100 km /hv 6 sekundah. Največja hitrostdoseže 239 km /h, poraba goriva pa je v mestu 14 litrov, skoraj 10 pa več. Po vrsti konstrukcije je v obliki črke V "šest" z vzdolžno razporeditvijo, turbopolnilnikom, 24 ventili in direktnim vbrizgavanjem. Drugi tip motorja ima zmogljivost 405 KM. Pospešek do sto traja le 58 sekund, maksimalna hitrost pa doseže oznako 244 km /h, kjer je poraba goriva enaka prejšnji različici. Prav tako ni spremembe v vrsti strukture.

Kar se tiče menjalnika, je eden v terenskem vozilu - to je Automatic Select Shift z 10 stopnjami preklopa. Obstaja podpora za ročno prestavljanje z uporabo žabic.

Podvozje, vzmetenje

Sedaj za šasijo in vzmetenje. Najnovejša Fordova ekspedicija je pnevmatska, kar je na splošno precej dobro, saj zagotavlja večjo mehkobo na slabih cestah, jo je mogoče prilagoditi z različnimi načini glede na vozne razmere in vrsto cestne površine.
Razdalja med cesto in avtomobilom je precejšnja, skoraj 25 cm, tako da pri gibanju po neravnem terenu ne morete ničesar skrbeti. Vrsta pogona se lahko razlikuje glede na konfiguracijo. SUV je bodisi pogon na zadnja kolesa bodisi s polnim pogonom 4 x 4. Mimogrede, slednji ima tudi množico dodatnih načinov, ki jih lahko voznik samodejno prikaže.

Pregledi Fordove ekspedicije kažejo, da se je novi SUV četrte generacije izkazal za zelo uspešnega in nič slabšega od svojih predhodnikov. Vozniki opozarjajo na visoko moč motorjaVisoka razdalja, velik in udoben salon za 7-8 oseb, visoka kakovost montaže, relativno majhna poraba goriva, nizki stroški vzdrževanja, zanesljivost, manevriranje cest, prepustnost in še veliko več.
V avtomobilu ni bistvenih slabosti, razen če je prometna dajatev na vozilo precejšnja. Nakup novega avtomobila v Rusiji je zelo težak, saj model ni uradno prodan. Kljub temu, lahko prinesete avto iz oceana, vendar boste morali plačati vse pristojbine, itd, ki je sčasoma vlije v "peni".

Sorodne publikacije