Zvočnik: opis, funkcije, nastavitve

Sprejemnik za sistem zvočnikov je srce domačega kina. Vsi kabli, povezave in druge komponente delujejo preko njega. Naprava upravlja zvočne in video signale iz vseh virov in hrani vsaj pet zvočnikov. Vprašanje, kako izbrati sprejemnik za sistem zvočnikov, se morda zdi zelo težko, če pa je odgovor pravilen, bo nagrada ogromna. Dobro izbrani AV sprejemnik je užitek za uporabo in omogoča najbolj učinkovito uporabo zvočnikov in drugih komponent.


Kaj je sprejemnik za akustični sistem? Istočasno služi kot večkanalni ojačevalnik in prostorski procesor. Za najzahtevnejše kolone in prostore je možno, da bodo te komponente bolje kupili ločeno. Za večino domačih gledališč bo AV sprejemnik popoln. Sodobne sisteme široko uporablja standard HDMI 1.4, ki vključuje funkcijo HDMI Ethernet, ki napravam omogoča izmenjavo podatkov in internetnih povezav med seboj, povratni avdio kanal, ki omogoča, da se signali pošljejo nazaj na AV-sprejemnik in mikro-priključek. Druge funkcije vključujejo podporo za 4K in 3D resolucije.

Energetsko učinkovita topologija ojačevalnikov

Običajni AV-sprejemnik uporablja ojačevalnik razreda AB, ki deluje dobro, vendar porabi veliko energije. Obstajajo učinkovitejše alternative. Eden najbolj obetavnih je razred D. Analogni signal se pretvori v zaporedje impulzov in se uporabljaomogočanje in onemogočanje naprav, ki preprečujejo njihovo neprekinjeno delo. Ojačevalniki in sprejemniki razreda G in H niso novi, vendar postajajo vse bolj priljubljeni. Uporabljajo različne sheme s preklapljanjem in sledenjem relejev, ki na izhodne naprave napajajo napetost ne več, kot je potrebno v določenem času. Proizvajalci najdejo načine, kako te rešitve za varčevanje z energijo narediti boljše in se pričakuje, da bodo na koncu zajeli večino trga.


Sistem zvočnikov 5.1

Sprejemnik ustvari 5.1-kanalni zvok, kot sledi: trije zvočniki spredaj, dva na zadnji strani in ločeni za nizkofrekvenčne učinke. Vendar pa z izjemo modelov začetnega nivoja večina od njih ima sedem kanalov. To vključuje osnovne 5.1 in še dve za razširitev obsega. Slednji vključujejo čelno višino, čelno širino in zadaj. Čeprav Yamaha že dlje časa izdeluje vrhunske kanale, se lahko najdejo AV sprejemniki, ki sprejemajo visoke nadmorske višine Dolby Pro Logic II ali Audyssey DSX. Vendar pa je za zemljepisne kanale edina možnost DSX. Ironično je, da so kodeki DTS-ES ali Dolby EX podprli samo hrbtenice. DPLII in DSX sta edina načina obdelave, ki reproducirata kanale višine ali širine. Ali jih potrebujejo? Višina doda novo dimenzijo nekaterim filmom, ne pa tudi glasbi. Po drugi strani pa se širina pri filmih in še manj v glasbi ne spreminja veliko. Zadnje okolje je lahko uporabno, če prostorski zvočniki prostorskega zvoka niso dovolj za prekrivanje dolgega, ozkega prostora. Vendar pa dodatni kanali morda niso upravičenistroškov in težav pri nameščanju zvočnikov v sobo.

Majhna prostornina, poravnava in stiskanje

Ustanovni starši sodobnih filmskih filmov so se odločili, da je treba vsak AV sprejemnik, akustični sistem kalibrirati na osnovni ravni 85 dB. Večina ljudi doma pa je nastavila nižjo glasnost. Kot kaže praksa, se, ko decibel pade pod referenčno raven, človeško uho naravno spreminja. Zato je dialog težje ujeti, zvoki v ozadju izginejo in zvočno polje uniči. Poleg tega je verjetno, da viri, priključeni na zadnjo ploščo sprejemnika, dajejo različne vhodne nivoje, kar zahteva stalno draženje ročnih nastavitev. Obstajajo tehnologije, ki se spopadajo s temi težavami. THX Loudness Plus (del Select2 Plus in THX Ultra2 Plus), Dolby Volume in Audyssey Dynamic EQ skušajo ohraniti zaporedno uravnavanje tonov, udarcev in okolice pri manjši glasnosti. Dolby Volume in Audyssey Dynamic Volume prav tako omogočata usklajevanje različnih ravni signala iz različnih virov ali televizijskih oddaj in oglasov. Obe tehnologiji sta sposobni podaljšati stiskanje dinamičnega razpona v okviru določenega programa. To se sliši kot bolj zapletena različica nočnega poslušanja sprejemnikov preteklih let (žal so pogosto nezdružljivi s sodobnimi surround kodeki). Sistemi Audyssey Dynamic EQ in Dynamic Volume temeljijo na samodejni nastavitvi in ​​prilagoditvi Audyssey MultEQ /2EQ. Ko vklopite dinamično glasnost, se dinamični izenačevalnik vedno aktivira. Hkrati pa ni vezan na generalaglasnost, nastavljeno z dinamično glasnostjo. Vse te tehnologije močno izboljšajo tiho poslušanje. Priporočljivo je imeti vsaj en tak sistem. Samodejna nastavitev in prilagoditev prostora sta dve priročni funkciji za začetnike, ki običajno spremljata drug drugega. Lahko so licencirani in blagovno znamko.

Avtomatsko uglaševanje

Če razmišljate o vzpostavitvi kompleta zvočnega kompleta s strahom, ga lahko zagotovite z avtomatizacijo. Takšne naprave so opremljene z majhnim mikrofonom. Po postavitvi sprejemnika na mesto poslušalca in aktiviranju programa samodejne namestitve, bo oddal testne signale in samopode. Oprema bo določila velikost zvočnikov, razdaljo do njih in druge parametre. Ta funkcija je namenjena začetnikom.

Popravek prostora

Akustični sprejemnik omogoča tudi korekcijo prostora za popravljanje nizkih tonov in drugih pomanjkljivosti zvoka. Vendar ne pozabite, da ti izenačevalniki ne zagotavljajo vedno najboljšega zvoka. Lahko pa izklopite izenačevalnik, če rezultat popravka ni prijeten. Nekateri modeli vam omogočajo ročno natančno nastavitev. Mnogi proizvajalci uporabljajo lastne naprave in sisteme za popravke prostorov, vendar so različice Audyssey najpogosteje licencirane in veljajo za eno najboljših. Audyssey MultEQ meri odziv zvočnika v osmih položajih in ga združuje z izenačevalnikom, da optimizira zvok v širokem območju poslušanja. 2EQ enako velja za tridoločbe. Za tihi zvok Aaudyssey Dynamic EQ kot osnovo uporablja Multeq ali 2EQ, pri prilagajanju frekvenčnega odziva in ravnotežja okolja ob povečevanju in zmanjševanju signala. Korekcija prostora, seveda, je lahko koristna, vendar ne bo nadomestila pravilne lokacije zvočnikov in drugih osnovnih nastavitev. Licenčni program za uporabo v podjetjih Denon, Integra, Marantz, Onkyo, NAD itd. Drug licenciran sistem za avtomatsko namestitev in korekcijo prostora je Trinnov, ki se uporablja v Sherwoodovem sprejemniku in Audio Design Associates.

Certifikat THX

Sprejemnik z akustiko, certificiran v TNX, ima dovolj moči za delo z THX-certificiranimi zvočniki za nazivno raven zvoka v prostorih določene velikosti. Ti sprejemniki podpirajo tudi kinematografski način, ki med drugim vključuje tudi shemo za zatiranje izjemno svetlih zvočnih posnetkov za filme Re-EQ. THX je sodeloval pri ustvarjanju 7.1-kanalne različice Dolby Digital, vendar je večina funkcij prekrivna za obstoječe surround kodeke. Standard je koristen za uporabo v okviru popolnoma certificiranih sistemov THX. Z drugimi besedami, s certificiranim sprejemnikom in zvočniki lahko dobite vse prednosti združljivosti in integracije.

Dolby in DTS dekodiranje prostorskega zvoka

Prostorski zvok je v najboljšem primeru rezultat diskretnega postopka kodiranja-dekodiranja (tj. Kodeka). Vključena je v programsko opremo in dekodira strojno opremo doma, ne da bi ustvarila lažne ali izpeljane kanale, ki so jih prejeli od drugih. Formati Dolby in DTS sta temelj tehnologijedomači kino

Master Audio DTS-HD, Dolby TrueHD

Ti standardi zagotavljajo veliko bolj učinkovito shranjevanje podatkov kot stisnjen PCM. Rekonstruirajo master-soundtrack malo po malo. V tem primeru uporabnik dobi točno to, kar je kodiral. Navdušenci z modrimi žarki bodo potrebovali te kodeke v vseh svojih igralcih ali AV sprejemnikih. Če domači sprejemnik lahko sprejema PCM signale visoke ločljivosti prek HDMI, potem ni treba imeti dekodirnega sistema brez izgube. Dekodiranje ni najboljša rešitev, ker vam ne omogoča, da bi slišali tako imenovani sekundarni zvok, kot so komentarji ali okna s slikami bonusov, ki jih lahko pokličete med glavnim programom.

Zvok DTS-HD, Dolby Digital Plus

To so tako imenovani formati stiskanja z izgubo, ker pri procesu kodiranja-dekodiranja zmanjšajo nekatere podatke, ki postanejo nedostopni med predvajanjem. Toda to je bolj smiselno (in včasih pri višjih hitrostih prenosa podatkov) kot pri starejših Dolby Digital 5.1 in DTS, zaradi česar dobimo čist in kakovosten zvok.

Dolby EX in DTS-ES Discrete /Matrix

To je izboljšana različica DTS in DD 5.1 z zadnjim prostorskim zvokom. Dolby EX je 6.1-kanalna akustična povezava s sprejemnikom, čeprav je tukaj praviloma en kanal razdeljen na dva sistema. Dekodira prostorski zvok hrbet-nazaj, ki ne omogoča, da se imenuje popolnoma diskreten. DTS-ES deluje na podoben način, čeprav je v tem primeru zadnji zadnji del resnično neodvisen. Ti kodeki se uporabljajo v nekaterih izdajah na DVD in Blu-ray.

DTS in DD 5.1

To so osnovni zvočni kompresijski kodeki z izgubouporablja se pri oddajanju DTV, v skoraj vsakem DVD-ju in nekaterih Blu-ray diskih. Pojavili so se sredi 90-ih in nadomestili analogni Dolby Surround. Vsak kanal digitalno kodirajo posamično in samostojno, z uporabo metode zaznavanja selektivnih podatkov, ki se štejejo za najmanj pomembne ali prikrivajo druge zvoke.

Dolby ProLogic IIx in IIz

To je delno dekodiranje prostorskega zvoka (pri analognem Dolby Surround kodiranju v dvokanalni zvočni posnetek, razširitev glasnosti katerega koli 2-kanalnega vira, vključno z možnostmi za glasbo, filmi, igre in redko uporabljene emulacije izvirnega glasbenega načina Dolby ProLogic.DPLII je zanesljiv način za povezavo dvo-kanalnega vira na 5.1 z ohranjanjem prvotnega stereo učinka, vendar za mnoge ne bo nadomestil čistega stereoa. ProLogic IIx DTS Neo: 6 Neural Surround je konkurenca družine DPLII, ki razširi stereo na okolico z različnimi pristopi, z 9,1-kanalno različico (z zadnjimi in visokimi signali), imenovano Dolby ProLogic II.

Načini univerzalnega DSP

"dvorana", "stadion" ipd. Za večino uporabnikov niso dragoceni in so lahko zavajajoči, kadar se uporabljajo brezskrbno. Ti načini redko dodajo realističen realizem in lahko močno zmanjšajo kakovost zvoka avdio sistema.

Osnovni ojačevalnik: 7.1 ali 5.1?

Kljub širjenju dodatnih kanalov ambientalnega zvoka, je potrebauporabite akustično povezavo s sprejemnikom v skladu s shemo 7.1. Lahko preprosto izklopite zadnji dve v kontrolnem meniju in uživate v dodatni dinamiki ostalih petih. Nekateri modeli imajo možnost, da preuredijo zadnji kanal, da povečajo sprednji levi in ​​desni stolpec ali da napolnijo drugo območje.

Zavajajoče specifikacije

Specifikacije sprejemnikov so polne napačnih informacij. Zavajajoče so, kadar se številke nanašajo samo na enega ali dva kanala, kar je boljše od celotnega stanja. Če primerjate karakteristike, poiščite frazo "vsi kanali". Poleg tega se lahko za določitev značilnosti sistema uporabi celoten razpon frekvenc ali samo 1 kHz. Trajanje preskusnega signala ima velik vpliv tudi na izhodno moč. Najtežji preizkus za danes je neprekinjeno dobavo tonov. Mnogi proizvajalci trdijo, da avdio material ne vsebuje neprekinjenih tonov na vseh kanalih hkrati, zato včasih kot realnejši test uporabljajo signale, ki trajajo nekaj milisekund. Na žalost obstaja več različic takšnih meritev, ki se pogosto imenujejo vrhovna ali dinamična moč, zaradi česar je primerjava brez pomena. Majhne razlike v skupnem harmoničnem popačenju (THD) so lahko nevidne. In čeprav proizvajalci radi oglašujejo to funkcijo, je večina izdelkov na trgu v zvezi s tem dobri. Najboljši nasvet je, da se seznanite z rezultati testov, ki vam omogočajo, da ugotovite, katera resnična moč ima komplet.akustični sprejemnik

Kakšna moč je potrebna?

Da bi se sprejemnik zvočnikov ujemal z zvočniki, morate prebrati njihove specifikacije in ugotoviti priporočeno moč ojačevalnika in nazivno impedanco. Zvočniki z impedanco 6 ohmov ali manj predstavljajo bolj zapleteno obremenitev kot 8 ohm, saj zahtevajo več toka. To pomeni, da se bo AV-sprejemnik še bolj ogreval. Število vatov za impedanco 4 ohmov je skoraj vedno višje od 8 ohmov, dejanska nominalna obremenitev stolpca pa se ne ujema s 4 ohmi, ne glede na to, katere specifikacije se prodajajo. Ne smemo pozabiti, da se upornost spreminja s frekvenco in na dinamiko označuje nominalno vrednost tišine. Ojačevalniki in sprejemniki bi morali zagotoviti želeno prostornino brez izkrivljanja zvoka ali preobremenitve. Upoštevati morate velikost prostora, razdaljo do sistema zvočnikov in občutljivost zvočnikov. To je tukaj THX certificiranje, priporočila proizvajalca zvočnikov in zanesljiv prodajalec je lahko v veliko pomoč. Če uporabljate 5 ali več zvočnikov, je morda potreben vir kakovosti višje kakovosti, kot je tisti, ki je na voljo v sprejemniku. Verjetno boste potrebovali dober večkanalni ojačevalnik.

Navzkrižno pretvorbo v HDMI

Mnogi novi pretvorniki lahko danes vse vhodne signale pretvorijo v izhod HDMI, da na zaslon priključijo samo en kabel. To, seveda, zaželeno udobje, vendar je lahko njegova učinkovitost dvomljiva. Nekatere naprave to delajo bolje kot drugi in v drobnem tiskuNavodila za uporabo za AV sprejemnike s certifikatom TNX so pogosto zapisana, da taka pretvorba ni priporočljiva.

HDMI priključek: ključni vmesnik

HDMI je najbolj vsestranski vmesnik v sodobnih sistemih za domači kino. Če jo podpirajo AVR in viri signalov, lahko to močno poenostavi njihovo povezavo. Ko se je ta standard pojavil, so se pojavile težave z združljivostjo s komponentami. S svojo skladnostjo pa novi HDMI sprejemniki zmagajo iz dveh razlogov. Prvič, HDMI je nosilec tako avdio kot video, kar zmanjšuje splošno zmedenost kablov. Drugič, mnogi sprejemniki pošiljajo vse dohodne signale na en izhod za preprosto povezavo z enim kablom na zaslon. Vmesnik HDMI 1.4 vsebuje podporo za 3D, Ethernet, avdio in mikrofonski priključek. Akustični sprejemnik s HDMI 1.3 (ali višjim) je sposoben upravljati večkanalno PCM visoke ločljivosti in omogoča dekodiranje kodekov brez izgube. Ta standard je potreben za predvajalnike Blu-ray. Vmesnik HDMI 1.3 podpira prostorske kodeke kot izvorne tokove. Starejše različice standarda so zmožne oddajati nekatere od njih, vendar samo 1,3 in več vam omogoča, da delate z večino, vključno z DTS-HD Master Audio in Dolby TrueHD.

PCM preko HDMI

Zakaj je za sprejemnik zvočnikov pomembno, da upravlja večkanalno, visoko ločljivostjo PCM podatkov prek vrat HDMI? Prvič, ker mnogi diski Blu-ray ponujajo večkanalne zvočne posnetke v formatu PCM. Drugič, ker lahko mnogi filmi na predvajalnikih Blu-ray pretvorijo Dolby TrueHD in DTS-HD Master Audio v nestisnjen avdio format za izhod HDMI. Brez zvokaIzgube lahko dobite tudi, če AVR ne zagotavlja dekodiranja novih kodekov. Poleg tega omogoča predvajalniku, da doda zvočne posnetke.

Zastarela vrata

Komponentni video, kot je HDMI, je oblika povezave HDTV. Služi samo za prenos visoko kakovostnega analognega videa. Če ima AV-sprejemnik samo en izhod HDMI, vam bo ta povezava omogočila priključitev drugega monitorja ali rešitev težav z združljivostjo. Ima stare rdeče, zelene in modre priključke na starejših televizorjih in DVD predvajalnikih. S-Video je analogni video, pri katerem sta svetlost in barvni signali ločeni, da se prepreči popačenje različnih barv. Pred HD je bilo pomembno, vendar danes ni potrebno. S-video ne podpira visoke ločljivosti in v sodobnih sprejemnikih začne izginjati. Kompozitni video uporablja rumeni konektor in ne podpira visoke ločljivosti. Kompozitni in S-video se uporabljata v predvajalnikih LaserDisc, videorekorderjih, analognih kabelskih predvajalnikih in drugih primitivnih izvorih signalov. Bolje je, da se znebite takšne opreme, kakor hitro je mogoče.

Digitalni koaksialni in optični priključki

Po HDMI-ju je naslednja najboljša izbira digitalna povezava s koaksialnim ali optičnim kablom. Obstajajo različne misli, ki so boljše, vendar so približno enakovredne. Koaksialni in optični digitalni izhodi so na voljo na predvajalnikih DVD in CD plošč v različnih predponah. Vendar pa niti koaksialne niti optične digitalne povezave niso združljive z naslednjo generacijo zvoka z visoko ločljivostjo. Vendar pa so sposobniprenaša signale Dolby Digital in DTS.

Analogni vhod in izhod

Število virov z analognimi priključki 7.1 ali 5.1 vključuje predvajalnike Blu-ray, SACD, DVD-Audio in zelo stare DVD predvajalnike. Lahko obidejo nadzor basa sprejemnika in druge nastavitve, zato morate uporabljati HDMI, kjer je to mogoče. Izhodi so lahko koristni, če želite nadgraditi avdio sistem in uporabiti domači sprejemnik kot procesor prostorskega zvoka, skupaj z ojačevalnikom večje moči za vse ali nekatere kanale. To vključuje tudi povezavo nizkotonca. Kasetni regali in drugi analogni viri lahko zahtevajo stereo konektorje. Igralec zahteva posebno prijavo, sicer bo potrebno povezati zunanjega fonokororja.

Multizone

Večina modelov sprejemnikov podpira več območij, kar pomeni, da lahko upravljajo več kot en prostor in več vhodnih virov. Multiband video se običajno izvaja kot sestavljena ali S-video ločljivost. Večkanalni zvok običajno predstavlja analogni stereo. Več con je bolj osredotočen na udobje kot na visoko kakovost. Nekatere naprave imajo tudi drugi daljinski upravljalnik. Na primer, Yamahin RX AV sprejemnik ima pameten distribucijski kanal za kanale ojačanja, odvisno od trenutno izbranih funkcij. Na primer, če je druga cona izklopljena, bodo v glavnem uporabljeni vsi 7.1 kanali. Ko vklopite drugo območje za napajanje, bosta oba zadnja zvočnika usmerjena tudi na dva zvočnikaglavna stvar bo ostala s sistemom 5.1. To odpravlja potrebo po ročnem vklopu kablov na zadnji strani sprejemnika.

Ethernet

Sprejemnik zvočnika z ethernetnim kablom se lahko poveže z usmerjevalnikom za dostop do internetnega radia, glasbe, fotografij in videov iz računalnika. Nekatere omrežne povezave so potrjene z zavezništvom digitalnih omrežij za dom DLNA, medtem ko so druge potrjene s strani Windows. In lahko delajo brez licenc. Če je glasbena knjižnica posneta na trdem disku, postane taka povezava nujna. Poleg tega morate redno posodabljati vdelano programsko opremo in Ethernet-priključek vam omogoča, da to storite na spletu, kar je bolje kot druge metode. Seveda je lahko Wi-Fi povezava še bolj priročna, vendar je za pretakanje multimedijskih vsebin veliko manj zanesljiva.

Dodatni vmesniki

 • Večina AV sprejemnikov ima priključek za iPod. Kupite lahko univerzalno priklopno postajo, ki se priključi na kateri koli analogni vhod. Nekateri sprejemniki omogočajo neposredno povezavo.
 • Yamahin RX AV sprejemnik podpira sistem AirPlay, ki omogoča brezžični sprejem pretakanja glasbe iz iPod-a, iPhonea ali iPad-a ter iTunes na Mac ali PC. Omogoča poslušanje glasbe iz mobilne naprave ali domačega kina. Ogledate si lahko tudi metapodatke, na primer naslov skladbe, izvajalca in naslovnico albuma.
 • USB je uporaben za povezovanje trdih diskov s trdimi diski ali pogoni flash. Izdani so tudi Bluetooth-sprejemniki za sisteme zvočnikov.
 • Dodatna vrata vključujejo priključek za povezavoinfrardeči sprejemnik, ki vam omogoča nadzor sprejemnika, ko je skrit v omari.
 • 12-voltni sprožilec aktivira druge naprave, kot so projektorji, motorizirani zasloni in zavese.
 • RS-232 se uporablja za zamenjavo programske opreme ali za povezovanje sistemov za nadzor tretjih oseb.
 • Daljinski upravljalnik

  Druga težava je daljinski upravljalnik. Če ne nameravate kupiti univerzalnega daljinskega upravljalnika, morate imeti nekaj z gumbi, ki so jasno vidni v obliki in barvi. Mnoge konzole so lahko usposobljene ali pa imajo programirane knjižnice ukazov. Lahko nadzorujejo druge naprave, kot so HDTV in predvajalniki plošč. Tudi, če je film prikazan v temnejši sobi, bo odkritje daljinski upravljalnik, ki ukaže, da se lučka vklopi. Dober sprejemnik bo že vrsto let vir stalnega zadovoljstva.

  Sorodne publikacije