Matrični tiskalniki: načelo dela, prednosti in slabosti

Širjenje tehnologije laserskega tiskanja je zaznamovalo novo stopnjo razvoja tiskarske opreme. V tem ozadju so matrični tiskalniki izgubili težo na trgu in postopoma začeli izhajati iz celih industrij. Prednosti mehanskega tiskanja, zlasti v domačem kroženju, so izgubile svoj pomen, pri tem pa so postale bolj učinkovite laserske metode. Kljub temu pa številne naloge še vedno rešujemo s pomočjo matričnih tiskalnikov. Načelo delovanja takšne opreme pogosto vključuje uporabo matrične tehnologije, ki daje svoje edinstvene prednosti. Povpraševanje po tem segmentu podpirajo tudi proizvajalci, ki izboljšujejo opremo v različnih smereh.


Matrični tiskalnik

Glavna funkcionalna komponenta je tiskalna glava. Sestavljen je iz vzvodov, solenoida in niza igel z vzmeti, ki na površino papirja nanašajo barve. Prenos impulza na solenoid tvori magnetno polje, ki povzroči, da se premikajoče se jedro potisne s pomočjo zapaha. Nato iglo preide skozi premer približno 03 mm. Odvisno od modela se lahko kompleti z iglami razlikujejo po številu - povprečno od 9 do 24 enot. Pri delovanju je glava matričnega tiskalnika in pripadajoča oprema zagotovljena z mikroprocesorskim krmilnim sistemom. Isti kompleks ureja funkcije mehanizmov za premikanje papirja, valjev in zgibnih elementov. Pri sodobnih modelih se pričakuje tudi dobava senzorjevsignali o prisotnosti črnila v kartušah, položaju papirnega nosilca itd.


Funkcija energetske opreme

Pri konstrukciji je navadno prisoten koračni motor. Z njim je izvedeno gibanje vozička z glavo in sam rotor lahko zasede več ločenih položajev. Hranjenje impulza na navijanje rotorja omogoča vrnitev več stopinj, vendar v določenih intervalih - korake. Velikost tega intervala je določena glede na vrsto tiskalnika in obliko papirja, iz katerega lahko deluje. Sistem za krmiljenje fiksira položaj vozička in določa, koliko korakov in vrtljajev je bilo opravljenih. Omenili smo že senzorje, ki zagotavljajo matrične tiskalnike. Načelo delovanja naprave kaže, da bo eden od senzorjev nadzoroval obnašanje vozička v primeru trčenja s tujki. Če tujec udari v območje gibanja glave, ga motor samodejno zavira. Hkrati se poveča tudi poraba toka, ki ga prinaša motor. Zaščita konstrukcije tiskalnika pred nenamernimi poškodbami zaradi takšnih trkov je odvisna tudi od jermenskega pogona, ki preprečuje, da bi voziček dosegel normalno hitrost.

Kako deluje matrični tiskalnik z nadzorom programske opreme?

Tradicionalni tiskalniki na matrični osnovi delujejo v skladu z določenimi načini in se osredotočajo na tiskanje besedil. Upravljanje programske opreme vam omogoča izvajanje širšega obsega nalog, vključno z prikazovanjem grafičnih informacij na papirju.Uporabnik ima možnost, da preko računalnika nastavi posamezne specifikacije tiskanja. Do danes je na voljo več načinov delovanja programabilnih matričnih tiskalnikov. Načelo delovanja naprave v načinu LQ, na primer, uporablja vsaj 24 igel in omogoča pridobitev tipografske kakovosti. Modeli z 9 iglami podpirajo NLQ delovni format in so slabše kakovosti. Obstajajo specializirani tiskalniki, namenjeni tiskanju grafičnih materialov velikega formata.

Nove tehnologije

Proizvajalci tiskalniških matričnih tiskalnikov se osredotočajo predvsem na povečanje hitrosti tiskanja in zanesljivosti opreme. Zlasti je bil uveden nov način s sistemom HSD, ki vam omogoča tiskanje velikih količin podatkov pri 480 Hz. PSE pospešena tehnologija je posebej zasnovana za korporativno delovanje opreme. Da, tiskalnik Epson "v modifikaciji LQ-2190 podpira to inovativno rešitev z odpravo potrebe po uporabi rastrskih slik. To pomeni, da se intervali med stolpci tiskalnih črt samodejno zmanjšajo in kakovost se ohrani.

Koristi

Pri delovanju matrični mehanizmi kažejo visoko stopnjo zanesljivosti. Sredstva delovne opreme omogočajo tiskanje brez podpore za popravilo približno 8 milijonov vrstic. Tiskalna glava sama zagotavlja približno 30 milijonov znakov brez potrebe po posodobitvi. Hkrati pa je izdaja ene strani poceni, če jo primerjamo z istim laserskim tiskom. Poleg tega lahko papir za matrični tiskalnikneprekinjeno, kar omogoča uporabo opreme v velikih tiskarskih podjetjih. Druga prednost tega tiskanja je možnost uporabe podvojenih materialov. Še enkrat, širi obseg aplikacij matričnih agregatov.

Slabosti

Osnovno operativno razlikovanje laserskih matričnih tiskalnikov je majhna hitrost. Zato proizvajalci tehnologije uvajajo nove tehnološke rešitve, ki povečujejo ta kazalnik. Tudi mehanski princip nanašanja barv ne zagotavlja kakovosti, ki ustreza sodobnim zahtevam. Vendar pa to ne preprečuje uporabe takšnih modelov v organizacijah, množično izdajanje vozovnic, etiket, etiket itd. To je še ena pomanjkljivost tehnologije. Sistemi za izolacijo in zmanjševanje hrupa v konstrukciji ne pomagajo vedno zmanjšati neprijetnega akustičnega učinka, vendar so uspehi v tej smeri razvoja.

Proizvajalci matričnih tiskalnikov

Vodilni v tem segmentu sta Lexmark, HP, Kyocera, Panasonic, Samsung in omenjeno podjetje Epson. Nekateri proizvajalci težijo k določeni niši. Da, Kyocera se osredotoča na zahtevne potrošnike in ponuja elitne modele, zasnovane za trajno delovanje. Podjetja Samsung in Epson lahko pripišemo univerzalnim proizvajalcem, vendar imajo tudi svoje edinstvene proizvodne koncepte. Na primer, tiskalnik Epson »aktivno absorbira brezžične komunikacijske tehnologije in sodobne rešitve v smislu izvajanja menedžerjevsistemov. Zato so ti izdelki navdušeni nad običajnimi potrošniki, ob upoštevanju visoke ergonomije in funkcionalnosti.

Sklep

Tehnologija matričnega tiskanja se nanaša na najstarejše v segmentu tiskalnikov. Inženirji so že večkrat gledali in veliko spremenili, osnovna mehanika pa je ostala enaka. Zagotovila je tudi prednosti matričnega tiskalnika. Načelo dela temelji na tiskanju igel, je eden najbolj zanesljivih in ekonomičnih. Po drugi strani pa omejuje tehniko na hitrost delovanja in v nekaterih primerih ne dovoljuje uporabe večbarvnega tiskanja. Toda stroški takšnih tiskalnikov pokrivajo številne pomanjkljivosti. Na trgu kakovosti modelov te vrste za pisarniško uporabo je mogoče kupiti za 15-20 tisoč rubljev.

Sorodne publikacije